Китаристът на Metallica търси бъдещия звук на рока

В последните години Кърк Хамет от Metallica е в стихията си не само докато е на сцената и свири китарните сола в най-голямата хеви метъл банда в света.

53-годишният китарист издаде книгата Too Much Horror Business, в която разказа за любовта си към хоръра, а също така се превърна в предприемач със собствена компания за играчки. Най-скорошното му начинание - зарадвало безбройните прохождащи китаристи, вдъхновяващи се от Metallica - е неговата собствена компания за китарни ефекти.

„Всичко е по-лесно в днешно време", обяснява Хамет пред Rolling Stone малко преди да влезе на студийна сесия с бандата. „Това са неща, които винаги съм искал да направя, но не съм имал време. Все бях по турнета или правех нещо друго. Сега тези начинания не изискват толкова време и труд, както преди 10 или 15 години. Да основеш компания е много по-лесно като имаме интернет, социални мрежи и технологии".

Неговата KHDK Electronics проектира и произвежда китарни ефекти, по които всеки отдаден китарист лесно може да се запали.

Заедно със съоснователя на компанията Дейв Карън, Хамет цели да даде началото на следващите големи тенденции в китарния звук и да вдъхнови едно ново поколение рок китаристи. Техният първи продукт е ефектът Ghoul Screamer - подобрена версия на популярния овърдрайв Tube Screamer на Ibanez, ползван от най-различни типове китаристи от Бъди Гай до Стиви Рей Вон и от Ди Едж от U2 до Ким Гордън от Sonic Youth.

Кърк Хамет разказва, че в компанията са направили неговия овърдрайв Ghoul Screamer с цел да бъде доста по-податлив на промени на тона и да дава повече възможности за корекции. „Беше нещо, от което се нуждаехме и което аз лично исках. Никой друг не го правеше, затова си го направихме ние".

„Поредният овърдрайв педал", побързаха да въздъхнат някои критици с отегчение, като припомниха колко много са съществуващите ефекти, носещи името (и поне по презумпция характерния тон) на големи китаристи - Джими Хендрикс, Ерик Клептън, Джон Петручи, Еди Ван Хален, Слаш и др.

Но Кърк Хамет и Дейв Карън вече показаха, че имат по-сериозни планове и че мечтаят за неща, които не са правени до момента.

След Ghoul Screamer те пуснаха на пазара втори овърдрайв за любителите на тежки китарни партии, както и ефект за регулиране на чистия тон на китарата. Хамет признава, че има още доста идеи, макар все още да не иска да ги разкрива в подробности.

„Очевидно не съм направил компанията, за да печеля пари, а за да тръгна по някакъв творчески път, по който не съм поемал и по който смятам, че доста от колегите ми също не са поемали", казва той. Също така, желанието му е да види как неговите продукти вдъхновяват други китаристи. „Надявам се хората да могат да експериментират със звуците и да намерят нещо, което е уникално и което се превръща в стандарт за музиката им, независимо дали става въпрос за свирене с готин звук или написване на песен, създадена именно с този странен педал".

В момент, в който Metallica записва своя следващ албум след Death Magnetic от 2008 г., Кърк Хамет има идеалната възможност да изпробва своите концепции в студийна среда.

„В момента Ghoul Screamer педалът е вързан с усилвателя ми. Днес ще свиря водещата китара и именно с него смятам да пробвам. Всъщност имам цяла педалиера с шест или седем от нашите ефекти, които все още не са се появили на пазара".

Той спира за момент и се прехвърля на по-големите си цели. „Иска ми се да създам креативна искра и други хора да бъдат вдъхновени, като видят какво правя аз. Така може би ще възбудя тяхното творческо любопитство. Иска ми се много хора да се включат в това".

#2 SamVaims 12.02.2016 в 17:40:43

Аз лично съм много голям фен на Металика и на рок музиката. Смятам, обаче че музика, която вече е изсвирена не бива да се повтаря отново/освен на кавъри/. С това наум желая много успехи на Кърк Хамет в новото начинание.

