Новият "Хляб за България" с трайност до два дни

Българската агенция по безопасност на храните и представители на хлебопроизводителите подписват днес стандарт за производството на три вида хляб: бял, "Добруджа" и типов. Той ще се казва "Хляб за България".

От бранша очакват първите партиди хляб по стандарт да бъдат в търговската мрежа след около месец. Все още не е ясно колко по-висока ще бъде цената му, но хлебопроизводителите не очакват да има сериозна разлика с останалите.

Хлябът по стандарт ще е с годност до 48 часа, казаха от Българската агенция по безопасност на храните. Той ще се прави само от брашно, мая, вода и сол.

В годините, в които качеството на зърното, респективно на брашното, не е достатъчно високо, ще се позволява влагането на няколко вещества от органичен произход, основно витамин C, оцетна или лимонена киселина, които в крайния продукт - в опечения хляб по стандарт, няма да се откриват лабораторно.

За специалните пълнозърнести видове хляб се използва малцов екстрат, ръжени закваски и други натурални подобрители най-често на западни фирми.

Производителите смятат, че стандартът трябва да бъде валиден за цялата верига "зърно - брашно - хляб", както и да допуска влагането на подобрителите. Според тях стандартът няма да повиши качеството на хляба. За хляб, направен само от брашно, мая, вода и сол няма да достига целогодишно качествена суровина, смята Георги Попов, председател на асоциацията на хлебопроизводителите.

Хлябът е третата категория от основните храни, за които се въвежда стандарт. Вече има такъв за месните продукти - "Стара планина", както и за млечните, които обаче са по Български държавен стандарт.

Както и при другите, така и при хляба стандартът няма да има задължителен характер за фирмите.

Лого с житен клас и картата на България ще отличава хляба, произвеждан по новия стандарт "България. Той е направен на основата на стария Български държавен стандарт.

#2 strawsPulledAtRandom 05.04.2011 в 11:59:42

Който още няма, му препоръчвам да си вземе от домашните пекарни. Слагаш брашно по избор, мая, вода, сол на вкус, няколко капки олио и става перфектно хлебче. Понякога добавям различни ядки (слънчоглед, сусам, дори овесени и пшеничен зародиш и др.). Не излиза по-евтино в сравнение с магазина, но е по-полезен и далеч по-вкусен. Особено за диабетици - в магазините масово се продава боядисан хляб, вместо типов или пълнозърнест. В брашното по-трудно могат да сложат боклуци, отколкото в готовия хляб. Да го духат всички бизнесмени-тарикати и техните лобисти.

#3 leibstandarte 05.04.2011 в 12:29:49

Аз хляб не ям. Майната им на тарикатите производители! Иначе човекът преди мен е прав - "направи си сам" моделът, е единственият вариянт да ядеш нещо истинско.

#4 LaForce 05.04.2011 в 12:47:25

У нас се пече на фурната... пак става

#5 strawsPulledAtRandom 05.04.2011 в 14:42:00

О, със сигурност става във фурна, като си спомня баба ми, лека и пръст, какви пити и козунаци правеше... Споменах за машинките, защото са удобни за мързеливи хора като мен - не се налага да месиш, после не миеш тава, има си отложен старт, за разлика от доста фурни. Иначе, честно казано, не бих се занимавал да пека хляб... макар че, вече като свикнах, дори и във фурна бих го правил, само за да мога да е домашно производство. А хлебопекарните май не стават за друго освен за хляб, каквото и да пише из функциите им. Кексът не се изпече добре, а козунакът не стоеше "на конци", а като купешки. Така че, там фурната няма алтернатива. Не мога да повярвам, че пиша всичко това точно след като сънм обядвал

Новините

Най-четените