Германия връща граничния контрол с Австрия

Германия ще възстанови контрола по границата с Австрия, откъдето в последните седмици преминават десетки хиляди бежанци. Берлин прекратява действието на Шенгенските споразумения за свободното движение в Европа, съобщават „Билд" и „Шпигел". По-рано днес правителството критикува способността на Стария континент да охранява адекватно границите си.

"В момента са необходими ефикасни мерки за спиране на наплива след пълния провал на ЕС, чиято защита на външните граници не функционира", коментира министърът на транспорта Александър Добринт.

Канцлерът Ангела Меркел е информирала в телефонен разговор австрийския си колега Вернер Файман, че германските власти имат намерение да въведат контрол по границата и на място да установяват кои мигранти нямат право да получат статут на бежанец. Очаква се това да се случи още тази вечер.

Германия пое ангажимент до края на годината броят на кандидатите за убежище в Германия да достигне рекордните 800 000 души.

В. „Билд" твърди също така, че по искане на Берлин австрийските железници са спрели влаковете за Германия, за да ограничи наплива на имигранти. За две седмици 63 000 бежанци пристигнаха в Мюнхен. Само в събота в града пристигнаха 13 000 души, а междувременно Унгария, една от основните разпределителни точки на мигрантите в Европа, регистрира 4000 новопристигнали за денонощие.

След седем дни в Мюнхен ще се проведе култовия фестивал Октоберфест, където се очаква да пристигнат около 2 милиона души. В баварската столица ще бъдат разположени допълнителни полицейски сили. Провинция Долна Саксония вече обяви, че планира влаковете от Австрия да се движат до Бад Фалингбостел, а после бежанците да се разпределят из Северна Германия

#1 pepe 13.09.2015 в 19:47:52

Ауу, Германия излиза от Шенген. И то още преди България да е влязла в него, ауу... Поне този път няма даобвиняват нас, че сме причината Макар че пак има намеци за "провал на контрола по периферията". Ама много противоречиви сигнали ни дават от командния пункт . Ние строим ограда по границите - викат ни "защо строите ограда, не сте хуманисти, значи не ставате за европейци", започваме да пускаме бежанци, подобраваме скоростта на обработка на документите им - викат ни "не контролирате границите ни, не ставате за европейци" Е мааму стара, а земете си изяснете какво искате и излезте с единна позиция по въпроса, а. Защото за момента едно е ясно - Европа преминава в "паник мод" и не знае какво да прави. А бюрократите, както обикновено когато нещата започнат да излизат извън "установения ред" се хващат за главите и започват да изпращат по веригата противоречиви команди, които само увеличават хаоса

Новините

Най-четените