САЩ, Русия и ядрените оръжия

Напрежението между Русия и западните държави се засилва, след като стана ясно, че Москва нарушава ключов договор по отношение на ядрените оръжия.

Заместник-държавният секретар на САЩ по контрола над оръжията и международната сигурност Роуз Готемюлер обяви, че САЩ проверяват какви военни мерки могат да предприемат спрямо Русия, за да не позволят Москва да спечели значително военно предимство чрез неизпълнението на договор, подписан през 1987 година от президента на САЩ Роналд Рейгън и съветският лидер Михаил Горбачов подписват Договор за ликвидиране на ядрените ракети със среден обсег през 1987 година.

Договорът цели ликвидирането на ядрените и конвенционални наземни балистични ракети с междинен и по-малък обсег, определен в границите между 500 и 5500 км.

Готемюлер обяви, че Русия не спазва Договора за обикновените въоръжени сили в Европа и САЩ се опасяват, че Москва може да нарушава и други договори. Има предположения, че Русия разполага ядрено въоръжение в анексирания Крим. Американските власти не потвърждават да разполагат с такава информация, но не отхвърлят възможността това да е истина.

Русия не признава, че нарушава ядрени договори, въпреки че има доказателства за това още от 2008 година.

„Ние разглеждаме серия от дипломатически, икономически и военни мерки за защита на интересите на САЩ и нашите съюзници, и призоваваме Русия да спазва ангажиментите за контрол над ядрените оръжия", каза тя. САЩ води разговори с руски представители в опит за дипломатическо разрешение на проблема.

Браян Маккиън, заместник-държавен секретар по отбранителната политика, заяви, че Пентагонът изготвя военна оценка за заплахата от разполагането на забранени от договора руски ракети в Европа или Азиатско-тихоокеанския регион.

Сред опциите, обсъдени от Пентагона, е и поставянето на ядрени оръжия в Европа. Не е ясно какви конкретни възможности са обсъдени за противопоставяне на евентуални действия от руска страна. Маккиън посочи, че САЩ няма подобни ракети в Европа, защото договорът ги забранява, но това е една от възможните реакции.

Въпросът за ядрените оръжия се разгаря на фона на противопоставянето между американския президент Барак Обама и руския му колега Владимир Путин заради ситуацията в Украйна, както и заради предоставеното от Путин убежище за бившия служител в Националната агенция по сигурността на САЩ Едуард Сноудън. Обама е изпратил официално писмо до руския президент заради нарушаването на договора.

#2 янаки 13.12.2014 в 15:16:23

Сериозният аргумент на САЩ: “Русия разполага ядрено въоръжение в анексирания Крим. Американските власти не потвърждават да разполагат с такава информация, но не отхвърлят възможността това да е истина……….” И опцията обсъждана от Пентагона: „Сред опциите, обсъдени от Пентагона, е и поставянето на ядрени оръжия в Европа. .......”

#3 sim4o 13.12.2014 в 18:12:02

1. Ако не бъдат разположени ядрени оръжия в Куба, Панама, Венецуела , Бразилия .. и въобще някъде в Западното полукълбо няма да има паритет. Най-доброто военно-стратегическо решение е Куба. Юридически на твърденията за анексия на Крим , множе да се напомни за събитията на Хаваите - където при събитията в 1898 г. е имало външна военна намеса. Може да се каже ..."вие сте анексирали Хаваите и имате там ядрени подводници, ако искате - ги махнете от там, ако ли не - ние слагаме термоядрени бомби в Куба" ..и всеки да се оправя! 2.Войната няма да е термоядрена .. А скоро ли ще е ??? ... не, не скоро ...

#4 sim4o 13.12.2014 в 18:14:12

Войната няма да е термоядрена, с висока интензивност, но все пак ще се употреби и ОМП. А ние , ще запитате, какво печелим от това?? Ами нищо - тъпите соросоиди ни тласкат към тези събития ... И каквото посеят - това ще жънат ...

#7 Оня Дето Го Трият 13.12.2014 в 22:59:41

Пузев НАТО прави учения на своя територия (БГ, Полша, Румъния), а Русия на чужда територия (Украина). Не схващаш ли разликата?

#9 Оня Дето Го Трият 14.12.2014 в 12:12:42

Какво значи под носа на Ръша? Ръша си има територия и е редно да си стои в нея. Съседните държави са суверени и могат да членуват в която организация си искат. Това нещо да ти е под носа не означава, че е твое. А какво чудно има НАТО да си има територия? България, Полша и т.н са част от НАТО. България, Полша и т.н. СА НАТО. Все едно да се чудиш как така България, Полша и т.н. си имат територия Ама то нормално да се чудиш де. То щом територията на Украина стана безстопанствена и някой може да си откъсва каквото му хареса....

#12 rkrasi 15.12.2014 в 21:06:43

На 10 април 2014 г. есминецът "Доналд Кук" навлиза в неутрални води на Черно море, за да изпални акция по демонстрация на сила във връзка с непреклонната позиция на Русия за Украйна. На поредното дрънкане на оръжие Русия отговаря сдържано, но убийствено. На 12 април, в Деня на космонавтиката и три дни преди празника на войските за РЕБ, излита невъоръжен СУ-24, но с прикачена под крилото "Хибини". Есминецът отдалеч засича самолета с прехвалената система "Иджис" и вдига екипажа на учебна тревога. Нещата вървят като по книга: радарите фиксират курса на сближение с целта, "Иджис" управлява системите за насочване. И изведнъж всички екрани угасват, вижда се някаква мътилка. "Иджис" спира работа, ПВО комплексът "Фаланг" не може да получи целеуказване. През това време СУ-24 прелита ниско над палубата, прави боен маньовър и имитира ракетна атака. Противодействие никакво. Повтаря номера. После още 10 пъти. Опитите на моряците да съживят "Инжис", за да може ПВО-системите да бъдат насочени към целта, остават неуспешни. Едва когато силуетът на самолета се губи към руските брегове, радарите на американския кораб оживяват и показват чисто, пусто и синьо априлско небе. Така завършва поредната проверката на ефективността на системата за РЕБ "Хибини". А след нея, разбирайки собственото си безсилие, 27 военни моряци от многострадалния есминец USS Donald Cook, подават рапорти за уволнение с мотив, че не искат да рискуват живота си.

#13 sim4o 16.12.2014 в 07:49:07

Оня Дето Го Трият | 14.12.201412:12 Какво значи под носа на Ръша? Ръша си има територия и е редно да си стои в нея. Съседните държави са суверени и могат да членуват в която организация си искат. Това нещо да ти е под носа не означава, че е твое. ------------------------------ Абсолютно вярно! това трябва да се каже на едни хора в град Вашингтон и да се отнася за Куба! ракети в Куба и кой откъде е!!!! Тъп бил като гъз, оня лииииии .. ей как разсъждава вярно! Поздрави

Новините

Най-четените