Родители отписаха първолаците си заради роми в класа

Двайсет и четири деца - първокласници бяха отписани от родителите си от пазарджишкото училище "Христо Смирненски" на първия учебен ден, защото в последния момент майките и бащите разбрали, че ще бъдат в паралелка с 12 деца от ромски произход.

Малко след тях подадоха оставки и двете им учителки Мария Царска и Нушка Коцева. Царска категорично отрече конфликтът да има етнически нюанс.

Според двете учителки не може да има реална интеграция на ромски ученици, когато те са повече от 2-3 в клас, тъй като образуват група, която говори на ромски и налага свой модел на поведение, вместо да копира общоприетия.

Педагогът Нушка Коцева: "Една трета от децата в класа стават от ромски произход и колкото и да искаме да ги интегрираме, разбирате, че с такъв процент не е редно. По същата причина "Стефан Захариев" училището са с нулев прием. Какво да седя, да чакам, да гледам? Можехме да поемем и 3-4 деца от ромски произход, но не и тази бройка, която ни изигра много лош късмет за училището."

По думите на Мария Царска пък тя е решила да се пенсионира предсрочно, защото лично е убеждавала родителите да запишат децата си в нейния първи клас, но при други условия.

Директорът на училището Кирил Димитров е на мнение, че учителката прекалено емоционално е приела промяната. Той не отрече факта, че Мария Царска лично е сформирала класа, но допълни, че не е имал право да отхвърли молбите и на 12-те ромчета.

На мястото на предишната преподавателка е назначена нова, която също е изненадана от действията на родителите и колегите си.

Пред БНТ учителката Гергана Григорова казва: "Уж бяха съгласни родителите... и на обяд, когато дойдохме да вземем децата за занималня, се оказа, че всичките българи са си отишли. Останаха тези 12 деца."

Учебната година е била пред провал, но след активни совалки между институциите директорът Йорданов се преборил да съществува една, макар и маломерна паралелка. Той увери, че родителите са действали против волята на своите деца.

Ето какво казва директорът на ОУ "Христо Смирненски": "Дечицата плачеха на стълбите. Не искаха да си ходят. Родителите ги измъкнаха с груба сила. Даже една баба влезе и каза: "Как не ви е срам, господин директор, вие това училище искате да го превърнете в циганско!"Йорданов допълни, че в такава ситуация изпада за първи път в професионалната си практика.

По-късно министърът на образованието Сергей Игнатов ще посети Пазарджик, за да се запознае лично с казуса в училище "Христо Смирненски". Ето какво каза той преди това, предаде БНР: "Опасявам се, че има някакво подкокоросване, защото, ако се каже да, родителите се страхуват да не падне нивото на обучение, те откъде знаят какво ще бъде нивото, след като това е все още само първи клас. Стана модно през последните 10-на години да се говори за сегрегация и дискриминация.

Аз съм живял във време, когато не се говореха такива работи. Самият аз съм израснал в моята спортна зала с главно представители на ромското малцинство и ние си бяхме един отбор, заедно бяхме по лагери, заедно се хранехме в столовете. Мисля, че имаме добра традиция на толерантност в България и тя трябва да продължи. Някой има интерес и затова отивам с моя екип, за да проверя на място. Няма ккаво да се договаряме. Всички сме български граждани, ако имя някъде изоставащи деца, предвиждаме, особено в новия закон, да има индивидуална работа с тях."

Няма етнически конфликт в Пазарджик, заяви по-късно просветният министър, който посети училището. Все още не е ясно ще бъдат ли наложени санкции на учители.

 

#1 scorpio-2 23.09.2010 в 19:30:08

"Той увери, че родителите са действали против волята на своите деца" Е - това, ако не е бисер! То вЕрно, че с това правителство българите доказаха, че думата на неуките, неопитните и недоразвитите е много по-ценна от тази на "врелите и кипели", но чак пък да питаш детето си, което никога не е стъпвало в училище (това и министъра го използва като аргумент), къде иска да учи... май някой се опитва да влачи вода от девет сухи дерета. А министърът преди да започне да плещи глупости да отговори на въпроса: Откъде е сигурен, че новата му заместичка по въпросите на средното образование ще "влезе с летящ старт (негов термин и и изсикване), след като и тя, подобно на първолаците, няма АМА НИКАВА ИДЕЯ (разбирай опит) от това за което е привикана?...

