Скарлет Йохансон като символ на дискриминационния Холивуд

Холивудската екранизация по японската сайбърпънк манга Ghost in the Shell („Дух в броня") продължава да предизвиква спорове заради избора на главна актриса.

Става въпрос за предстоящ игрален филм на Paramount/Dreamworks, базиран на популярния японски комикс от 1989 г. и последвалия през 1995 анимационен филм.

Миналата година стана ясно, че Скарлет Йохансон ще изпълнява ролята на киборга Майор Мотоко Кусанаги.

Веднага последваха бурни реакции срещу решението бяла американска актриса да изиграе обичания японски персонаж. Противниците на идеята се разгорещиха отново и съвсем наскоро, когато излезе първата официална снимка Йохансон в ролята на Кусанаги.

Изплуваха поредните обвинения, че Холивуд дава предимство на актьорите от бялата раса (т. нар. whitewashing), тъй като продават филмите по-добре. Затова те биват предпочетени дори когато става въпрос за персонажи, при които расата и етносът са от основно значение.

В ожесточени дебати в социалните мрежи мнозина западни фенове на Ghost in the Shell, както и живеещи в Европа и Америка азиатци, излагат основните си аргументи - те припомнят предишни примери за избиране на бели актьори в роли за азиатци; говорят за битката, която все още водят азиатско-американските актьори, за да получат големи роли в холивудски филми; обсъждат и че оригиналната история на Ghost in the Shell почива върху основите на японската култура и японския начин на живот.

Оплаквания отправиха не само фенове на анимето, но и азиатски актриси.

Открито се възпротивиха Минг-На Уен, която играе агент Мей в „Агентите на ЩИТ" по комиксите на Marvel, и Констанс Ву (Джесика Хуанг в сериала на ABC Fresh Off the Boat). „Нищо срещу Скарлет Йохансон. Всъщност съм голям фен. Но твърдо против това избелване на азиатска роля", написа Уен в Twitter.

След това ScreenCrush хвърлиха бомба - по непотвърдена информация продуцентите на филма Ghost in the Shell са експериментирали с компютърни ефекти, които да накарат Йохансон да изглежда като азиатка.

От Paramount официално отрекоха и обясниха: „Беше направен тест, свързан с конкретна сцена и с един от актьорите на заден план, но впоследствие се отказахме от този тест. Абсолютно никакви тестове с визуални ефекти не са били правени на героинята на Скарлет и нямаме бъдещи планове да правим такива".

От ScreenCrush обаче останаха твърдо на позицията си: „Въпреки опровержението на Paramount, оставаме зад твърдението, че визуални тестове са били правени върху образа на мис Йохансон".

Конкретно азиатците в Щатите са доста активни в целия дебат около филма, но в родината на Ghost in the Shell Япония не е точно така. Там изглежда повече преобладава изненадата към бурната реакция относно кастинга. Доста японци предварително са очаквали и смятат за нормално главната роля в холивудска екранизация да бъде дадена на бяла актриса.

Анимационният филм Ghost in the Shell си остава една от най-популярните и продавани японски анимации в историята, с огромно влияние върху холивудските фантастични филми.

Все още съществува и легендата, че режисьорите Уашовски (тогава все още братя, днес вече сестри) са предложили своя проект „Матрицата" на продуценти като просто са пуснали Ghost in the Shell и са обяснили, че искат да превърнат това в игрален филм. „Матрицата" наистина копира редица визуални и не само визуални идеи директно от анимацията.

От днешна гледна точка изглежда закъсняло решението на Холивуд да екранизира Ghost in the Shell над 20 години по-късно (филмът се очаква в средата на април 2017). Но именно Скарлет Йохансон е една от малкото актриси, чието име гарантирано ще привлече интерес към проекта и от страна на хора, които до момента не са чували за Ghost in the Shell.

Полемиката около нея далеч не е първата подобна напоследък.

Преди няколко седмици беше обявено, че американецът Нат Уолф от „Хартиени градове" ще играе Лайт Ягами, главния герой в задаващия се трилър по друго известно аниме - Death Note.

А през 2009 г. Fox избра канадеца Джъстин Чатуин да изиграе Гоку в игралния филм Dragonball: Evolution - базиран на една от най-популярните японски поредици в историята. Филмът се провали напълно.

