Румъния поиска да се обедини с Молдова

Обединението с Молдова трябва да стане третия важен външнополитически проект на Румъния след влизането в НАТО и присъединяването към Европейския съюз. Това заяви президентът на северната ни съседка Траян Бъсеску в интервю за канала Stirile TV.

Неговите коментари идват в навечерието на срещата на на върха във Вилнюс, на която няколко бивши съветски републики (сред които - и Молдова) се очаква да подпишат споразумения за асоцииране към ЕС. От стратегическо значение за Талин е създаването на зона за свободна търговия с 28-те.

Траян Бъсеску коментира, че това е първа стъпка по дългия път на Молдова към Европа, но и добра възможност за сключването на съюз с Румъния. "Ние искаме да създадем единна държава", заяви държавният глава.

Румъния и Русия отдавна се борят за влияние в Молдова, като през последните няколко години лобито на Букурещ има превес над руското. Около 60 на сто от молдовците имат румънски корени, а близо една четвърт от населението на страната има или е подало документи за румънско гражданство.

Чрез местните комунисти, от Москва искат да запазят страната в своята орбита чрез митническо споразумение в рамките на бившия СССР и дори тя да стане част от евразийското икономическо пространство.

А какво иска Молдова?

РИА "Новости" цитира данни на социологическо изследване, според което една трета от молдовците смятат, че влизането в ЕС ще им осигури свобода на труда, 28.2% ще могат по-свободно да пътуват, а 17.3% ще са в състояние да продължат образованието си на по-добро място в чужбина.

В същото време, 28.3% се опасяват от влошаване на отношенията с Русия, 14.2% - от загуба на независимостта на страната, 11.2% - от ръст на безработицата, а 7.9% са загрижени за запазването на националната идентичност.

Руската агенция не пропуска да посочи, че цели 51.6% от анкетираните смятат, че Молдова само ще спечели от евентуално влизане в митническия съюз на Русия, Беларус и Казахстан. 28.9% са твърдо против подобен ход, а 10.1% настояват за провеждането на референдум.

От източния геополитически проект молдовците очакват по-евтино гориво, ръст на заетостта и цялостно икономическо развитие.

#1 Elcano-2 28.11.2013 в 14:46:46

Тоя влашки чобанин с цялата си наглост се пънеше и ООН да оглавява. Сега са му малко подопечните 20 30 млн. популация иска си държава направо. Тук наш'те бастуни докато се самоизядат, влашките селяндури ще си присъединят каквото им трябва териториално, м'акетата и те са почти толкова нагли, (макар селската простотия на северните номади да е недостижима дори и за тях) и се получава така, че от всичките ни съседи само България няма никакви национални интереси. Много мразим турците, дето имат мегапрофесионална дипломация от Ататюрк още, направо учебникарска, ама си дружим със сички селски тояги от типа на пицескувци и прочее арийска селения дето ни слагат с тия мизерници нагли в една културна общност културолози и политолози разни!

#2 Govedo13 28.11.2013 в 17:16:42

На "влашкия чобанин" държавата му е изключително стабилна и върви нагоре с много добри темпове. Икономически ЕС инвестира много в Румъния и стандарта на живот и средната заплата на румънеца са доста по-високи от тези на българина. През 2006 при присъединяването към ЕС беше обратното, Румъния беше доста по-зле от България. Докато ние вървим надолу съседите ни вървят нагоре. Нагъл или не въпросният е 100% по-добър от цялата българска политсган през последните 25 години.

#3 Elcano-2 28.11.2013 в 18:20:37

Стабилна е безспорно! Ама по съвсем други причини, основно голяма популация, повече ресурс, капсулиран елит и квазиполитически диктат на упоменатия мизерник. Същия капацитет има и Цветан Цветанов за ген. сек на ООН. Сравнявам ги, защото някои ЕВропейски политици без значение ЕНП или ПЕС си крепят питомците на база депутати, които им осигуряват за евроскупщината. Така, че Бъсеску и Цецо имат пропорционална стойност за ония демократи дето и сериен убиец ще защитават медиийно ако им осигури кандидатури! Власите имат много депутати, поради популацията си (също и доста ресурси да не забравяме, както и рафинерии и то държавни!), съответно са по обгрижвани. Което не значи, че не са едни смотани комплексирани мизерници селски , пък нека им е стабилен аграрния елит и държавата. Въпросът е ние кога ще станем стабилни, тогава лесно ще се извличат държавни дивиденти от всякакъв подобен тип мижитурковци!

Новините

Най-четените