#2 v guza 23.09.2010 в 23:17:35

Игнатов да се координира със следствието и да разследват по-внимателно община Пазарджик, както и връзките на администрацията с лицето Асен Кръстев и организацията БНС въобще. То не беше бой над гейове, не бяха дискриминативни, хомофобски заповеди, не бяха наказателни акции... Подкокоросване е напълно очевидно, че има, и редно би било родителите расисти да бъдат санкционирани по някакъв начин. Например с министерски указ да бъде забранен приемът на децата им другаде, освен във въпросната паралелка.

#4 Blandy 24.09.2010 в 13:04:43

„Според двете учителки не може да има реална интеграция на ромски ученици, когато те са повече от 2-3 в клас, тъй като образуват група, която говори на ромски и налага свой модел на поведение, вместо да копира общоприетия.” Защо никой не иска да чуе гласа на тези жени, които очевидно разбират от първокласници, за разлика от всички останали, които реват за интеграция, ама не е на техен гръб. Който не се е изправял пред 18, че и повече чифта очички, и не е успявал да ги овладее по начин, че те да останат вперени в него за поне 45 минути /един учебен час/, няма право да дава акъл. 45 минути означават по три минути за по-трудно успяващите, и по две – за онези, на които им „върви”. Шест циганчета, които надали знаят добре български, означават педагогът да работи за тях. А кой помисли за останалите деца, че те ще бъдат ощетени и ще получават по малко внимание, отколкото заслужават? Да не би техните родители да не плащат данъци, същите тизи данъци, които отиват за образованието на циганчетата, също. Защото, да не се лъжем, колко от така наречената ромска общност, плаща данъци? Да бяха сформирали паралелка за циганетата, даже ако е с по-малко деца, по-добре, за да има време учителката за по специално внимание за всяко от тях и да им бяха дали възможност да се измъкнат от средатата си, ако положат усилия. Но не за сметка на българчетата. Стига демагогия, нека наречем нещата с истинските им имена. И браво на родителите и двете учителки.

#5 Krumosaurus 24.09.2010 в 13:52:54

"родителите се страхуват да не падне нивото на обучение, те откъде знаят какво ще бъде нивото, след като това е все още само първи клас". Браво бе, Игнатов! Значи да вземем да изчакаме да стане детето шести или седми, че да видим дали циганчето до него ще го дърпа назад, ще го научи да краде, ще го научи на друга работа (като споменатата по-горе Кортеза) или ще извика родата да го претрепе, ако му накриви нещо. Като тука - http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=614512 . Тия винаги са имали възможност да станат хора. ВИНАГИ! И по Тошово време, тоест НАЙ-ВЕЧЕ ТОГАВА, когато глобяваха сериозно Манго, ако не ги пусне на училище, когато в Строителни войски ги учеха на ред и им даваха професия, и когато, на равна нога с мързеливите българи, между другото, ги пращаха в Кремиковци, ако се заседят без работа повече от 6 месеца. И в по-късно време, когато тях ги караха с училищен автобус, а моето дете - не, върпеки, че аз бях платил на майка им и на баща им и тока, и водата, и здравните осигуровки, и данъците, и строителството на къщите от по 100 квадрат, дето им ги дават "под наем". Когато по времето на министър НЕЙКОВ се роди гениалната идея детските да се раздават в стоки, а не в пари, тогава майката на моето дете получаваше беркани с червена капия и чорбаджийски чушки, а на циганките раздаваха сапун е прах за пране. И прочее и прочее. Спирам, че се ядосах, а не е правилно човек да се адосва за щяло и не щяло.

Новините

Най-четените