Денят накратко

Етикети със „светофар" за съставките в храните предлага асоциация "Активни потребители". Става въпрос за мазнини, наситени мазнини, сол и захар. Ако съответната съставка е в ниско количество (спрямо дневните нужди на човешкия организъм от нея), да е оцветена в зелено. Средното съдържание да се отбелязва в жълто или оранжево, а високото - в червено. Стоките във Великобритания вече са с такива етикети.

Фирмата за дялово разпределение „Техем" напомни, че трябва да се сменят топломерите, иначе някои от клиентите й може да се окажат със солени сметки за парно. Ако се изтощят батериите на уредите, фирмата няма да може да отчете консумацията и ще трябва да начисли пълната мощност на радиаторите, дори и да не са ползвани. Подмяната струва 145 лева за 3 уреда. Срещу още 50 лева  се взема и радиосистема за дистанционно отчитане на потреблението, която да отчита и студената вода.

Лекарите готвят национален протест срещу НЗОК в деня на професионалния си празник 7 април, съобщиха от Българския лекарски съюз. Очаква се да ги подкрепят и останалите ощетени от здравната каса съсловия - това на стоматолозите и на фармацевтите. Причината - забавените за пореден месец пари.

Без да посочи мотиви, финансовият министър Симеон Дянков освободи човек на Румен Петков от Държавната комисия по хазарта (ДКХ).  Това е Александър Петров - началник на кабинета на Румен Петков,  когато той оглавяваше МВР.  На негово място в ДКХ влиза Цветка Ангелова.  Името на Петров изскочи от телефонен разговор на разследвана шефка на митниците с фразата "всичко е уредено, говорих с шефа на кабинета на Запалката Сашо Петров". През 2006 г. Петров - вече член на комисията, нашумя като лобист за издадено разрешително за хазартна дейност на Суди Озкан.

Прокуратурата внесе в съда две обвинения срещу бивш министър на тройната коалиция - на отбраната Николай Цонев. Единият обвинителен акт е на военните прокурори, другият - на Софийска градска прокуратура. Цонев  беше кадър на НДСВ. Сега му търсят отговорност за закупена линия за производство на елементи за хангари, в резултат на което са настъпили имуществени щети за близо 13 млн. лева.

Първи с обвинителен акт от бившите управници стана човек на ДПС - земеделският министър Валери Цветанов, последва го социалистката Емилия Масларова, бивш социален министър.

Глоба от 100 лева трябва да плати на община Пловдив пенсионерката Недялка Грозева за това, че е отглеждала 25 саксии с цветя под терасата си, съобщи БНТ. Причината е, че със саксиите си жената нарушавала общинска наредба, която забранява  затрудняването на пешеходците по тротоара.

От  30 май Украйна въвежда „мъжки" и „женски" купета за пътуване в железниците си. В момента пътуването изцяло в женска или изцяло в мъжка компания в купето е възможно само в един влак на Южния железопътен участък - Харков-Киев, от лятото обаче това ще стане факт за влакове от Харков за Москва, Лвов и Симферопол. По-често от услугата се възползват жените, показва проучване на украинските железници.

Новините

Най-четените