Съдът прекрати едно от делата срещу Харви Уайнстийн за сексуален тормоз

Бившият филмов магнат Харви Уайнстийн за пръв път от доста време има на какво да се зарадва. Федерален съдия в Калифорния отхвърли иск на актрисата Ашли Джъд срещу него, съобщават световните агенции.

Съдия Филип Гутиерес постанови в сряда, че твърденията на актрисата не попадат в обхвата на закона, съгласно който тя е подала иск срещу Уайнстийн. За Ашли Джъд това е втори опит да осъди Уайнстийн. Тя повторно заведе иска си в съда срещу Уайнстийн след промяна в щатските закони в Калифорния, засягащи сексуален тормоз, след като първоначалният й иск беше отхвърлен от съдията Гутиерес миналия септември.

Според решението на съдията обаче въпреки промените в закона на щата Калифорния, които разширяват законовото понятие за сексуален тормоз, не могат да се вземат предвид със задна дата, както е в случая на актрисата.

Направените допълнения след подаването на иска на Ашли Джъд нямат обратна сила. В забележка той уточнява, че не определя дали Ашли Джъд е била тормозена сексуално "в разговорния смисъл на думата".

Джъд обвинява продуцента, че през 1998 г. й е отправил недвусмислени сексуални намеци. Актрисата твърди още, че след като отказала да прави секс с него, Харви Уайнстийн умишлено навредил на репутацията й в Холивуд и е убедил режисьора Питър Джаксън да не дава роля на Джъд в хитовата поредица "Властелинът на пръстените" с мотива, че да се работи с нея е "кошмар".

През месец май Харви Уайнстийн ще се изправи пред съд в Ню Йорк по 5 обвинения, сред които изнасилване, сексуален тормоз и сплашване. Той отрича да е извършил престъпление и твърди, че сексът е бил по взаимно съгласие.

Адвокатът на продуцента приветства решението на съда, определяйки твърденията на Джъд като неправомерни и противоречащи на позицията на закона.

Въпреки това обаче тя също има повод за надежда. Съдия Гутиерес е отсъдил, че вторият й иск Уайнстийн за това, че е попречил на кариерата й, може да продължи. Според иска продуцентът е използвал влиянието си в Холивуд, за да блокира кариерата на Джъд и да подрони репутацията й.

Новините

Най-четените