Киномания 2019 - просто "Гледай!"

Слоганът на тазгодишното издание на Киномания е "Гледай!", но организаторите призовават публиката да гледа не само с очите си, но и с отворено съзнание и през очите на другите.

33-тото издание на феста ще бъде открито на 14 ноември с филма "Засукан свят" на Мариус Куркински. Продукцията е адаптация по едноименния разказ на Николай Хайтов от легендарните му "Диви разкази".

Друг акцент в програмата на Киномания е специалната селекция от филми на големия италиански режисьор Франко Дзефирели, който почина тази година на 96-годишна възраст.

По време на фестивала ще бъдат излъчени четири от най-иконичните му заглавия, сред които са три адаптации по Шекспир - "Укротяване на опърничавата", "Хамлет" и "Ромео и Жулиета". Освен тях зрителите ще се насладят на интересната история на свети Франко от Асизи във филма "Братко Слънце, Сестро Луна", отново под режисурата на Дзефирели.

Киномания 2019 ще предложи страхотни заглавия и за любителите на биографичните филми.

Публиката ще стане свидетел на превъплъщението на Рене Зелуегър като великата Джуди Гарланд в продукцията на Рупърт Гулд - "Джуди". "Война за светлина" на режисьора Алфонсо Гомес-Рехон ще покаже не толкова известното съперничество между Томас Едисън и Джордж Уестингхаус.

На големия екран ще оживее и Арета Франклин в концертен филм, който не успява да бъде представен пред публика 40 години заради юридически спорове.

Специално събитие ще бъде посветено и на един от най-талантливите български аниматори - Теодор Ушев.

На 17 ноември ще се състои "Нарисувай ми тъга", по време на което ще бъде единствената прожекция на "Физика на тъгата" пред българска аудитория, както и прожекцията на "Четирите годишни времена" на Вивалди под формата на анимационен концерт, в който Ушев рисува Зимата.

Сред останалите любопитни предложения на Киномания са заглавия на Андрей Кончаловски, Уди Алън, Педро Алмодовар, Акира Куросава и други.

Горе в галерията можете да видите най-интересните заглавия, които нямаме търпение да видим по време на филмовия фестивал.

#1 Георги80 23.10.2019 в 10:51:29

Толкова години минаха и продължавате да пишете статии за филми без да слагате оригиналните им имена. Творческите български преводи просто не вършат работа , ако човек иска да потърси допълнителна информация.

Новините

Най-четените