А сега накъде

Какво се получи накрая в деня на предсрочните избори 12 май - макар че окончателните данни още не са излезли: ГЕРБ е първа политическа сила, според всички социологически проучвания, които дават между 4 и 5% преднина на доскорошните управляващи спрямо втората партия БСП.

Така ГЕРБ става първата партия в най-новата ни история, която след един мандат, при това предсрочно прекратен, получава шанс за втори - макар и с по-нисък резултат спрямо вота през 2009 г. На формацията на Бойко Борисов социолозите отреждат малко под 100 депутата - между 95 и 97.

Макар и втора, БСП също е победител - теза, която започнаха да развиват социалистите в изявленията си след края на изборния ден "морален и политически победител". В 41-ото НС БСП имаше най-малката парламентарна група в демократичната ни история - 40 народни представители, докато сега социолозите им дават над 80 места.

За социалистите са гласували с над сто хиляди повече спрямо отчайващия резултат на 5 юли 2009 г. Според социолозите от "Галъп" последните данни показват, че БСП и ДПС ще имат над 120 депутати - т.е. на практика ще са в състояние да съставят правителство. Но това не е така сигурно, тъй като данните динамично се променят.

Движение "България за гражданите" и ДСБ на Иван Костов все още не трябва да бъдат зачерквани с лека ръка. Възможно е при крайното преброяване да се окаже, че те все пак ще влязат в новия парламент, заяви социологът от агенция "Медиана" Кольо Колев пред ТВ7. Двете формации са на ръба на 4-процентния праг.

"Атака" преживява нов разцвет - след като на президентските избори партията успя да си докара само 3.72%, докато сега e удвоила електоралната подкрепа.

БСП отново декларира тезата за програмно правителство, както и че е готова да преговаря с всички с изключение на ГЕРБ - т.е. с ДПС и "Атака".

Лидерът на Атака Волен Сидеров постави няколко условия, при които би подкрепил бъдещо правителство- отнемане на лиценза на електроразпределителните дружества, връщането на златодобива в държавни ръце и спиране на колониализма.

На въпрос дали би застанал зад ГЕРБ, които според социолозите получават най-голям резултат, но не и мнозинство, Сидеров заяви, че няма как да подкрепи някой, койото е измамил, лъгал, ударил под кръста подло, заявява антидържавна и антибългарска политика и продължаване на колониализма.

ГЕРБ готови с кабинет на малцинството

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че партията е готова с правителство и то може да е "правителство на малцинството". Той обаче направи уточнение, че трябва да се изчакат официалните резултати от изборите.

Пред Нова телевизия бившият вътрешен министър обясни, че ще се преценява дали да се говори с някои от другите партии или "просто ще предложим правителство на малцинството", цитира го "Фокус".

"Всяка една такава ситуация води до отрезвяване. Има възможности както за коригиране на досегашните ни грешки, така също и за осъществяването на един по-прагматичен диалог с всички, които имат определени искания", каза още Цветанов.

Изненадващо той благодари на бившия главен прокурор Борис Велчев, че не е допуснал преди прокуратурата да участва в изборния процес, за разлика от държавни институции, които сега са се дикредитирали, предаде БНР.

ГЕРБ е готова да състави правителство на малцинството, за да има социална стабилност, коментира и бившият министър Лиляна Павлова пред bTV.

Според нея в последните часове е регистрирана голяма избирателна активност, което може да промени ситуацията.

Много трудно ще бъде съставянето на правителство, предположи бившият председател на ПГ на ГЕРБ в 41-вото Народно събрание Красимир Велчев.

По думите му, всичко било манипулации - но не от политици, а от медиите и хора, които насаждали впечатление, че изборите ще бъдат манипулирани.

На въпрос какви са възможните коалиции между ГЕРБ и друга партия, той обясни, че едва ли някой може да отговори на този въпрос. Велчев каза, че ГЕРБ ще приеме всеки един резултат от вота ги и удовлетворяват 120 депутата.

