5 мачистки, сексистки и расистки екшън класики

През последните няколко години продуктите на масовото филмово развлечение са свръхнатоварени със строго определени политичeски послания и "aдженди".

Днес модерната ляволиберална "сошъл джъстис" идеология доминира в Хоиливуд и оформя стила и съдържанието, актьорските състави и маркетинговите стратегии на студийните филми.

Така наречените високопрофилни заглавия вече не могат да бъдат "сексистки", "расистки", "ксенофобски", "ислямофобски", "хомофобски", "нечувствителни", "прекалено мъжки" и, разбира се - "прекалено бели".

Повечето от тези определения се лепят свободно върху сюжети и актьори, без да имат много общо с истинските им дефиниции, но това отдавна няма значение. В Холивуд не е важно дали някой филм наистина е расистки, а дали медиите и активистите ще го определят за такъв.

Новите неписани правила са особено разрушителни за кодовете и каноните на класическото екшън кино.

Тази художествена форма, основана на мачизма, шовинизма, индивидуализма, милитаризма и десния консерватизъм, е почти унищожена от новия културен климат.

Идеологията може да лиши екшън киното от бъдеще, но (все още) не може да затрие неговото грандиозно жанрово минало.

Вкусете от забранения плод на политическата некоректност като си припомните пет легендарни екшън филма, които са невъзможни в днешен Холивуд.

Вижте галерията

#1 Туурчинов не Турчииноф 11.05.2017 в 17:41:57

Златните години на киното са 60-те, 70-те и малко от 80-те. Всъщност едва ли например Синият Войник може да се направи днес. Просто режисьрът ще трябва да се крие в някое посолство на Венецуела. Да не говорим за Апокалипсис сега.

#2 Дракон с кисело зеле 11.05.2017 в 22:07:45

Абе, Хлебовски, ти съвременно екшън кино изобщо гледаш ли? "Твърде лично" с Лиам Нийсън, нещо? "Код "Олимп" и "Код "Лондон"? "Закрилникът"? "Спектър", в който Бонд на Даниел Крейг сменяше жените като носни кърпички? "Американски снайперист", дето е за убиец психопат, тръгнал да трепе чалми в Близкия изток, и не само че беше направен, не само че беше огромнейшествен хит, ами и няколко номинации за "Оскар" имаше?

#3 deowin 11.05.2017 в 22:45:10

Напълно съгласен с Дракона по статията - очевидно риданията на Лебовски по добрите стари не-политкоректни филми, които днес биха били немислими, са смехотворно нереалистични, защото такива елементи все още присъстват обилно в филмите, които се правят и днес. А те присъстват защото либералните виждания изобщо не са в противоречие с изобразяването на чернокож злодей, корумпирано ченге, или груб мъжки шовинизъм, което Лебовски или изобщо не осъзнава, или нарочно се прави, че не разбира, за да може да продължава да си пише в същия глуповат и повърхностен, но пък занимателно злободневно-звучащ и овцохаресващ се, стил. Тоест, Лебовски пак прави само това, което Лебовски единствено може да прави - да громи либерастите с измислици, изсмукани от пръстите си. Точно по същия начин съчиняват статиите си в breitbart или RT - нула оригиналност, нула внимание дали нещо е истина или не, или дали поне бегло отговаря на реалността. Единственият важен критерий дали да се публикува една статия е дали допринася към шепата важни основни теми. Не, Лебовски, не се възгордявай, че те сравнявам с доволно успяващите в целите си breitbart/RT. Приличате си единствено по баналната отвратителност на похватите си, но към това те добавят интелект и (зла, но насочена) умисъл, което ги прави толкова успешни. Ти ми приличаш по-скоро на хаотичен, безцелен и бездарен графоман от ниско ниво.

#4 Conspirator 12.05.2017 в 21:51:21

Виждам статия на Лебовски и докато чета си мисля...Няма как прасето да не се е освинило под статията. И то как....

Новините

Най-четените