Аха Марковска да влезе в КС - и президентът я спря на прага

Благодарение на президента Росен Плевнелиев, Венета Марковска не успя да положи клетва и да стане член на Конституционния съд. Президентът Росен Плевнелиев си тръгна от церемонията по полагане на клетва от конституционните съдии.

По-късно стана ясно, че Марковска няма да отстъпи и е амбицирана да си търси правата по съдебен ред, както обясни един от т.нар. независими депутати, които я номинираха - Димитър Чукарски. Според него не може да има нова процедура за избор на конституционен съдия на мястото на Венета Марковска. "Няма как решение на Народното събрание да бъде отменено", подчерта Чукарски.

Той обясни, че Венета Марковска първо трябва да положи клетва като конституционен съдия и след това да подаде оставка. 127 народни представители - от ГЕРБ, БСП, ДПС и независими гласуваха за нея. Сега топката пак се връща в парламента.

Междувременно след появата си в КС, Марковска депозира оставка от ВАС с мотива, че го прави заради колегите си там. А независимите депутати, които я номинираха - все хора от разпаднатата група на РЗС, обявиха, че ще сезират КС за действията на президента и дори заплашиха с импийчмънт. За целта обаче им трябват 48 подписа. Но самият КС пък е в непълен състав, така че не може да взема решения - а го чакат 4 важни тълкувателни решения...

В безпрецедентно за историята на Конституционния ни съд действие президентът обясни, че няма да присъства на полагането на клетвата на Марковска и напусна след като първите трима, избрани за конституционни съдии, положиха клетва - Георги Ангелов, Борис Велчев и Анастас Анастасов.

"Ами аз?", запита Марковска. Беше й обяснено за втори път, че в отсъствието на президента церемонията не може да продължи. Единственото, което Марковска заяви на въпрос дали ще се откаже, беше: "Няма!"

Така избраната с гласовете на ГЕРБ, БСП, ДПС и независими депутати Венета Марковска не успя да положи клетвата си като конституционен съдия, защото в Закона за КС е записано, че клетвата се полага само в присъствието на президента.

По неофициална информация на Mediapool, в писмото, което държавният глава е получил от прокуратурата, се съдържат данни за образувано в края на 2010 г. разследване срещу неизвестен извършител за пране на пари, корупция и търговия с влияние.

Преди това подаде оставка

Висшият съдебен съвет (ВСС) освободи Венета Марковска като съдия от Върховния административен съд (ВАС). Гласуваха 22 членове на съвета, от тях 18 "за", двама "против" и двама се въздържаха. В молбата си за освобождаване тя е посочила, че й предстои да положи клетва в КС.

Марковска беше освободена след като подаде молба за освобождаване от длъжността "съдия" и "заместник-председател на Върховния административен съд", разгледана на редовно заседание на Комисията по предложенията и атестирането на 13 ноември 2012 г.

Това решение на практика отваря пътя на Венета Марковска към заклеването за съдия от Конституционния съд в 11 часа днес, въпреки призивите на президента Росен Плевнелиев и премиерът Бойко Борисов да се откаже от поста.

На днешното заседание на ВСС беше представена и номинацията на Сотир Цацаров за главен прокурор - единствената.

Михаил Кожарев от Съвета заяви, че предложението е подкрепено от седем члена: Михаил Кожарев, Ясен Тодоров, Соня Найденова, Магдалена Лазарова, Каролина Неделчева, Светла Петкова и Галя Георгиева. 

Сотир Цацаров отговаря на изискванията, има необходимия стаж и опит, каза Кожарев.

В едно интервю пред една агенция: "Избрана съм легитимно"

Марковска влезе в Конституционния съд днес заедно с независимите депутати - Дарин Матов, издигнал кандидатурата й, Димитър Чукарски и Марио Тагарински, но отказа да разговаря с журналисти.

Церемонията започна при ограничен достъп за журналисти и безпрецедентни мерки за сигурност.

"Ще положа клетва като конституционен съдия. Избрана съм легитимно. Няма да предам доверието на народните представители, които подкрепиха моята кандидатура в парламента и на моите колеги. През последните няколко дни разговарях с много мои приятели и колеги, които застанаха зад мен. Ще поема своята отговорност и ще стана част от Конституционния съд.

По време на 38-годишната ми дейност в съдебната система съм доказала, че работата ми е прозрачна и че никога не ми е бил оказван какъвто и да било натиск", твърди Венета Марковска, в интервю за информационна агенция "ПИК" часове преди клетвата в КС.

#1 Borracho 15.11.2012 в 11:38:56

Неочаквана, изненадваща но много добра постъпка на президента. Тиквата все пак успя да намери начин да я спре, сигурно в момента е много доволен, че си назначи президент! Ма и тая бабка зверски нагла, бахти тва нейното е вече върха на наглостта на българските магистрати...

#2 Recycler 15.11.2012 в 11:45:04

Ъъъ ... с това зрелище, дето всички са се облещили в него, какво се прикрива ? Какво върви паралелно и разчитат, че вниманието е насочено към тоя панаир ?

