Митрополит иска канонизация на Левски

Заради своето мъченичество и любов към българския народ Васил Левски трябва да бъде канонизиран за светец, каза днес Ловчанският митрополит Гавриил. Духовникът обяви предложението си на общоградска церемония в Ловеч, на която беше почетена годишнината от рождението на Апостола.

Предложението на православния висш духовник идва след реализацията на друго такова - на пловдивския митрополит Николай. Осъществие се идеята му за канонизация на жертвите от Новоселското въстание и Баташкото клане.

От българските национални герои са канонизирани Паисий Хилендарски - през 1962 г., и Софроний Врачански - през 1964 г., от тогавашния патриарх Кирил.

През 2000 г. т. нар. алтернативен синод на Пимен и Инокентий канонизира дякон  Игнатий  - Васил Левски, но тази канонизация не беше призната от Светия  синод на Българската православна църква, ръководен от патриарх Максим.

В Русе днес раздадоха 174 карамфила на хората, които преминаваха по централната улица, за да ги поднесат пред Паметника на Свободата. Русенци бяха поканени и да споделят своето отношение към делото и личността на Апостола, предаде БНР. Мненията им ще бъдат публикувани на интернет страниците на Историческия музей и на ВМРО.

В 21:30 в родния град на Апостола на свободата - Карлово, ще започне традиционният митинг-заря.

#1 Май 1ви 19.07.2011 в 12:43:21

Това не може да е нормално

#2 Чинчифон 19.07.2011 в 15:02:10

"Той бе предаден от един поп..." Днес друг поп иска да го канонизира. Време е да се избере подходящо име за синият отбор. И да свърши футболната гавра с националното ни достоинство.

Новините

Най-четените