Албумът, който промени рока, навърши 50

Просто The Rolling Stones. Така емблематичната британска група кръщава първия си албум, който излиза на пазара във Великобритания преди 50 години - на 16 април, 1964 г. Записват 12-те парчета в Лондон през януари и февруари. Съдържа предимно кавъри на класически R&B песни.

Мик Джагър и Кийт Ричардс подписват само едно от авторските парчета в албума - Tell Me (You're Coming Back). Останалите са с автор Нанкър Фелдж (ако се замисли човек, лесно може да разбере, че това не звучи като истинско име).

Албумът се отличава с корицата си, на която членовете на бандата са изобразени мъгливо и в профил, без име или заглавие. Единственият текст на обложката е Decca - името на звукозаписната компания. Самият дизайн е доста нестандартен за времето си. Това, разбира се, не спира хората да си купуват албума.

А той се задържа като номер 1 в британския чарт за 12 седмици. Албумът стъпва в САЩ през май същата година. Въпреки че така и не успява да влезе в топ 10 на класацията на Billboard, албумът е в класацията за 35 седмици.

Днес The Rolling Stones не спират да се движат и се подготвят за световното си турне "14 On Fire. Те продължават турнето, след като забавиха временно представленията заради смъртта на Лорън Скот, приятелката на фронтмена Мик Джагър. Концертите на групата в Европа ще започнат през май и ще продължат с турнетата в Австралия през октомври.

#1 niemen 19.04.2014 в 16:39:10

"Мик Джагър и Кийт Ричардс подписват само едно от авторските парчета в албума - Tell Me (You're Coming Back). Останалите са с автор Нанкър Фелдж (ако се замисли човек, лесно може да разбере, че това не звучи като истинско име). Албумът се отличава с корицата си, на която членовете на бандата са изобразени мъгливо и в профил, без име или заглавие. Единственият текст на обложката е Decca - името на звукозаписната компания. Самият дизайн е доста нестандартен за времето си. Това, разбира се, не спира хората да си купуват албума". Много от написаното не отговаря на истината. Повечето от парчетата в албума са изпълнения на живо в "Риджънт Саунд", без допълнителна обработка(няма пари за това). Сред тях са кавъри на Чък Бери, Бо Дидли, Джими Рийд, Слим Харпо. На гърба на обложката е изписан безсмъртният афоризъм на мениджъра на групата по това време Андрю Олдам: "Ролинг Стоунс " не са просто група. те са начин на живот". Велик албум. Кога минаха 50 години?

Новините

Най-четените