Силен трус разлюля иранската АЕЦ

Земетресение със сила от 6.3 по Рихтер разлюля района около единствената ядрена централа в Иран - АЕЦ "Бушер". Съоръжението се намира на 15-тина километра от едноименния град, разположен на югозападното иранско крайбрежие, където живеят над 160 000 души. Държавната теливизия на Иран съобщи за поне четирима загинали, а АФП вдигна бройката на 20.

РИА Новости цитира сеизмолози, според които епицентърът на труса е на около 90 км от централата, а дълбочината му е на 10 км в земните недра. Позовавайки се на ядрени специалисти, руската агенция допълва, че АЕЦ "Бушер" е проектиран да издържи на много по-силни трусове от днешния.

Регистрирани са поне пет затихващи труса, като най-силният е бил с магнитуд от 5.4 по Рихтер. Иранският сеизмологичен център към Университета в Техеран локализира епицентъра на около 100 км от Бушер, а силата на първия трус измери с 6.1 по скалата на Рихтер.

"Интерфакс" съобщи, че АЕЦ "Бушер" не е засегнат и работата му продължава съвсем нормално. Персоналът е усетил как земята се тресе и нищо повече, разкрива анонимен източник от "Атомстройекспорт", която завърши първата иранска ядрена централа.

Строежът започва през 70-те години на миналия век, но германският концерн „Сименс" спира проекта през 1979 г. Русия довършва започнатото - двата реактора са заменени с един, пуснат в експлоатация през лятото на 2010 г. под наблюдението на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

Ройтерс съобщава, че трусът е усетен на различни места в Персийския залив. Аналогични сведения идват от Дубай и Абу Даби чрез социалните мрежи. Потребители от Бахрейн дори разказват за евакуиране на офис сгради в столицата Манама.

Американската агенция информира и за сериозни щети в близките села Шанбе и Сана. Телефонният достъп до тях е прекъснат.

Иран е разположен в сеизмична зона и земетресенията не са рядкост. Въпреки това, наскоро Организацията за атомна енергия на страната обяви, че планира строителството на втора АЕЦ близо до Бушер.

Иранската ядрена програма е обект на множество спекулации и подозрения, идващи основно от Запада, че Техеран се опитва да се сдобие с атомна бомба. Ислямската държава твърди, че ядрената й програма е единствено и само за научни цел и производство на електроенергия.

Преди земетресението иранската държавна телевизия съобщи за пускане на ново съоръжение за обогатяване на уран.

#2 VL-2 09.04.2013 в 22:54:59

Остави правописните грешки. Фактическите са смущаващи... Цитат: "Интерфакс" съобщи, че АЕЦ "Бушер" не е засегнат и работата му продължава съвсем нормално. Истината: В момента на земетресението реакторът е бил подкритичен. Информацията е от отговорен източник. В противен случай да е сработила аварийната му защита. Как и защо четем тук: http://atominfo.bg/?p=14439

Новините

Най-четените