Чаша за кафе във фентъзи, iPhonе през 90-те и други гафове от екрана

Дори една Майка на дракони или върнат от смъртта Нощен страж се нуждаят от малко кофеин, особено с оглед на напрежението на което са подложени - то не са армии на мъртвите, армии на живите, че и объркани, кръвосмесителни отношения...

Въпреки това погледите на много зрители се насочиха (с право) към една чаша кафе от популярна, реална верига, озовала се в сцена от фентъзи хита на HBO Game of Thrones.

Такива грешки се случват, ясно е. Но е факт, че забележиш ли ги, те много сериозно развалят представата ти, че историята, която гледаш е "реална", а не телевизионен продукт. Изваждат те от фентъзи света, изграден около фантазията на писателя Джордж Р.Р.Мартин, и те захвърлят в суровата действителност - че това все пак е сериал, тези хора не са наследници на крале, а обикновени актьори, а някъде извън кадър някой оператор или асистент се чуди къде е оставил чашата си с лате.

Тези грешки носят името "анахронизми". Става дума за наличието или споменаването на личност, предмет или събитие във филм или сериал, чието действие се развива в предходен исторически момент. Т.е. за неща, които са "извън времето си".

Такива гафове в Холивуд има не малко, особено в исторически филми, а чашата за кафе в Game of Thrones със сигурност не е най-яркият пример сред тях.

Вижте и други подобни анахронизми в нашата галерия.

#1 FBInspector 07.05.2019 в 18:48:09

Също и колите със ролкейдж в матрицата 2

#2 e-mil 07.05.2019 в 18:57:47

"Слънчевите очила в "Джанго без окови"... Проблемът е, че действието на филма се развива през 1858 г., а слънчевите очила започват да трупат популярност в елита на САЩ едва през 20-те години на следващия век." Че какво значение има кога трупат популярност? Въпросът е дали е можело да ги има? Можело е. В Дивия запад също са поръчвали стоки от Европа, а тъмните очила са още от предния 18 век. Ако в училище по химия сте учили за Лавоазие може би сте виждали негов много известен портрет, как прави някакъв експеримент с кръгли тъмни очила. А ако почнете да следите антикварните аукциони рано или късно ще попаднете на тъмни очила от 19 век - оригинал или имитация, според това какъв ви е късметът.

#4 Дебельо Тревилката 07.05.2019 в 21:16:50

"туберколоза" - неграмотността от своя страна ня'а да убие никой.

Новините

Най-четените