Еди Ведер вбеси Израел с послание за мир

Фронтменът на популярната гръндж група Pearl Jam си навлече гнева на израелските медии, след като преди седмица направи антивоенно изказване по време на концерт в Англия. Докато трае шоуто на 11 юли, Еди Ведер кара музикантите от групата да прекъснат изпълнението на Daughter, за да призове към мир.

„Кълна се в бога, има хора, които просто си търсят причина да убиват. Търсят повод да пресекат границата и да завземат земя, която не им принадлежи. Те трябва да се разкарат и да си гледат работата", казва фронтменът. Въпреки че Еди Ведер няма предвид нито една държава, редица израелски медии са убедени, че той насочва думите си срещу Израел заради конфликта с Палестина и разчита всяко изречение в контекста на кризата.

Заради изказването му израелският радио водещ Бен Ред заклейми Еди Ведер във Facebook. „Еди Ведер, най-накрая е разкрито истинското ти лице. Ти си поканен да не идваш тук. Лично аз не искам да те виждам, ще изтрия Facebook страницата, която призовава за идването на Pearl Jam в Израел, но не и преди да покажа какъв си ти всъщност", пише водещият.

„Предпочитам да бъда наивен, искрен и изпълнен с надежда, отколкото примиренчески да не казвам нищо заради страх от грешно интерпретиране или наказание", отговаря музикантът в сайта на Pearl Jam.

Ведер започва и завършва посланието си с цитат от известната песен на Джон Ленън Imagine:
„You may say I'm a dreamer,... but I'm not the only one".

„Някои от нас, след поредната сутрешна доза от новини, пълни със смърт и разрушение, имат нужда да достигнат до други хора, за да проверят дали и друг не споделя възмущението им. С десетки конфликти в новините всеки ден, с историите, които стават все по-ужасяващи, нивото на тъгата става непоносимо. А какво става с планетата, когато тъгата се превърне в апатия? Понеже се чувстваме безпомощни. Извъртаме глава и отгръщаме следващата страница", пише Еди Ведер.

„Мнозинството от хората на тази планета са по-заети с това да търсят любов, здраве, семейство, храна и подслон, отколкото война", допълва фронтменът на Pearl Jam.

„Войната наранява. От войната боли, независимо от коя страна падат бомбите. С всички постижения на технологиите, подобрените комуникации, информирането, разкриването на човешкия геном и марсоходите, наистина ли трябва да се примирим с опустошителната реалност, в която конфликтите се разрешават с бомби, убийства и варварски действия?

Ние сме забележителен вид. Способни да създаваме красота. Способни на вдъхновяващ напредък. Трябва да сме способни и да разрешим конфликтите си без кръвопролития.

Не знам как да съвместя дъгата от мирни флагове по време на нашите концерти с всекидневните новини за десетките международни конфликти и ужасяващите последици от тях. Не знам как да се справя с чувството на вина и съучастничество, когато чуя за смъртта на цивилно семейство, убито от атака на американски безпилотен самолет. Но знам, че не можем да позволим на тъгата да се превърне в апатия. И знам, че сме по-добре, когато достигаме един до друг", пише Еди Ведер и призовава да се вслушаме в Джон Ленън: "I hope someday you'll join us..."

#2 Алилуйщина 19.07.2014 в 01:38:57

Приказки Автор: Елин Пелин Гузен негонен бяга В едно село на някой си селянин се откраднали пари. Събрали се селяните от всичкото село на един голям мегдан да размислят как да уловят крадеца. Отведнъж един селянин извикал: – Братя, гледайте! На крадеца шапката гори! Тогава един млад момък бързо грабнал шапката от главата си и я хвърлил на земята. Така се издал крадецът………………………………………………………Едва ли авторът или болшинството хора правят асоциация защо, Еди Ведер цитира точно Джон Ленън…ТЪ, израилтяните така гузно, негонени да препускат.

#3 янаки 19.07.2014 в 11:22:43

Тази Фрида, като се съди по постовете й, или кара много тежка критична възраст, или, пази Боже, на никиго да не му се случва, преживява пълен разпад на личността. Защо така паталогично болезнено реагира на призива на един шоумен, срещу агресията, вероятно на Крим, вероятно на Чечения и изобщо на всички окупирани чужди територии и тяхното противоречащо на всички международни норми заселване. Той не споменава Палестина. Ако Израел напълно законно е заел и населва тези територии, не бива да се впряга и да обвинява човека за нещо, за което той си няма хабер.

#6 янаки 19.07.2014 в 23:24:07

И все пак това е много странна война, само за няколко дена убитите са близо 300, а ранените са 2000. Не се съобщвават жертви от страна на израелците. Жестоко е да се каже това, при положение, че умират и се осакатяват хора, включително деца, но тази военна операция прилича повече на сафари, отколкото на бойни действия.