#3 VK 13.02.2016 в 00:00:31

Дедо Ричи , след повторното си напускане на "Дийп Пърпъл" показва "едни пипания по чамовата дъска" които малцина владеят. И това без некви педали, ефекти и тем подобни - просто китара. Щото звуците на рока ги беше писал той повечето май....или поне един от "ония" дето ги писаха. Малко като тема за размисъл.

#4 VK 13.02.2016 в 00:27:15

За да нема грешки -не "Rainbow" - става дума за музиката, която прави с оная кака, Кендис Найт.

#6 Дракон с кисело зеле 13.02.2016 в 23:38:24

Да кажеш, че Блекмор е сръчен китарист, е като да кажеш, че Леонардо да Винчи е приличен драскач. Това, все пак, е човек, революционализирал свиренето на китара със самото си присъствие. Без него хора като Малмстийн, Кай Хансен и така нататък просто нямаше да са това, което са. Що се отнася до Хамет - ако наистина иска да открие бъдещия звук на рока, може би няма да е зле да си припомни как се свири на китара.

#8 Дракон с кисело зеле 14.02.2016 в 10:18:58

Кърк някога свиреше добре. В минало време. Вече не. Metallica, колкото и да ги харесвам, в момента са точно най-амортизираната известна метъл-група на планетата. Единственият наистина добър музикант там е Робърт Трухильо. Ларс Улрих от поне петнайсет години насам не може да изсвири собствените си партии. Вокалният диапазон на Джеймс Хетфийлд никога не е бил кой знае колко широк, а вече съвсем го няма. Кърк Хамет все още свири почти прилично, обаче прекалено често маже все едно за това му плащат. А Блекмор далеч не се изчерпва със свиренето на хиляда ноти в секунда, в крайна сметка. Чуй "The Temple of the King"...

#10 SamVaims 14.02.2016 в 14:59:21

Дракон. >Кърк някога свиреше добре. В минало време. Вече не. Metallica, колкото и да ги харесвам, в момента са точно най-амортизираната известна метъл-група на планетата. В сравнение с кого? Нормално е група, която е вече 35г. на сцена да е оставила най-доброто зад гърба си /Впрочем наскоро гледах кино-концерта "THROUGH THE NEVER", където момчетата от групата хич не ми изглеждаха като изнемощели старци на по 50+ години/. Личното ми мнение е, че "Metallica" отдавна са мит, "Metallica" отдавна са легенда в рок музиката. Считам за правилно да им отдаваме напълно заслуженото уважение приживе а не посмъртно /не дай боже/, както се получи с Леми - човекът се спомина и чак тогава всички се юрнаха да разправят колко добър музикант е бил.

#11 Дракон с кисело зеле 14.02.2016 в 15:48:43

В сравнение с кого? --- В сравнение с почти всички метъл величия, които все още концертират активно. Виж как свирят на живо, примерно, Accept и след това опитай да видиш някое ново концертно изпълнение на "One". Колкото и силно присъствие да имат Metallica на сцената, чисто музикално не се представят на ниво. И това е просто факт. Съжлявам, че го казвам - харесвам групата, обаче...

#12 SamVaims 14.02.2016 в 16:30:46

Ами то зависи какво разбираш под ''на ниво". На концерт китариста да сбърка някои ноти, или вокалът да изфълшава на моменти е нещо напълно нормално. За останалото, като цяло няма как да се съглася с теб. https://www.youtube.com/watch?v=tbFZO1V5hrE - 2013 https://www.youtube.com/watch?v=XW8abi-n_ec - 1991 Две изпълнения на "one". Това в Москва няма как да го нарека по-добро по каквито и да било критерии.Възможно е да са проблеми с техниката на озвучаването не знам. Ако искаш да гледаш концерт с чистотата на запис като от компакт диск гледай концерта на Queensrÿche - "Operation: LIVEcrime".

