Москва скръцна със зъби на Плевнелиев

Размяната на реплики между България и Русия произведе поредния си епизод - този път на президентско ниво.

Повод за реакцията е интервю на Росен Плевнелиев пред германския вестник "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" от 4 октомври под заглавие "Русия е националистическа, агресивна държава".

"За нас подобен род изказвания предизвикват най-сериозно безпокойство. Много жалко е, че за пореден път се повтарят необосновани твърдение за т.нар. анкесия на Крим и опити за диктат над Украйна", заявява днес говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич, цитиран от РИА Новости.

"Държавният глава прибягва към недопустима риторика, при което това се прави в полза на краткосрочната прозападна конюнктура, която пренебрегва реалностите и потъпква вековните традиции на дружба и сътрудничество между братските народи на Русия и България", казва още той.

Според говорителя на Сергей Лавров - "българският политик не желае да обърне внимание на настойчивите и последователни дипломатически усилия на Русия и лично на президента Владимир Путин по деблокиране на кризисното положение в Украйна".

"Явно е налице преднамерено изкривен и избирателен подход към оценката на външната политика на Русия по украинското направление. Изказванията на българския президент нямат нищо общо със задачите на двустранното сътрудничество и с преобладаващите в България настроения в подкрепа на развитието на сътрудничеството с Русия", обяснява Лукашевич.

Реакцията на Кремъл идва ден след като българското МВнР излезе с остра позиция срещу коментар в Twitter на Дмитрий Рогозин, в койтo руският вицепремиер определя като "предателство" намерението на българското правителство да се откаже от руските военни самолети и вертолети до 2020 г.

За момента няма официален отговор от страна на Рогозин с изключение на нов туит от него с коментар "НАТО - това е наистина безотпадъчно производство".

 

#3 янаки 09.10.2014 в 20:22:18

Когато прави изказване държавният глава на една държава, която е суверенна, той мисли в перспектива, какви последствия би имало това изказване и е изключено умишлено, без да е крайно необходимо, да прави крайно отрицателни преценки за политиката на държава, която не е на Марс, да не говорим за съществувщите икономическите връзки............ Има си и хора и институции, които да правят провакативни изказвания, без това да предизвика международен скандал.

#4 dimitarsto 09.10.2014 в 20:26:08

Може и да не са прави руснаците ама ние "голшагобараме" с този президент и непремерените му изказвания. А бе хора, слепи ли сте? Как може да подкрепяте тази мижитурка?

#5 aaaa 09.10.2014 в 20:48:46

Нашето президентче плаши Русия.Ха-ха-ха Той май не беше ходил войник а като гледам нещо и с жените не се оправя.Разбира се под негово ръководство само България е цъфнала и вързала.Смешник!!!!

#8 Borracho 09.10.2014 в 21:41:07

Голям го вади Плевнята, като за мениджър на малка кочинка с малко, хилави, изпосталяли прасета. Ама кво го ебе - той е тука за малко, като му писне ще се пенсионира в частно имение в някоя тарикатска държава. Човека това го прави за кеф и евентуално ако му се получи и за малко слава. А и да не се получи тва със славата - все тая Евала му бича - разбрал е, че прасето си е прасе и изобщо не му пука кой какви пържоли ще прави от него. И кой ще ги яде. Ще гласувам за него ако се кандидатира пак. Все тая дали ще те хранят с помия или ще те тровят с водка - няма да живееш дълго и в 2та случая.

#9 Шрайка 09.10.2014 в 22:10:27

Чудя се, ирландската пастирка не е ли чувала лафа, че не трябва да си показва голия задник, там където мъжете си мерят пиш.ите?

#10 pepe 09.10.2014 в 23:35:36

А, този път Плевньо по ми харесва. Напоследак се беше върнал към типичния си мрънкащо-оправдателен стил /от сорта на "не хулете твърде много държавната администрация, че ми става малко едно некомфортно и ме позаболява главицата" /, та се опасявах, че може и да е завинаги /не че съм фен на анцузите, ама все пак сме си избрали президент/. Източните племена трябва да започнат да приемат факта, че ние сме, макар и малка и периферна, Римска провинция и да проявяват малко уважение към това.

