6 филма, които напомнят на "Мумията" (но са по-добри)

"Мумията" - силно рекламираното ново заглавие по кината, предизвика редица противоречиви усещания у публиката и критиците.

От хвалби, че филмът отбелязва нов връх при визуалните ефекти, през поздравления за добрите и реалистични екшън сцени, до твърдения, че подобен сценарий е дъното - всички критици неизбежно стигат до онова, което е очевидно: този филм стъпва на множество предишни заглавия, с които асоциациите са неизбежни.

Ясно е, че самата идея за оживяла мумия представлява просто поредната добре претоплена стара холивудска идея - и то датираща още от 1932 година с едноименен филм. Последно гледахме нещо подобно през 1999-та, а после и през 2001-а - с "Мумията" и "Мумията се завръща".

Та препратките и асоциациите с други заглавия в тазгодишната "Мумия" са доста. Достатъчно е даже това, че сценаристите са решили да участва персонаж на име д-р Хенри Джекил.

Затова и критикът Крисофър Кемпбъл от специализирания сайт за кино Film School Rejects предлага една алтернативна класация на стари филми, които можем да гледаме, преди да пристъпим (а защо не и след като сме изгледали) новата "Мумия". Просто за да се подковем с подходящото познание за киното, не за друго.

А и за да не си мислим, че светът започва от нас, грешка която все по-често правят и хора, отдавна напуснали тийнейджърската възраст.

Вижте галерията

Новините

Най-четените