#1 Кръстанов 26.04.2016 в 13:11:58

Ако в главната роля беше азиатска актриса, със сигурност нямаше да отида на кино за този филм. Но сега има голяма вероятност да го сторя. Джохансън е страхотна актриса!

#2 elvil 26.04.2016 в 19:11:00

Да, а орфей да го играе негър хич не е дискриминационно

#3 Survacharya 26.04.2016 в 22:20:32

на черните расисти пак им дадоха медийно време да повръщат небивалици за да подпалват зорлем расова война срещу белия човек. размениха си ролите с белите расисти от едно време, та сега черните са привилегировани и сумтят срещу участие на бели в това или онова начинание. общо взето "мангалска" работа - права и привилегии без каквито и да е заслуги. а уж Обама като чернокож президент щеше да е миротвореца и обединителя. не само че не е такъв а напротив - той постави началото на расовата война срещу белия човек. а иначе белия човек се води бял единствено когато е сравнен с като цяло с представители на неевропейски народи та общо взето става въпрос за отстояване на културата и цивилизацията му, а не за някакви негови превъзхождащи биологични характеристики, ама иди обяснявай... за черния расист само белият може да бъде расист дори термин измислиха за това - "white privilege".

#4 dida 26.04.2016 в 22:31:10

"Конкретно азиатците в Щатите са доста активни в целия дебат около филма, но в родината на Ghost in the Shell Япония не е точно така. Там изглежда повече преобладава изненадата към бурната реакция относно кастинга. Доста японци предварително са очаквали и смятат за нормално главната роля в холивудска екранизация да бъде дадена на бяла актриса." -------------------------------------- много точно, и в Япония, и в Китай и другаде по света (и у нас) - ако ще е Холивуд, да е Холивуд, (не че съм голям почитател) на който не му харесва Холивуд, има Боливуд, има японски, европейски киностудии и много други - избор голям. борбата за кокала в Америка много загрубя

#5 Дракон с кисело зеле 26.04.2016 в 23:49:55

Дребната подробност, разбира се, е, че в мангата Мотоко, всъщност, няма азиатска физиономия, има манга-физиономия - от същия тип, който манга-художниците лепват и на бели, и на жълти. Да не говорим пък за огромнейшествения бюст... Ха някой да каже японска актриса, която да е уредена анатомично така, дори и със силикон... Скарлет Йохансон... Абе, и тя не е, обаче е доста по-близичко, някакси.

#6 deowin 27.04.2016 в 00:02:39

Дракон, сериозно бъркаш за бюстовете на японките. Да, общата представа и предубеждения са ясни, но дори разпределението на размера на бюста при азиатките да е изместено (спорно, но да речем, че е така), все пак остават милиони в крайността на "доста надарени". А по темата, whitewashing е отлично документиран и доста сериозен проблем, така че наистина има смисъл да му се обръща внимание. Аргументът, че белите актьори/актриси били добри, е ужасяващо слаб - да, Джон Малкович е прекрасен актьор, но това по никакъв начин не означава, че не съществуват поне толкова добри актьори от произволна друга раса - не е ясно защо и как цветът на кожата би могъл да предопределя по-високо актьорско майсторство.

#7 деграданта 27.04.2016 в 10:22:23

Дракон, не бъркай аниме с манга. Ако беше чел последната, щеше да видиш, че не си прав относно визията, камо ли да обобщаваш така. Отделно, Скарлет изобщо не е подходяща за тази роля, но това няма общо с външността, особено пък с гръдната й обиколка. Сякаш това е основата на изключителните философски идеи, заложени в конкретната манга - циците на Майора...

#8 Гризли 27.04.2016 в 11:07:00

Нали помните - "Който плаща, той поръчва музиката". Филмът се прави от американски компании, значи в главната роля ще е актьор/актриса, която харесат сценаристите. Като не им харесва на японците, да си направят тяхна версия на филма!

#9 Charles Bluebird 27.04.2016 в 12:32:09

Абе как е закъсняло да се екранизира Ghost in the shell!? То още има аниме серии, които вървят и в момента, бе! "...обсъждат и че оригиналната история на Ghost in the Shell почива върху основите на японската култура и японския начин на живот." Пълни глупости! Ghost in the shell си е типичен киберпънк и почти не засяга японската култура и бит. Кое е типично азиатското? Киборгите ли? Изкуствения интелект ли? Единственият проблем са имената на героите, които от Холивуд са запазили с японското им звучене. Лично за мен Скарлет Йохансон е най-подходящата бяла актриса за ролята на Майора. Да, съгласен съм, че Ринко Кикучи би била по-подходяща за ролята, но... При Death note нещата са горе долу същите. Мисля, че Нат Уолф, ще е доста подходящ за ролята на Лайто. Btw по Death Note вече излязоха няколко японски игрални филма, които са доста зле. Нека оставим сега Холивуд да напарят своя интерпретация.

