"Фермата" се завръща със сблъсък на емигранти и българи, живеещи у нас

Възможно ли е обединението на всички българи, без значение къде са избрали да живеят, в името на по-доброто бъдеще на родината?

Това е фокусът на предстоящия нов сезон на риалити формата "Фермата", чиято премиера е днес, 7 септември. Сезонът ще мине под мотото "Съединение" и ще събере на екран българи както от страната, така и от чужбина. Всички те ще се борят за традиционната награда от 100 000 лева.

В новия сезон на "Фермата" ще участват 21 души. Половината от тях са българи, които са избрали да градят своя живот и бъдеще в чужбина. Другата половина са такива, които са избрали да останат у нас.

Участниците са избрани сред 4000 души, които са кандидатствали за участие в този сезон – рекорд за формата до момента.

Сред влизащите във "Фермата" са и няколко известни личности – олимпийският медалист Йордан Йовчев, лекоатлетката Ваня Стамболова, бизнесменът  Ивайло Караньотов и вокалистът на Д2 Деян Каменов – Дидо. Те за пръв път ще участват в риалити формат.

Йордан Йовчев е поканен да влезе в ролята на вдъхновител и ментор на участниците.

Причината е, че той е ярък пример за българин, който е работил по света и е живял в чужбина, но въпреки това винаги се е състезавал за България. Олимпийският медалист коментира, че иска да помогне на двата отбора да се обединят и "да започнат да градят заедно". А заради личната си история, Йовчев е на мнение, че може да бъде част както от единия, така и от другия отбор.

Сблъсъкът и участниците

Преди да се стигне до обединение обаче, я има раздялата. Участниците в новия сезон ще бъдат разделени на два отбора още в самото начало на "Фермата". Първият отбор ще включва 12 българи, които са избрали да останат и да живеят в България. Вторият ще е по-малък – в него ще влязат 9 българи, които са решили да търсят щастието си в друга държава.

Сред тях са еднояйчни близначки с успешен бизнес зад граница. Те вярват, че могат да постигат успехи само извън родната им страна и ще се състезават като един участник. Успяла жена, която живее в Лондон, също е убедена, че никога не би се върнала у нас. Според нея навън децата й получават най-доброто образование.

Не всички обаче споделят това мнение. Сред участниците в този сезон е и млада майка, която чрез "Фермата" иска да убеди съпруга си да се завърнат у нас. Мотивацията й? Носталгия.

В отбора на българите, живеещи в чужбина, влиза и младо момче, което е израснало в САЩ и търси своите корени, както и бесарабска българка.

Един от другите любопитни участници е наследница на фамилия, свързана с тоталитарния режим в България. Нейното желание е да развенчае "митовете, свързани с привилегиите" на хората от режима.

Разнопосочни мнения вероятно ще породи и българомохамеданин, който твърди, че в страната не е имало турско робство.

Сред участниците има и примери за хора, които са успели да се измъкнат от тъмната страна на живота у нас и да се захванат с нещо по-добро. Такива са баща на 4 деца, отказал се от сенчест бизнес, за да промени живота си в положителна посока, както и роден в гето ром, който се отказва от "лошия път" след като открива вярата.

Защо емиграцията и конфликтът "българи у нас" и "българи в чужбина"?

Целият този разнообразен състав от участници ясно показва идеята, залегнала в основата на новия сезон. Тя обаче не е случайна.

Темата за живеещите извън страната българи има своето място във "Фермата" още от първия му сезон. Значението й постепенно расте и така се стига до идеята сезон 4 да събере под един покрив българи, живеещи във и извън страната.

Продуцентите на шоуто Иван и Андрей обясняват, че тяхната задача била да "разрешат споровете" между двете групи и да ги обединят.

По случай новия сезон на шоуто bTV са поръчали на Kantar TNS национално представително проучване по темата. То е показало, че повече от половината от населението на България е засегнато от емиграцията.

Според анкетираните основните причини за емиграцията са по-доброто заплащане на труда зад граница, постигането на по-добър стандарт на живот, по-добро образование и реализация за децата.