#11 Conspirator 09.10.2014 в 23:37:27

Уловката е в разликата между национална и националистическа държава.Ако разгледаме основното изказване на Плевнелиев... "Русия е националистическа, агресивна държава'',то напълно вярно е следното дефиниране-''САЩ са интернационалистическа,миролюбива държава'' Тоест,Плевнелиев е национален президент с ''правилно''интернационално поведение. От една страна това изявление е запазване на сигурно място в една от многобройните мощни фондации базирани в Швейцария и САЩ/Петър Стоянов/.Другата страна е ясна.След бат Петьо/Той е/имахме удоволствието да поживеем два мандата с Първанов. Има голям проблем.Аз гласувах и за бат Петьо и за Плевнелиев.Единственото,което ми идва наум е,че нищо не разбирам от интернационализъм.Така и ще си умра национално/националистически/настроен.BIG будала.

#12 Алилуйщина 10.10.2014 в 09:42:56

Два пъти споменава,, партньор-и“ Партньорството отдавна бе отхвърлено но, не от Русия. НАТО е основана с подписването на Северноатлантическия договор на 4 април 1949 г., а Варшавския договор (ОВД) на 14 май 1955 г., т.е. шест години след създаването на НАТО. През 1954 г. Съветският съюз предлага да се присъедини към НАТО, с цел да се запази мира в Европа. Предложението на СССР бива отхвърлено.

#13 Dox 10.10.2014 в 10:16:52

Русия била националистическа, агресивна държава?!?! Обама не си позволява такива квалификации спрямо Русия, но виж, нашата шушумига бръщолеви ли бръщолеви небивалици! На някои много им се иска Крим да е "окупиран", "анексиран", е да де, ама не е! Просто не е! Напоследък се чудя този наш "президент" - да не би да е служител на Държавния Департамент на САЩ? И да работи тук под прикритието на президент на България? А и не е само той. Западът винаги ни е прецаквал, ще го направи и сега. Не мисля, че днес нещата са много по-различни. Ако има начин, ще ни заличат като държава при първа възможност. Може и да греша, но си мисля, че причината за това са проблемите, които сме създали преди много години на почти цяла Европа - с нашите богомили. В немалка степен, обаче, днешните ни отношения с Русия са резултат именно на нейната външна политика през 90-те години, когато с лека ръка отстъпи политическото си влияние на тази територия - на САЩ. Днес Русия не е СССР - това го намеква и Кисинджър, открито го заявява и Вацлав Клаус, и не само те. Но, за съжаление, човешкият разум е склонен към инерция. Не всеки път реагира своевременно и адекватно на промените.

#14 Шрайка 10.10.2014 в 10:37:31

"Обама не си позволява такива квалификации спрямо Русия, но виж, нашата шушумига бръщолеви ли бръщолеви небивалици!" ---------------------------------------------------------- Барабар Чехльо с мъжете.! Ми то, Туй Нещо е обикновен говорител на Вашингтон. Чудно ми е, ако се сберат с Псакито, какво ли чудо на генетиката би се получило? Съчетанието на логорея, безмозъчност, безотговорност, сервилност и държавен пост в едно Нещо е бедствие за всяка държава! Малко трябва да помисли преди да говори, въпреки че не се знае дали това ще помогне. Прилича ми на пинчерче. Вдига врява и се зъби, а всъщност е едно голямо Нищо. То гледа в очите господаря и се опитва да отгатне желанията му. После лае накъдето трябва. Този дето го сложи на сегашния пост, бе казал: "Магаре да бях предложил щяха да го изберат". Не че е голяма разликата, ама толкоз ли не заслужихме магарето, та Той избра туй Нещо? Стига толкоз, че не искам да изреждам всичките мръсни думи, които съм научил от 6-годишен до сега!

#15 паяка 10.10.2014 в 12:02:12

Явно ние сме си и ще си останем чуждопоклонници и особено- западнофили. Нас обикновено ни преебват, ама друго си е да те преебват западно, по-престижно е някакси, почти с кеф е.

#16 LaForce 10.10.2014 в 12:26:46

спящия по паркинги строителен меринджей явно е простинал щото напоследък не само че плещи ами почна да привлича вниманието на сериозните хора... досега света го гледаше с насмешка... сега вече всички разбират че тоя е сериозен и наистина е президент на държава и есасивамаиката

#17 Dox 10.10.2014 в 14:25:00

Обръщат му все по-сериозно внимание, защото започна да се превръща във все по-сериозна заплаха за сигурността на държавата, чиито президент е.

#18 Мина 10.10.2014 в 18:18:15

"....от руското МВнР обвиниха Плевнелиев в използване на недопустима риторика..." Какво означава "недопустима риторика"!?

#19 Мина 10.10.2014 в 18:22:30

А на Рогозин бръщолевениците, много ли са на място!??

Новините

Най-четените