#14 Дракон с кисело зеле 14.02.2016 в 17:38:42

SamVaims, основният недостатък на изпълнението от Москва, към което си дал линк, е калпавият запис. Там поне Улрих си свири партията почти както трябва, а Хамет не прави идиотски грешки като в другото. Осъзнавам, че звуча като плювач, обаче тази статия ме вбеси категорично. Кърк Хамет търси бъдещия звук на рока, обаче звукът на Metallica не става и за гаражна група. В смисъл, сериозно, заслушайте се в студийните им записи от последните години и няма как да не го усетите - глух и замазан звук, посредствено инструментално изпълнение... За концертите им да не говорим - силно присъствие, ама... Ама.

#15 SamVaims 14.02.2016 в 17:52:14

Дракон. >Осъзнавам, че звуча като плювач, обаче тази статия ме вбеси категорично. Разбира се звучиш като плювач. Освен това обаче звучиш и като типичен трол, което е с няколко нива по-лошо от обикновения плювач.

#17 Дракон с кисело зеле 14.02.2016 в 18:21:41

От изброените песни една ме кефи много, една - прилично и една - донейде. И трите са от един албум. И трите са калпаво записани, но други качества компенсират. Какво точно се опитваш да ми кажеш?

#20 SamVaims 14.02.2016 в 22:28:41

Дракон. >Там поне Улрих си свири партията почти както трябва, а Хамет не прави идиотски грешки като в другото. Човек, пиша този пост, за да ти помогна да схванеш напълно абсурдизма на това, което си написал. Поправи ме ако греша но песента "One", която е един от бисерите в короната на рока като текст и музика е създадена от групата "Metallica". Следователно ти от позицията на какъв определяш дали музикантите от тази група свирят собствените си партии както трябва? Коментара ти е валиден за банди имитиращи Металика дето записват по гаражи и мазета.

#21 Дракон с кисело зеле 14.02.2016 в 23:27:09

Следователно ти от позицията на какъв определяш дали музикантите от тази група свирят собствените си партии както трябва? --- От позицията на рок фен и музикант без цимент в ушите. Примерно. Или какво, ще кажеш, че Улрих всъщност свири бързите пасажи в песента, вместо да пляка някакво елементарно ритъмче, докато китаристите и басистът го покриват? Що се отнася до гаражния звук на групата - съжалявам, но е факт. Вероятно се дължи на някакво съзнателно решение, обаче това не променя нещата в положителна посока. Постави който и да е запис на Metallica от "St. Anger" насам до който и да е запис на Battle Beast, които са двеста пъти по-непретенциозни и хиляда пъти по-слабо популярни, и ако кажеш, че работата на Хетфийлд и компания ти звучи по-добре, значи си просто глух. Това не е въпрос на субективизъм.

#23 SamVaims 15.02.2016 в 00:14:14

>Постави който и да е запис на Metallica от "St. Anger" насам до който и да е запис на Battle Beast, които са двеста пъти по-непретенциозни и хиляда пъти по-слабо популярни... На тебе ти много лесно сега да пишеш от позиция на 2008г. Да и аз харесвам "Nightwish" с Таря и аз харесвам Rammstein и аз харесвам Шарон ден Адел от "Within Temptation" но пък защо трябва да ги сравнявам с Металика. На базата на какво да ги сравнявам? Дай ми фундамент по който да ги сравним. База запис - добре най- добрите записи на Металика са от преди 15 години, ок не споря за това. Но дай да говорим за текстове на песни и за авторска музика. Тук Металика нямат равни.

#24 Дракон с кисело зеле 15.02.2016 в 10:53:33

Metallica, когато си дадат зор, са страхотни композитори, това не го оспорвам. Говоря за техническата страна на нещата, защото е много важна и там се дънят сериозно, въпреки че имат ресурсите да не го правят.

Новините

Най-четените