Свлачище в центъра на Флоренция „глътна“ 20 коли

Жителите на Флоренция осъмнаха с огромно свлачище на брега на река Арно, в центъра на града и в непосредствена близост до световно известния Понте Векио и до галерията Уфици.

Първото срутване на част от улица "Лунгарно Ториджани" е в 6.30 сутринта и повлича двайсет от паркираните на брега на реката автомобили. Пропастта е с дължина близо 200 метра и ширина около седем.

Кметът на Флоренция Дарио Нардели съобщи в Twitter, че няма пострадали хора, но щетите са сериозни.

На мястото на инцидента веднага са пристигнали екипи на пожарната и на Гражданска защита. Според тях причина за свличането е спукване на голяма водопроводна тръба, чийто теч е подкопал терена.

Някои от музеите във Флоренция бяха затворени заради инцидента. Многобройните туристи, дошли от целия свят, за да разгледат шедьоврите на Микеланджело и Леонардо да Винчи, се оказаха зрители на един драматичен и внезапен спектакъл.

При спасителната операция Пожарната и Гражданска защита използват специален радар, както при изтеглянето на корабокруширалия кораб Коста Конкордия. С него се следи движението на парапета и стената по брега на реката, за да се предотвратят нови срутвания.

По-късно сутринта още десетина метра от банкета от улица "Лугарно Ториджани" падна в пропастта, отворила се по-рано днес. От пожарната не изключват да има нови срутвания и евакуираха две от близките сгради, исторически паметници на културата.

Водоснабдяването беше спряно за няколко часа в целия град, за да спадне налягането. Без вода все още остават жителите на близките квартали.

„Свлачището е огромно, на пръв поглед става въпрос са преместване на 3-4 хиляди кубически метра материал" - заявява Мария Тереза Фаджоли, председател на Съюза на тосканските геолози.

Според нея „не е учудващо причината да е в спуканата тръба, тъй като водопроводът е в ужасно състояние".

"Как така, обаче този теч не е бил забелязан досега? Тръбата се е спукала преди доста време, всичката тази маса не се е преместила за една нощ", коментира Фаджоли.

Тези опасения се потвърждават и от първите разкази на очевидци.

„Вода по улицата имаше още през нощта. Синът ми се върна към полунощ с обувки в ръка, защото водата му стигала до глезените. Обади се на пожарната, но никой не реагира", разказва един от местните жители.

Новините

Най-четените