Около 33% от анкетираните казват, че близките им са емигрирали, за да натрупат спестявания и да помагат на семействата си тук. Едва около 15% от българите с близки в чужбина са на мнение, че има вероятност те да се завърнат. Те обаче вярват, че по-добре платената работа (за 50%) и носталгията (за 38%) биха мотивирали близките им да купят еднопосочен билет за България.

Въпреки това обаче 70% от запитаните са на мнение, че сънародниците им в чужбина живеят по-добре, отколкото биха били в България.

Според изследването доминира мнението, че българите емигранти в по-голяма степен се включват в обществени каузи за страната и допринасят за просперитета й в сравнение със сънародниците им тук.

Всички тези изводи са основата на вечните спорове между емигранти и българи, останали да живеят в страната – кой милее повече за България и предателство към родината ли е да я напуснеш. Това коментира програмният директор на bTV Media Group Маргарита Александрова на пресконференция по случай новия сезон.

Локацията за нея беше хитро избрана – Терминал 2 на Летище София, или мястото, на което българите напускат родината или се връщат в нея.

Интересът към темата за емиграцията е причината тя да залегне в новия сезон на "Фермата". Все пак обаче шоуто е с развлекателен формат. По думите на изпълнителния директор на bTV Media Group Флориан Скала то "няма да заема страни и позиции, нито дава решения". Вместо това ще даде на зрителите храна за размисъл и дискусии.

"Фермата" ще се излъчва всяка неделя от 20 часа и от понеделник до петък от 21 часа. И отново най-големият въпрос е кой ще се окаже най-достоен за наградата от 100 000 лева.

#1 TheRock 07.09.2018 в 14:50:35

Поредния бълвоч на двамата глупака!

#2 deowin 07.09.2018 в 16:57:45

Не звучи точно като да са искали да предизвикат диалог. Дневният ред е повече от очевиден, явен и неприкрит - да се убедят българите в България, че там си им е най-добре. Затова изборът на имигрантите е такъв, че всички всъщност искат да се върнат, търсят корени и прочие. Нищо чудно, разбира се - все пак публиката на предаването са именно хората в България, логично и резонно е основната цел да е да им дадат някаква мазна помийка, с която да задоволят глада си за потвърждение, че в България си им е най-добре, че това дори имигрантите отлично го осъзнават, макар и някои да го крият и да не искат гласно да го признаят от едната чиста злоба и завист.

#3 бай Йух 08.09.2018 в 07:53:42

Навремето, когато имаше видеотеки и наемахме за 24 часа филми на VHS, с онзи, монотонния моно глас на Васил Кожухаров, гледах един филм. Не го помня кой беше, но на финала ми се наби в главата репликата на главната героиня: "Родината е там, където е щастието ти". Защо в този глобализиран свят, вместо да сме космополити, трябва да сме зорлем патрЕотЕ, а кажете ми вие?

#4 sim4o 08.09.2018 в 08:21:41

Ето го и примерът на Свинягата - мие в захлас чинии из Ню Йорк, бръщолеви из форуми, вее червени знамена и ходи да подскача против Тръмп и е неизказано щастлив! За какво ни е да гледаме "Фермата"?

#5 deowin 10.09.2018 в 18:39:25

>Защо в този глобализиран свят, вместо да сме космополити, трябва да сме зорлем патрЕотЕ Защото единственото нещо, с което (си мислят, че) могат да се гордеят много хора, са нещата, за които нямат личен принос - къде са се родили, от кой пол са, какъв е цветът на кожата им и прочие. Да си нахъсан разпенен патреот е нужно, когато не си постигнал нищо през живота си, а ти трябва някаква опора, нещо, което те възпира от това да скочиш от покрива на висока сграда. На всеки човек му трябва опора. На някои хора личните им постижения вършат достатъчно добра работа. За всички останали има патриотарщина, сексизъм, хомофобия, ксенофобия, радикални религии, спортна фенщина и прочие доктрини на раздялата, които му дефинират и възвеличават удобна група, с принадлежността към която да може да се възгордее.

Новините

Най-четените