#3 Recycler 15.11.2012 в 14:40:55

Чукарски ? Да фане да попрочете малко ... ЗАКОН ЗА КОНСТИТУЦИОНЕН СЪД Чл. 6. (2) Съдията полага клетва в едноседмичен срок от назначаването или избирането му в присъствието на председателя на Народното събрание, на президента и на председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд. (3) (Доп., ДВ, бр. 114 от 2003 г.) Съдиите от Конституционния съд освобождават заеманите от тях длъжности и прекратяват дейностите, несъвместими със заеманата от тях длъжност по чл. 147, ал. 5 от Конституцията, в срока по ал. 2, освен като преподаватели във висши училища. Конституционните съдии, които са преподаватели във висши училища, ползват неплатен отпуск до прекратяване на пълномощията им. Конституция на Република България Чл. 147. (5) Положението на член на Конституционния съд е несъвместимо с представителен мандат, със заемане на държавна или обществена длъжност, с членство в политическа партия или синдикат и с упражняването на свободна, търговска или друга платена професионална дейност. Ерго НЕ може да съвместява две длъжности - първо да седна на новия стол, после освобождавам стария

#4 Оня Дето Го Трият 15.11.2012 в 15:52:48

"Ами аз?", запита Марковска

#5 sake 15.11.2012 в 16:52:58

Aми,ако Марковска беше първа по списък,тогава би следвало ритуалът да пропадне...

#6 Scooby Doo 15.11.2012 в 17:58:52

Ако беше първа, Плевнелиев щеше да закъснее.

#7 VL-2 15.11.2012 в 17:59:35

Отрано се радвате без дори да е ясно за какво точно е споходилата ви радост. Съгласно закона за Конституционния съд, предзидентът и другите упоменати длъжностни лица осигуряват присъствието си. Никъде в правомощията на президента не е казано, че има право да бламира решение на парламента. Като минимум, поне засега, България се води парламентарна република. За председател на министерски съвет пък да препоръчва парламента да преразглежда решения е повече от смешно. Обективно съм за реда без да заставам зад каквато и да е кауза. Редът е законово определен и е хубаво да се спазва приоритетно от висшите етажи на властта. Така същите етажи ще могат да се надяват и очакват спазване на правилата и от плебеите в партера. Бил решил, бил си тръгнал. Ех, мръзненето по паркинзите не е прибавило ум и разум... А можеше...

#11 VL-2 15.11.2012 в 20:14:30

Президент, Председател на НС, Председател на МС, че даже и моя скромна милост сме задължени да се подчиняваме на законите. Тълкувателните лупинги рязко ни вкарват в категорията на банановите републики. Ще поживеем, ще видим. Нещата сега започват, шоуто ще продължи. Още утре Шушумигата ще се обяснява като ученичка. Ако сме държава на яки пичове ще бъде привикан в народното събрание за да се усуква и гъне кой му позволява да "тълкува" закони и да бламира решения на легитмно избран парламент с негов легитимен избор. Изобщо, газене до последно. Прошляците си ги избраха, нека поне да се вижда, че са едно с избралите ги.

#13 post deluvian 15.11.2012 в 20:55:11

Това все пак е пряко избран президент, не може да обясняват, че бил длъжен в името на етикета и на добрия тон да седи някъде си, където със самото си присъствие съучаства в назначаване на неподходящи и корумпирани хора, съвсем нормална човешка реакция е да откаже да участва в подобен фарс.

#15 post deluvian 15.11.2012 в 21:32:09

да бе, заедно и в хор, като хора на Бурановските бабушки-самогонки;

#16 VL-2 15.11.2012 в 22:17:28

Президентът има задължения. Какво му се струва може да го сподели с охраната си ... или с жена му, ама тя (Ю), като една умна жена я бОли за неговите вътрешни терзания. Краката трябва да и целува, че не го отгони от "семейното огнище" след като стана прецедент да стане президент. Лирично се отклоних. 127 народни избраници гласуват в легитимна процедура. Нито му е работа да бламира техния глас, нито му е на нивото, еле пък на визията. Все ми е едно за Венета, за Марковска и дори за някоя си Венета Марковска. само за пореден път споделям, че ред трябва да има и специално пък избраните с гласовете на гербералния електорат в такива случаи е твърде уместно да "пушат нервно в ъгъла" докато нещата вървят. Ситни са за да им разбира гагата в какво се навират. Утре воят от Брюксел за подписа за Южен поток ще замъгли демократичната врътка на президентът ни до ниво сам да се чуди как може да е чак толкова тъп. Умерено тъп бива, ама това е пъти над умереното.

#19 Webcafeuser 16.11.2012 в 02:04:50

това беше изключително хитър ход, с който чрез един на пръв поглед формален акт президентът блокира решение на НС без да наруши конституцията. създаде прецедент. следователно няма текст, който да указва, че президентът е длъжен да присъства на заклеването, нито е предвидена санкция при отказа му. той не бламира и решението на НС, защото не попречи на клетвата й пред него. както казах, изключително хитър ход сега остава да видим, кой и какво ще реши по казуса, и дали ще се вземат мерки в бъдеще тази възможност на президента да бъде отнета.

#20 post deluvian 16.11.2012 в 09:03:31

а защо въобще се харчат милиони за пряк избор на президент, ако за изказано мнение ще го импичват, със същия успех могат да наемат един келнер, да стои там и да не се меси, хем по-евтино ще излезе

#21 Ицо 16.11.2012 в 09:19:26

VL ... ти може да се подчиняваш на всички закони като овца .... това не значи че всички сме овци като тебе. Аз пък не бих се подчинил на закон, който е против моите морални убеждения, каквото и да ми струва това. Ееееее ако ме задължат със пушка ... може би ... и пак зависи за какво става дума. VL ... заради такива овци като тебе Хитлер със своите закони е пратил много германци да вършат най-гнусни извращения, но все пак е имало и хора които са се противопоставили.

#22 Recycler 16.11.2012 в 10:40:41

По време на 38-годишната ми дейност в съдебната система съм доказала, че работата ми е прозрачна и че никога не ми е бил оказван какъвто и да било натиск", твърди Венета Марковска, в интервю за информационна агенция "ПИК" часове преди клетвата в КС. ---------- А за оказвания от нея натиск ? Или ...

Новините

Най-четените