Турция иска повече пари от Запада, за да не пусне бежанците към Европа

Турция ще бъде принудена да пусне бежанците от Сирия, които се намират на нейна територия, към Европа в случай, че западните държави не предоставят допълнителна финансова подкрепа на страната, предупреди турският президент Реджеп Ердоган.

Той иска подкрепа и за идеята си за създаване на специална зона в Северна Сирия, в която бежанците да бъдат настанени.

По думите на турския президент Анкара е похарчила 40 милиарда долара около подслоняването на бежанците, докато споразумението с Европейския съюз е за само 6 милиарда долара.

Същевременно властите в Турция са наредили арестуването на 223 военнослужещи в страната, както и на територията на Северен Кипър. Причината са предполагаеми връзки с мрежата, която Анкара обвинява за организиране на опита за преврат от 2016 г.

100 от търсените са от армията, 41 - от военновъздушните исли, а 32-а - от военноморските сили, съобщава турската телевизия TRT Haber.

Турция обвинява проповедника Фетулла Гюлен за организирането на опита за преврат от 15 юли 2016 г. Гюлен, който от 20 години живее в самоналожено изгнание в САЩ, отрича да има общо.

Повече от 77 000 души бяха задържани през последните 3 години като част от мащабна чистка в страната. Над 150 000, сред които и военни, бяха отстранени или уволнени от постовете си.

Анкара защитава мерките, като посочва, че с оглед сигурността на Турция трябва да заличи мрежата на Гюлен в страната. Същевременно други държави и правозащитни организации критикуват правителството на Реджеп Ердоган заради мащаба на преследванията.

Новините

Най-четените