НАТО призова Русия за сдържане в Сирия

НАТО призова Русия да спре нападенията срещу сирийската опозиция и срещу цивилни граждани. Призивът дойде, след като руски бойни самолети бяха прихванати във въздушното пространство на Турция, един от най-силните съюзници в Алианса, която също така е против руската намеса на страната на режима в Дамаск.

Военният съюз излезе със становище, което протестира срещу руското навлизане в турското въздушно пространство и „сериозната опасност, произтичаща от подобно безотговорно поведение".

Турският Генерален щаб твърди, че става дума най-малко за два полета в последните два дни. Твърди се, че това са изтребители „МиГ"-29 без опознавателни сигнали, които са прихванати от турски въздушен патрул и в продължение на няколко минути са били цел за нападение.

„Действията на Русия не допринасят за сигурността и стабилността в региона", коментира генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Според него Москва е извършила "неприемливо нарушение", което само дестабилизира ситуацията в региона.

Турският министър-председател Ахмет Давутоглу съобщи, че е поискал обяснения от Москва, а полученият отговор е за допусната грешка от техен изтребител в близост до сирийската граница.

„Границите на Турция трябва да се уважават, не препоръчваме на никого, приятел или враг, да ги нарушава. Сирия не е съсед на Русия, а съсед на Турция", заяви турският премиер пред телевизия Хабертюрк. Той също обвини Кремъл, че реално не противодейства на джихадистите от „Ислямска държава".

Междувременно руският външен министър Сергей Лавров обвини САЩ, че не са им предоставили информация за състава и боеспособността на Свободната сирийска армия - опозиционната група, създадена в началото на гражданската война срещу режима на Башал ал-Асад.

„Русия е готова да контактува със Сирийската свободна армия, ако тя е дееспособна опозиционна група, съставена от сирийци", коментира Лавров.

„Аз помолих американския държавен секретар Джон Кери САЩ да ни предоставят някаква информация къде е тази ССА и кой я ръководи. Но за сега никой нищо не ни е разказал", допълни той.

#1 Dox 05.10.2015 в 23:14:04

Е голям праз! Както са казали едно време - "На война, като на война". Тия от НАТО да не би да не са го чували това до сега? Или още си мислят, че войната е симпатични персони под холивудски прожектори и ТВ-камери, пъчейки се с подрънкващи еполети и лъщящи пагони? Ако е така - жалко. Тепърва има да научават какво значи това - война. А има какво да научат. Защото американезе /НАТО/, за разлика от Русия, Германия и Япония, понятие си нямат, какво значи война. Виж, в сълзливите холивудски филми изглежда, че освен тях, никой друг си няма и представа от това. Едно е да се криеш зад океаните и да подкокоросваш други да мрат за твоите "интереси". Друго е ти да се озовеш там - между шамарите. Те, разбира се, пращат т.нар. "контингенти", съставени основно от испанци, мексиканци, джингитайци и пр., дето се чудят как да се скатаят и да си изкарат безпроблемно мандата, след което да гепят мангизите и .... знаете нататък. Няма лошо. Ма само не ми разправяйте, че тия са войници, още повече, че защитават там - някакви си "ценности". Да, те наистина защитават, но една единствена ценност - парите. Нищо друго. До този момент западната коалиция /от близо 60 държави!?!?/ не предприема нищо в тази криза. Ами обяснимо е - повтарят се нещата от ВСВ - тогава Сталин ги чака 3 години да отворят втори фронт срещу Хитлер, докато Русия даваше милиони жертви в боевете. Мамините западни "бойци", обаче, се правеха на утрепани, просто защото ги беше страх. Чак когато усетиха дебелия, че Сталин като нищо ще помете цяла Европа - тогава решиха да се намесят по-сериозно. Най-вече, защото тогава дойчетата вече бяха слаби и нямаше проблем т.нар. "западни съъюзници" да се представят като велики герои. Та въпросната "коалиция" не само че не свърши нищо за година и половина, ами сега се и сърди, че други са решили да и свършат работата. Че и заплашва даже. А бе - типично западняшка, дебелашка, дебелоока наглост. Ами ще заплашва, защото Русия, решена да сложи край на тази криза, дето може да запали чергата и, слага край и на сладкия бизнес с контрабанден петрол. Да не споменаваме бизнеса с т.нар. "бежанци". А това, че някакъв си там самолет навлязъл в чужда територия за около минута - ами случва се. И руснаците си го казаха. Самолетът обаче, не е разбомбил болници, училища или детски градини. Нали?

#2 GETI 06.10.2015 в 09:52:58

щом американците реват значи путин бомбардира точно където трябва. някога сащ изсипаха милиарди заедно със саудитска арабия в афганистан за да създадат джихадистка армия.после същите тези джихадисти завладяха държавата като талибани. после саудитска арабия изсипа отново милиарди в чечня за да прави хатаб и други като него джихад. сега същите чаршафи предлагат на германия помощи за да строи джамии. за какви опозиционери говорим в сирия? същите джихадисти спонсорирани от сащ и саудитска арабия. а турция трепери да не би кюрдите които са милиони да си поискат държавата. и за това ги е страх така наречените "демократи" ,путин да не им разрита схемичката която спретнаха из целия арабски свят.почнаха от садам минаха през кадафи и сега асад.... а ние събираме емигранти.... време е да се сложи край на това и за това бой по всички терористи спонсорирани от цру и неговите съюзници. светът вече знае,че се постига „демокрация“ с нарушаване многократно на международните спогодби.а най-боли,когато друг използва американски методи.

