Защо викингите са носели името на Аллах?

Ново откритие повдига въпроси за влиянието на исляма върху Запада и по-точно в Скандинавия. Изследователи в Швеция откриха арабски символи, избродирани на погребални костюми от ерата на викингите. Те са съхранявани повече от 100 години, но доскоро са отхвърляни като типичен пример за облекло от тази епоха.

Проучванията на дрехите от гробове от IX или X век дават нова забележителна информация за връзката между викингите и мюсюлманския свят.

Шевиците от коприна и сребристи нишки образуват думите "Аллах" и "Али".

Откритието е направено в университета в Упсала, докато учените изследват повторно останки от погребални костюми от гробове, открити в Бирка и Гамла Упсала в Швеция в края на XIX и началото на XX век.

Учудващото е, че материалите за тези носии идват от Азия - от Персия и Китай. Миниатюрният геометричен дизайн, не по-голям от сантиметър и половина, не напомня на нищо, което дотогава е намирано в Швеция и в цяла Скандинавия.

Анника Ларсон - археолог към университета - казва, че "изведнъж си спомня къде е виждала преди подобни шевици - в Испания, върху мавритански текстилни изделия. Тя осъзнава, че не гледа викингски мотиви, а античен куфийски арабски шрифт".

Две думи периодично се повтарят. Едната от тях Ларсон идентифицира с помощта на ирански колега - това е името на Али, четвъртият халиф на исляма. Думата до Али обаче се оказва трудна за дешифриране.

За да разгадае ребуса, Ларсон уголемява буквите с помощта на лупа и ги разглежда от всички възможни ъгли, включително и наобратно. Изведнъж тя вижда огледално написана думата "Аллах".

До момента Ларсон е открила тези две думи в най-малко 10 от около 100 артефакта, които продължава да изучава. Думите винаги се появяват заедно. Откритието повдига много интересни въпроси за това кой е бил погребан в тези гробове.

Не е изключено мъртъвците да са били на мюсюлмани. При изследването на друг викингски гроб ДНК анализът показва, че някои от погребаните там хора са с персийски произход, а прия тях ислямът е водеща религия.

По-вероятно е обаче викингските носии да са били вдъхновени от ислямски идеи като тези за рая след смъртта и за вечния живот.

Екипът на Ларсон в момента работи с университетските отдели по имунология, генетика и патология, за да установи географския произход на хората, които са носили тези погребални костюми.

Връзката между викингите и мюсюлманите е установена отдавна с откриването на ислямски монети в Северна Европа.

Преди две години изследователи проучиха сребърен пръстен от гроб на жена до Бирка, Швеция и откриха фразата "За Аллах", гравирана на камъка. Текстът отново е с куфийски шрифт. Този шрифт се използва през VII век в иранския град Куфа и е един от първите арабски шрифтове, използвани за изписването на Корана.

Откритието на Ларсон е толкова интересно, защото това е първият път, в който исторически артефакти от Скандинавия съдържат името на Али. Името на Али се споменава отново и отново редом до това на Аллах.

Али е много почитан от шиитските мюсюлмани. Той е братовчед на пророка Мохамед и е женен за дъщеря му Фатима. След смъртта на Мохамед става четвъртият лидер на мюсюлманската общност.

Въпреки че и шиитите, и сунитите почитат Али, за шиите той е духовният наследник на Мохамед. Използването на името му в погребалните одежди може да показва връзка с шиитите. Без фразата "приятел на Аллах" това е необичайно за ислямската култура и може би просто е прекопирано грешно от викингите.

Шевиците подсказват и че Али е равен с Аллах и по тази причина съществува малък шанс да идват от много ранно и крайно движение на ислямската култура, което вярва в това.

Имената на Али и Аллах често се срещат в гробовете и книгите на мистични шиитски секти и до ден днешен, но винаги са редом до името на Мохамед. Те понякога могат да включват огледален шрифт. За разлика от откритието на Ларсон обаче тези шевици винаги съдържат имената изписани и по правилния начин, и огледално.

За нея това откритие предлага много добри перспективи за нови находки в бъдеще.

Сега, когато гледа на викингските мотиви по различен начин, тя е убедена, че ще намери и още ислямски надписи в останалите фрагменти от тези гробове и от други текстилни произведения от викингската епоха. Нещо повече, Ларсон се надява тези мотиви да се появят и в артефакти, различни от текстилните.

#1 TheRock 12.10.2017 в 19:40:55

Това са доспехите на руските царе, целите изписани със сури от корана: http://chronologia.org/en/seven/4N13-EN-1.pdf

#2 TheRock 12.10.2017 в 19:41:58

А някой питаше как се живее в руската провинция днес. Ето, порадвайте се: https://www.youtube.com/watch?time_continue=89&v=27DeCzNcdbI

#5 Nikkor 13.10.2017 в 12:17:23

Дет се вика Аллах е единствен бог и Мохамед е неговия пророк. И да, сички сме мюсюльманьииииииииииии....

