Чавес остави Венецуела

„Всички сме Чавес", скандираше многобройна тълпа, обградила военната болница в Каракас, където издъхна венецуелският президент Уго Чавес. Властите обявиха 7-дневен траур, училищата няма да работят, а армията е мобилизирана, за да „гарантира мира в страната".

Провъзгласил се сам за водач на революцията, Чавес бе противоречива фигура както в родината си, така и в останалия свят. Известен бе с острите си критики към САЩ и капитализма, вдъхновител на серия леви вълнения в съседните страни.

Култовият лидер почина снощи на 58-годишна възраст - след едногодишна битка с рака и 14 години на власт.

Смъртта му беше официално потвърдена от вицепрезидента Николас Мадуро, който временно ще застане начело на страната в следващите 30 дни, докато бъдат проведени нови избори.

Мадуро, посочен лично от Чавес за негов наследник, също ще е кандидат за президент на изборите и има големи шансове да спечели. Дясната ръка на починалия лидер започва кариерата си като автобусен шофьор, но постепенно влиза в близкото обкръжение на „Коменданте".

Опозицията, събрала бившия кандидат за президент Енрике Радонски и „Демократическата Кръгла Маса", в последно време набира все по-голяма популярност.

Другата голямата въпросителна са отношенията във САЩ, които Чавес силно критикуваше. Високопоставени американски дипломати не очакват ситуацията да се промени драматично, поне не в краткосрочен план.

Доказателство дойде веднага след кончината на Чавес - двама служители в посолството на САЩ бяха обвинени в заговор за дестабилизация на страната и бяха изгонени от Венецуела.

Чавес бе преизбран за четвърти път за президент през октомври, но така и не можа да положи клетва. През последната година той се подложи на седем операции от рак, но така и не стана ясно от какъв вид. Лидерът се лекуваше и в Куба, където - според западни източници - е бил обгрижван екип от най-добрите кубински, руски и китайски медици. Те са провели химио- и лъчетерапия, а освен това са отстранили и метастази.

Както подобава на управник от неговия ранг, тялото на Чавес ще бъде положено за поклонение в продължение на три дни във военната академия в Каракас от днес, когато хиляди венецуелци се очаква да се включат в траурната церемония.

#1 Антикомунист 06.03.2013 в 13:24:20

Най-гнусния и ретрограден черевй на комунизма пукна! След Кадафи,Садам,Слободан поредния урод на болшевизма хвърли топа за радост на цялата планета и най-вече на милионите венецуелци живеещи в Америка. Дано скоро усетят свободата и кубинците - на Фидел не му остава много,да боже да се мъчи зверски,като Чавес,пък защо не и да го изнасилят,като Муамар? Такава съдба заслужават всички комунисти,децата им,внуците им,домашните им любимци...както и арабите - техните верни подлоги!

#2 Vasil 06.03.2013 в 13:47:26

ЦРУ го ликивидира най-накрая след близо 13 годишни опити .... така действа демокрацията на (Де)белия (со)дом сега ше им разграбят петрола и златото за нула време РИП - един от малкото останали истински лидери

#3 Оня Дето Го Трият 06.03.2013 в 16:40:35

Васе По-скоро сега ще се видят резултатите (разрухата) от политиката глупостите на Чавес през последното десетилетие. Които естествено неговите фенове ще оправдаят с ЦРУ и световната конспирация, то просто няма как да е иначе. Чавес, Фидел, Тодор Живков и Бойко Борисов са безгрешни...... е за последния само леко взехме да се съмняваме

#4 deowin 06.03.2013 в 17:36:57

Първата ми мисъл, когато разбрах за кончината на Чавес вчера, беше как любителите на конспирации ще нададат кански вопъл. И ето, още вторият коментар тук не разочарова. Браво, Василе!

#6 янаки 06.03.2013 в 19:07:38

Гнусен червей / истински лидер! Има ли значение, какво мислим за Чавес, щом венецуелците в голямата си част си го харесват и са убедени, че защитава националните им интереси? Много ли е по-добре, ако беше като нашите управници, които са петимни някой от „големите” да ги потупа по рамото?

#7 deowin 06.03.2013 в 19:16:51

Да милееш за родината и да си достатъчно компетентен и способен за да направиш нещо полезно за нея са две напълно ортогонални неща. Дори и Сидеров на думи милее за родината. Вероятно даже си вярва, че е патриот. Това, за съжаление, не го прави полезен.