#7 Harry 19.07.2014 в 23:59:46

Война?! А загиват само палестинци? Това е геноцид! Холокост, спрямо автохонния палестински народ, само защото психопатите Ротшилд са решили да възстановяват старозаветния Израел, или юдея, не се разбира. А такива като Фрида са им съучастници. Иронията е че палестинците са истинските наследници на живелите преди 2 хиляди години там юдеи, израилтяни и самаряни. Даже убиха 3 свои момчета,, за да имат претекст да започнат избиването на цивилни палестинци.!

#9 янаки 20.07.2014 в 05:56:27

Актовете на вандализъм, които се случват в синагогите в Париж и не само там, в християнските църкви в Сирия и не само там, са нещо непростимо, диващина, която ни връща в пещерната епоха. Когато това е е дело на отделни хора или организирани групи от хора, с това самото те сами се изключват от човешката общност. Но когато избиването и осакатяването на хора, унищожаването на личните им вещи, покрива над главите им, се извършва с помощта на добре организирана и съоръжена държавна машина, това не е ли тежка форма на тероризъм? Тези хора са окупирани от десетилетия и тяхната борба срещу окупаторите си е тяхно свщено човешко право, защото е борба за свобода. Може ли един непредубеден човек да им отрече това право?

#10 Scooby Doo 20.07.2014 в 12:55:09

"Но когато избиването и осакатяването на хора, унищожаването на личните им вещи, покрива над главите им, се извършва с помощта на добре организирана и съоръжена държавна машина, това не е ли тежка форма на тероризъм?" По принцип е така, но това е изклюение, когато държавната машина е еврейска.

#12 Мъц 20.07.2014 в 17:49:55

Фридо, "дремем у софийско" за да ти осигурим свободен достъп до синагогата. И като даваш линкове към статии, гледай да не са писани от евреи.

#14 Мъц 20.07.2014 в 19:05:33

"мъц ама ти нещо против евреите ли имаш " Сакън! За евреите или добро или нищо. За израел също.

#16 Мъц 20.07.2014 в 19:55:56

Мхм. За мир съм. Искам да се махнете от окупираната територия и да оставите хората да си живеят мирно и спокойно. Тази земя не е ваша.

#17 Мъц 20.07.2014 в 20:08:14

Фридо, тия с брадвите пред синагогата в Париж дали са припявали "...run to the bedroom, in the suitcase on the left you'll find my favorite axe..."? Роджър Уотърс е виновен за всичко. Де'а тоа мръсен антисемит. Той ги надъха да вземат брадвите. И тоя другия дето му викат "Ведер". Тия гадове двамата, мразячи на евреи са виновни за всичко. Добре че има силна журналистика в израел и не само, която да размаха пръст и да покаже правия път и истината.

#18 Бай Пешо Танкиста 21.07.2014 в 09:43:25

Еди Ведър може да е имал предвид руската агресия над Украйна и анекса на Крим от руските блядове!! Всеки може да си го интерпретира според сивото вещество! Твореца може да изази мнението си, а дребните души да го разбират както си искат! Целта на изкуството е да провокира мисловен, духовен или физически катарзис при сблъсъка на неговата идея с тази на заобикалящите го! Целта на Еди е постигната, сега чулите думите му са в процес на катарзис!

#19 vanko 21.07.2014 в 10:26:42

Мдааа... Получило се е изказване, свободно за интерпретации Особено за гладки мозъци, като посочените в статията. Едър Веди, хващай бандата за ушите и идвайте, че ни омръзна да чакаме!!!

#20 янаки 21.07.2014 в 12:05:37

Фрида, Благодаря ти за линка към washingtonpost.com. Не мисля, че има що-годе разумен човек, които да приеме по друг начин, освен като диващина, тероризма. Но той, тероризмът, се практикува независимо от всеобщото осъждане, като част от борбата за независимост в този регион. Дори първите терористи в Близкия изток са евреите по време на Британския протекторат. Има и друг важен момент – Израел окупира тези територии от десетилетия и непрекъснато провежда наказателни операции там. И то операции, които са свързани с убиването и осакатяването на хора, лишаването от покрив на оцелелите, мнозинството от които не са терористи. Операции, които също са терористични, щом се убиват мирни жители, само че са много по ефективни от тези на арабите. Има още нещо. При вас, семитите, личното отмъщение е въпрос на чест за близките на загиналите от ръката на другите. „Зъб за зъб, око за око!”.Затова и покрай Израел непрекъснато се възпроизвеждат нови и нови терористи. Не мога да повярвам, че дори и ти не изпитваш поне малко жал към убитите деца, които показват в репортажите. Това че Хамаз не спират борбата си за независимост, не заличава факта, че тези деца са убити от израелци. Изпълнете, не знам колко на брой са вече, резолюците на ООН, оттеглете се от окупираните територии и част от проблема ще се реши. Другата ще се реши в бъдеще. Важното е да се постави начало.

#21 John Smith 21.07.2014 в 18:55:17

На washingtonpost собственика е евреин. Не ,че нещо, само споменавам...

#22 Мъц 21.07.2014 в 20:20:57

http://www.youtube.com/watch?v=etXAm-OylQQ

Новините

Най-четените