Белгия няма да подпише СЕТА

Белгия не може да подпише споразумението с Канада заради съпротивата на властите в провинция Валония. По-рано валонският парламент, където мнозинството е на социалистите, отхвърли с две трети от гласовете подписването на споразумението.

Премиерът на Белгия Шарл Мишел е съобщил на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, че неговото правителство не е в състояние да подпише търговското споразумение ЕС-Канада. Това е изходът от днешната среща между белгийското правителство с представители на регионалните власти.

Засега представители на институциите на ЕС намекват, че вероятното отменяне на насрочената за четвъртък церемония по парафиране на споразумението няма да означава окончателен провал.

Валония настоява за "дълбоки промени" в договорните текстове, както и поетите от институциите на ЕС ангажименти да залегнат не в имейли, а в официални документи.

Отлагането или отменянето на церемонията по подписване на споразумението ще отдалечи или заличи договорката на Канада с България и Румъния за отпадането на визите за техните граждани от догодина.

#2 скочубър 24.10.2016 в 19:24:37

И мене баш ме бОли хуя за канадските визи.По-важно е да не мине по-големият кошмар - ТТИП, че тогава всички приключваме и пак ше има "пролетарии от всички страни и т.н."

#7 Dox 24.10.2016 в 21:45:20

Скочубър, Не си мисли, че опасността от ТТИП е отминала. СЕТА е именно вратичката за осъществяването му. Американски фирми се регистрират в Канада. А от там действат така, както намерят за добре. Все едно софиянец да регистрира фирма в Пловдив. Проблем?

#8 GETI 24.10.2016 в 22:14:58

що лъжете така нагло бе! какво общо имат визите за Канада със СЕТА- нищо? според Регламент (ЕС) № 1289/2013 на Европейския парламент и Съвета, трябва да осигури безвизов режим за България и Румъния не само в Канада, но и в САЩ. визите трябва и ще отпаднат в даден момент независимо от СЕТА. и причините Валония да откаже СЕТА не е на лявото правителство, а неяснотите относно властта на корпорациите над националните закони, стандарти, условия, клаузи и т.н. стига с тази медийна завеса за визите и СЕТА.

#9 boris 24.10.2016 в 23:00:01

Нема сета, нема псета- да не станем наа кълбета. И немоа да са сета Кви са тия циганета.

Новините

Най-четените