Доналд Тръмп иска Китай да разследва Джо Байдън

Президентът на САЩ Доналд Тръмп призова Китай да разследва потенциалния кандидат-президент от демократите Джо Байдън.

Срещу американския държавен глава вече тече разследване за неговия потенциален импийчмънт във връзка с предполагаем призив към Украйна също да разследва бившия вицепрезидент.

Тръмп коментира, че както Китай, така и Украйна трябва да разследват бизнесите на Байдън и неговия син.

Байдън отговори в Twitter на коментарите на президента на САЩ. Демократът обясни, че Тръмп не може да притиска чужди правителства да му помогнат да спечели втори мандат. Опитите за това определи като "злоупотреба с власт", която застрашава националната сигурност на страната.

Телефонен разговор между Тръмп и украинският президент Владимир Зеленский стана причина за започването на разследване за импийчмънт срещу американския държавен глава.

Тръмп публично обвинява Байдън и неговият син Хънтър в корупция що се отнася до политическите им и бизнес начинания в Украйна и Китай. До момента обаче не е представил конкретни доказателства за твърденията си.

Когато Хънтър Байдън се присъединява към украинската компания за природен газа "Буризма" през 2014 г. е имало притеснения за потенциален конфликт на интереси за неговия баща, тъй като по това време Украйна преминаваше през сериозни политически сътресения, а Байдън беше човекът в администрацията на Барак Обама, който отговаряше за нея.

През 2016 г. Байдън е настоявал украинското правителство да уволни прокурор Виктор Шокин, чиито подчинени разследваха собственика на "Буризма". Тръмп и съюзниците му обвиняват Байдън, че е действал така, за да защити сина си.

Новините

Най-четените