#10 Дракон с кисело зеле 27.04.2016 в 13:40:51

Деовин, японско кино гледам от доста време и не се сещам за нито една тамошна актриса, която да се доближава до пропорциите на Мотоко. Не знам дали е биологически възможно, впрочем, предвид факта, че, както е нарисувана въпросната, гръдната й обиколка е колкото височината й, плюс-минус. Както и да е, предвид факта, че не съм гледал нито филмите, нито сериала, нито пък съм чел мангата - макар че я погледнах, преди да пиша по-рано - не знам дали точно тези анатомични подробности имат някакво значение. Що се отнася до другото, щях да се зарадвам, ако бяха кастнали дръпнатоока акриса, но, честно казано, не ми пука кой знае колко, особено като вземем предвид факта, че за японците явно не е такъв проблем. Ако бяха хванали някоя азиатка, със сигурност щеше да има обвинения, че Холивуд за пореден път редуцира азиатците до биткаджии, вместо да им осигури други роли. Това е битка, която просто не може да бъде спечелена. А уайтуошингът може да е добре документиран, но е добре документирано и обратното - Морган Фрийман с номинация за "Оскар" за роля на червенокос ирландец, Идрис Елба в ролята на викингски бог, Таданобу Асано в ролята на друг викингски бог в същия филм, Лорънс Фишбърн в ролята на Пери Уайт и така нататък. Проблемът, доколкото забелязвам, не е толкова в избелване на някои роли, колкото в липсата на свестни роли за всички малцинства, освен чернокожите.

#11 deowin 27.04.2016 в 18:55:11

>не се сещам Мисля си наясно, че ако не се сещаш за едрогърди японски актриси, това съвсем не означава, че такива не съществуват. Ще предпочета да не обиждам интелекта ти с линк към lmgtfy.com. >не ми пука кой знае колко Разбираемо, но без особено значение. Аналогично разбираемо е, че на твоя дядо вероятно не му е пукало кой знае колко, че жените въс Франция са нямали право да гласуват, а на твоя прапрадядо - че в САЩ все още е имало робство. Което, естествено, съвсем не означава, че това не са били сериозни проблеми в съответните части от човешката цивилизация. Били са.

#12 Дракон с кисело зеле 27.04.2016 в 19:43:47

Мисля си наясно, че ако не се сещаш за едрогърди японски актриси, това съвсем не означава, че такива не съществуват. --- Не съм и твърдял, че не съществуват, пък и, ако не е станало ясно, забележките по отношение на анатомията на Мотоко не трябваше да се приемат съвсем насериозно. Явно съм се изразил зле, знам ли? Що се отнася до другото - не знам точно какво се опитваш да постигнеш, като вадиш половин изречение от контекст. Защото, наистина, не ми пука особено - особено, както казах, като взема предвид факта, че на японците в Япония не им пука. По същия начин не ми пукаше и че Пери Уайт, Ник Фюри, Хаймдал и т. н. бяха изиграни от негри. Пука ми - донейде - за това, че за актьори с дръпнати очи свестни роли, които не са на биткаджии, хакери, гениални учени или гнусни китайски кариеристи, не се пишат (почти) изобщо, а когато ги има, са толкова забити в нищото, че все едно ги няма. Или поне е така във високобюджетното кино. Само дето това не е избелване, а съвсем различен проблем. Другото, за което ми пука, е, ако ще има някаква промяна, тя да работи - затова и нямах проблем с образите, които споменах по-рано. Имах проблем, примерно, с бялата като Снежанка Катара в "Последният повелител на въздуха" на Шаямалан, защото стоеше нелепо. Няма как да знам дали имам проблем със Скарлет Йохансон в "Дух в броня", преди да видя поне трейлър, защото не знам доколко ще свърши работа.

#14 Astarot 30.06.2016 в 12:27:07

Така като гледам, с тези големи сини очи, този киборг не е направен, за да изглежда азиатски... А и цялото аниме е пълно с евро-подобни персонажи...

Новините

Най-четените