#8 deowin 06.03.2013 в 19:22:21

Янаки, те и мнозина от българите харесваха Борисов и бяха убедени, че защитава националните ни интереси. Това достатъчно ли е, за да го направи правилния лидер на държавата? Чавес просто умря преди да стане ясно дори на венецуелците що за злодей е за самите тях. В това отношение е късметлия.

#9 янаки 06.03.2013 в 19:29:32

Не съм подготвен да влизам в спор за компетентността на Чавес, но, като се вижда в каква задънена улица е натикан света, се съмнявам, че лидерите на „водещите” държави са много по-компетентни от Чавес. Ако не друго, с политиката си спрямо чуждите компании,се опитва да защити националния интерес на страната си.

#11 deowin 06.03.2013 в 20:28:28

>с политиката си спрямо чуждите компании,се опитва да защити националния интерес на страната си. С национализация и популистки трикове като 'евтин' бензин (винаги някой го плаща) знаем къде се стига. Като гледам, и в България тия дни има залитания към подобни мерки. Ако ви харесва Чавес, кой знае - може да ви хареса и една национализация на всички лоши ЕРП-та и уж неконтролирани монополи. Последствията ще са все положителни - че то защо са ни стабилна бизнес среда, външни инвеститори и ЕС? България ще се оправи сама. Сидеров така каза, значи трябва да е вярно - нали е баш патриот..

#12 Vasil 06.03.2013 в 21:08:09

деон или там къв си пак ли си седнал да избиваш комплекси по форумите първо се научи да говориш с нормален език и после обеснявай колко лош бил Ел Коменданте ч етакива личности като него се раждат веднъж на 100 години ...... жалко че гадните империалистически лайна от Запада успяха да го добарат най- накаря след многогодишни опити

#13 Оня Дето Го Трият 06.03.2013 в 21:23:29

Гюлеметов Като станеш общински съветник в Руси ще национализираш ли фабриката, в която работиш? Докога тия чужденци ще печелят на наш гръб? Оставете ги един ден без печалби - така викаше оня ден Сидеров на митинга. Та не разбирам сега ти патриот ли си или капиталист и печалбар?

#14 deowin 06.03.2013 в 21:32:47

>първо се научи да говориш с нормален език и после обеснявай Поне едно стана ясно - че на теб няма смисъл да се обеснява.

#15 Fedar 06.03.2013 в 21:39:21

11 deowin | 06.03.201320:28 >с политиката си спрямо чуждите компании,се опитва да защити националния интерес на страната си. С национализация и популистки трикове като 'евтин' бензин (винаги някой го плаща) знаем къде се стига. ----------------- И скъп ли трябва да е бензинът в страната с най-големи залежи на нефт в света?! Викаш популизъм било - друго си е да го дадат не безценница на американски компании, които да се отблагодарят с мощна политическа и (ако се наложи) военна подкрепа за малък, свръхбогат и корумпиран местен елит - това вече не е популизъм, а си е пазарна икономика в действие. Както се казва - в петрол газиш, скъп бензин пазаруваш.

#16 deowin 06.03.2013 в 21:54:33

>Та не разбирам сега ти патриот ли си или капиталист и печалбар? Такива като него са нагаждачески рационализатори - вечно нагласят моралните си устои спрямо сегашното си положение, и охотно ги променят според където живота ги отведе (защото повечето такива нямат по-силно влияние над събитията от личния си живот, отколкото произволните обстоятелства), тъй щото да изглеждат максимално морални в сегашното си амплоа, независимо дали е бачкатор в заводче или кандидат на провалена националистична партийка. Хамелеонщината се постига с рационализиране - винаги можеш да намериш рационално звучащи мотиви да бъдеш каквото си пожелаеш - социалист или капиталист, патриот или ненавиждащ българите, европеец или сепаратист, с две думи - про- или анти- каквото и да било. Времевата неконсистентност на моралните възгледи издават слабия, безволеви, нагаждачески характер. Характерен за българските политици от средния и нисък ешалон. Всъщност, за повечето българи от средна и ниска класа. Тези, които, обективно погледнато, не са постигнали нещо съществено в живота си.

#17 Оня Дето Го Трият 06.03.2013 в 22:22:01

Мда, интересно е тук Гюлеманов какво ще отговори на това Ама сигурно е зает да се занимава с нас и сигурно пише някой закон или конституция, то сега е модерно всеки това да прави А Федаре, ние като сме "житницата на Европа" що не ядем евтин хляб тогава? Не ме интересува дали съм тъп, дай някои твои виждания за икономиката

Новините

Най-четените