#6 gothic 13.10.2017 в 16:50:54

Спокойно, пичове! Всеки знае какво са представлявали викингите /известни още като нормани, варяги т. н./. Намереното би могло да е плячкосано отнякъде, изтъргувано, разменено, като сувенир един вид. Погребаният с него може да е наистина мюсюлманин, пленник или доброволно тръгнал с викингите. Може и да да е викинг, наконтен с изтъргуваното или плячкосаното. Но да се търси Аллах при тия пичове, дето са воювали с християнството до последно, ми се струва зверско малоумие. Как мислите?

#9 Kenny McCormick 14.10.2017 в 09:17:10

кървавица, очевидно Библия не ти е попадала. Замисли се за самото начало на сътворението. Бог създава Адам и Ева. Те раждат Каин и Авел. Понеже живеят 800 или колко там години, ясно е, че раждат и момичета. В задачката ще те попитам как е продължен човешкият род? Ами да, с кръвосмешение между братя и сестри. От там - нататък Библията изобилства от кръвосмешения, които могат да се проследят чак до началото на Новия завет. Авраам е женен за полусестра си, ако не ме лъже паметта. Дори Дева Мария и Йосиф са някакви братовчеди. Приемаме, че ти, кървавица, си ревностен християнин, щом мразиш така мюсюлманите. Ако си атеист няма да мразиш никоя религия. Та като ревностен християнин е добре да познаваш собствената си религия, а не атеисти като мен да ти я обясняват. Джъст казвам. До Барона - отвори статията в BBC. Баш Аллах и Али си пише, там има снимки, които Кафето заради авторски права явно не са свили.

#10 Amador Rivas.1961998064021704 14.10.2017 в 11:36:51

Какви лъжи... Защо не ги откриха тези неща преди 5-6 години??? Лъжат за да може шведското население да приеме по лесно бежанците...Има огромна омраза към тях от баш си викингите !!! Шведите се опитват да се правят на големи либерали и вече става смешно!!!

#11 Astarot 14.10.2017 в 12:12:24

Както казва 7, промитият мозък е склонен да търси много по-далечен в смисъл в нещо, което вероятно е доста просто. Викингите са били умели търговци и са търували из по реките и бреговете на Европа. Освен това, походите им стигат и до Испания, от където лесно може да са оплячкосали хубави копринени дрехи. Ако са им били любимите, нормално е да ги погребат с тях.

#12 dedo adji 14.10.2017 в 12:50:19

Ескимосът-атеист се хванал да поучава христианите за историята на религията им с цитати от стария завет, който е история на друга религия - юдейската. Всички цитирани, от Авраам и Сара до Йосиф и Мария са евреи. Чистокръвен евреин от племето на Юда (не Искариотски) е и самият Иисус, и отначало е проповядвал учението си на евреите. Вж евангелие от Марка, гл.7. Чак, когато евреите го отхвърлили го е обърнал към цял свят. За викингите, езичници до 10 век, и двете религии са били еднакво безразлични. Други вече дадоха достатъчно просто обяснение на надписите аллах и али. Викингите са били мореплаватели, търговци и пирати, плавали, търгували и грабили от Нюфаундленд до Ебипет и Константинопол. Нищо чудно да са купили или заграбили и някои ценни предмети с мюсюлмюнски надписи, и да са ги сложили в гробниците. А развяването на тия надписи точно сега, когато Швеция и Норвегия са наводнени от рязани пришълци, е перверзен еврогейски опит за лансиране на исляма в европейската култура. За да я направят, казано по европейски тюрлю гювеч и да подготвят прехода към обединени европейски емирства.

#13 stoy 14.10.2017 в 19:30:48

БиБиСи вероятно са чували за един, дето се казва Окам. И сигурно се бръснел, понеже имал бръснач. Да вземат да приложат "Бръснача на Окам" към брътвежите на новоизлюпилата се шведска пуйка - хисторичка или хистеричка, не знам. Т.нар. викинги са търгували и воювали (и грабили) няколко века от Балтийско море до Близкия и Средния изток. Това е много, много отдавна известно, има предостатъчно сведения и за викинги - наемни войници в т.нар. Византия, както и в териториите на Халифата - от Испания до Близкия и Средния Изток. Защо някоя голяма бяла птица ще се учудва, че имало дрехи, а може би и платове с "източен произход" , открити в Скандинавия?! Та "византийски" монети и предмети се откриват в несимволични количества чак в Корея и Япония... Възможно е някой отделен наемник в някоя армия в Изтока и да е приел исляма, тъй като има сведения за отделни наемници, приели християнството в т.нар. Византия - много преди норманите и други викинги след тях да станат християни. Но няма абсолютно никакви сведения за що-годе значими групи викинги, които са го изповядвали - отделно "кралство", район, районче, та дори и село. Ама не, трябва политкоректно да се докаже, че тя, Швеция, поначало си е била пълна с тарамбуки. Интересно кога ще открият пясък от Сомалия в онзи шведски квартал, дето му викат "Могадишу"... Идиоти, сър!

Новините

Най-четените