#3 TheRock 06.10.2015 в 11:30:49

Сваляйте руската сволач!!! Докога ще им цепите басма!!!

#4 Дара 06.10.2015 в 12:32:59

***НАТО призова Русия да спре нападенията срещу сирийската опозиция*** То хубаво , ама още по хубаво щеше да бъде, ако НАТО могат дао бяснят защо в Сирия опозицията , опозиция на сегашното правителство, която опозиция е фракция на алкайда, е добра. Нали в Афганистан същата тази алкайда и също в опозиция на сегашното правителство, е лоша? Американците воюват срещу нея. Хайде да воюваме с алкайда в Афганистан и да подкрепяме алкайда в Сирия.

#5 TheRock 06.10.2015 в 13:13:20

Дара

#6 dedo adji 06.10.2015 в 13:36:34

Роки, в Пазарджик набират доброволци да свалят руската сволоч в Сирия. Сорос плаща добре. Какво чакаш, защо им цепиш басма?

#8 deowin 06.10.2015 в 17:16:59

Bichkiiata, сега се замисли, че ако в същата случка летецът беше руснак, щеше вместо "стрелят до насиране" да използваш израз като "хич не се ебават". Ето за този глупав и напълно неконтролиран bias говорим вече години наред - де що има американци са глупаци и страхливци, де що има руснаци са умни и смели. А истината очевидно няма как да е такава. Да, разбирам, че нямаш идея защо. Това е и проблемът.

#9 TheRock 06.10.2015 в 18:00:43

dedo adji, бъди спокоен! Бъди сигурен че съм в пъти по-способен от теб!!

#10 TheRock 06.10.2015 в 18:02:37

dedo adji,ред трябва да има! Първо русофилската комунистическа сволоч в България! Много си развързахте пояса!!

#12 dedo adji 06.10.2015 в 19:10:37

Ами иди си покажи способностите, бе павенце. Оттук и баба знае. Чичо сам ще ти даде sting или sidewinder да сваляш руските сволочи от небето. После снимка пред раирания флаг. Аз не съм толкова способен. От 20 крачки слон не мога да улуча. Затова се ограничавам да свалям само руски бляди.

#13 dedo adji 06.10.2015 в 19:16:46

....А истината очевидно няма как да е такава. Разбирам, че нямаш идея защо. ....... А ти имаш ли идея, Деосвинчо? И каква е твоята очевидна истина?

#14 TheRock 06.10.2015 в 20:25:46

Руските сволочи вървят по ръба на бръснача! Време е да се порейат! А за българските им феновя ще отворим Белене!!! Да видят къде техните бащи и дядовци са унищожавали истинските българи!!!

#15 deowin 06.10.2015 в 20:39:03

Bichkiiata, звучиш обиден. Замислял ли си се защо?

#16 deowin 06.10.2015 в 20:50:14

dedo adji, след като няма как корабен персонал да схване идеята за вероятностно мислене, чудно ми е защо изобщо се пънеш с въпроси, отговорите на които са далеч отвъд когнитивните ти способности. Как пък веднъж не ви хрумна на всичката необразована паплач тук, че, предвид образованието и професионалните задължения на вас и хората в обкръжението ви, които именно формират огромната част от способностите и уменията ви, то вероятността да ви липсват основни знания и умения за да разбирате рационални аргументи може би не е ненулева? Вие сте като някакви интелектуални байганьовци, които се тупат гордо в гър.. главите, дори не подозирайки колко са неуместни и неадекватни. Дори не го поставяте под съмнение. След като ако си тъп очевидно няма как да проумееш, че си тъп, а вие имате всички обективни предпоставки да сте доволно тъпи (тъпо образование, тъпа работа, тъпи колеги, тъпи изисквания), изобщо замисляте ли се, че високото ви самомнение би могло да се обяснява по този начин и да е просто еманация на арогантната ви тъпотия, както именно е и при бай Ганьо?

#17 Dox 06.10.2015 в 23:15:47

Свински, Така, както е вярно, "че ако си тъп, очевидно няма как да проумееш, че си тъп", така е вярно и друго - че когато говориш /пишеш/ за тъпотията на другите, това е несразима индикация, че си безбожно тъп. Или пак същото - тъпия не може да съобрази, че е тъп и за това счита за нужно да пише и разсъждава за тъпотията. Убеден е, че по цял свят хората се събуждат първо с мисълта - "А днес Свински дали е написал нещо ново за тъпотията?" Виж, тъща ми на село гледа прасета и кокошки. На всеки 2-3 седмици и купувам ярма, изсипвам я в едни варели и бидони /щото жената вече е на години, та да и е по-лесно да вади от там нужното количество, докато забърква поредната "порция"/. Покрай нея наблюдавам и прасетата и кокошките и знаеш ли, въобще не ми изглеждат тъпи. Гледам от профила ти, Свински, че си в САЩ. На твое място бих направил всичко възможно, та да се запозная /до колкото е възможно там/ с културата на древните индианци. И ако успея, тогава бих се чувствал наистина образован.

Новините

Най-четените