#1 frau V 12.05.2013 в 22:22:21

Какво се случва ако в изборна секция се установи нарушение : нищо… Какво се случва ако новият управляващ установи, че държавата е управлявана лошо: нищо… Какво се случва ако новият управляващ установи, че има неизгодни договори: нищо… Какво се случва, когато новият управляващ …. : нищо… Какво….: нищо… Нищо? Неее, как така,…. Продължаваме със същите 200 и кусур лайнари и още 2 000 антураж, с министри дето на ги знаем колко са, за кво са и за какъв чеп са там… Продължаваме със същите лелки в данъчното, в пенсионното и където там се сетиш… Продължаваме със същите дупки, скъсани полуоски и избити на пешеходна пътека хора… Тогава защо продължаваме да харчим пари за никому не нужни избори, за корумпирано народно събрание, за корумпирани министри, за МВР и за нищо… ЗАЩО НЕ ПОКАНИМ КМЕТА НА МУМБАЙ, ДЕЛХИ ИЛИ ИСТАНБУЛ /ПРИМЕРНО … ДА НЕ ВЗЕМЕ НЯКОЙ ДА СИ ПОМИСЛИ НЕЩО)/ И НЕГОВИЯТ ЕКИП ИЛИ НА КОЙТО И ДА Е ДРУГ ГРАД С НАСЕЛЕНИЕ НАД 10 МЛН ДА ДОЙДЕ И ДА НИ УПРАВЛЯВА… ДОСТА ПО-ЕВТИНО И ЕФИКАСНО

#2 mima 13.05.2013 в 08:19:26

И какво сега? Правителство на БСП и ДПС? Да ни е честита новата стара АЕЦ Белене.

#3 pixie 13.05.2013 в 08:34:35

Има два варианта - ако изборите случайно са били честни, то ние сме най-малоумния народ на света да изберем същите, дето всъщност не се справиха и протестирахме срещу тях по площадите, и втори вариант, който е по вероятен (особено след историята от събота с 350 000-те бюлетини), е просто изманипулирани, купени ли продадени ли, избори. Промяна не виждам да се задава. Към по-добро, де.

#4 pixie 13.05.2013 в 08:43:09

Абе Герб нали всъщност се отказаха от управление, когато си подадоха оставката?

#5 Rowan 13.05.2013 в 10:24:47

Мммм, искрено се забавлявах снощи с невероятното ТВ-шоу което ни изнесоха политиците. Нинова особено, как направо раздаваше присъди по btv, как сложи онези 350 к бюлетини вече в урните... как била тя абсолютно сигурна, че поне още толкова са вече там и Райчев пламенно суфлира с алкохолизираната си физиономия. Пък ние трябвало това да го приемем за истина, щото тя ни го казвала... И това, когато на всеки логично мислещ човек требе да му е ясно, че това чисто технологично няма как да стане. Шоу от класа. Та като споменах за телевизия, ае госпожо Главен редактор на сайта, то хич бива ли да не му направите забележка на самовлюбеното леке, дето така покровителствено си беше ви прегърнал с политолога от другата му страна? То не бяха чупки с поглед над очилата в стил Хорейшо - мелодрамата, и дълбокомислени изказвания прострял се над вас и другия... само дето не ви погали бащински по главите... За изборите? Резултата ми харесва. Първо БСП си достигнаха максимума, дори при такава кампания. От тук насетне са само надолу. Щом и на гърба на друга партия и с отказване на хората да гласуват с напълно негативни послания при пълната подкрепа на всички медии, при пълна мобилизация на електорат и всевъзможни средства, ако и да съставят правителство, те повече гласове не могат да вземат, щото са се доказали, че не могат да управляват. На следващите избори като няма да има кого да компрометират и подкрепа с управление като не могат да си извоюват... ГЕРБ от друга страна си получиха шамара и ако не си вземат поука, че с арогантност в управлението и незачитане мнението на обикновения гражданин власт не се удържа, ако и да строиш магистрали и детски градини (както твърдяха в кампанията си). Редно е да се приземят онези двамцата, от много победи бяха им пораснали крилца и взеха да се мислят поне за ангели, ако не и за самия Отец и Син. Изобщо, народа искаше да удари шамар на политиците и го направи, като с това разпределение не позволи на никоя партия да направи стабилно правителство. То и никоя не заслужава. Не и в този си вид. А сега накъде? Почти няма значение, щото по-надолу няма накъде. По-добре може, ако политиците си научат урока до есента.

#6 Мунчо 13.05.2013 в 10:49:35

Peixie, и аз така викам има неква машинация. Обаче! Жената се писа някакъв наблюдател и присъства на броенето в една от нашите секции и наистина, в урната, бюлетините са били горе-долу в такива количества, каквито са и крайните резултати. И това в София! В секция където нямаме "туристи", нямаме местен дерибей дето да ни заставя за кого да гласуваме, нито има търговия с гласове. Направо смях, смях.... ама през сълзи!

#7 mima 13.05.2013 в 10:54:32

Особено неприятно впечатление направи и Татяна Дончева. Много нагло и нелогично обясняваше как ГЕРБ сами са си направили черна ПР кампания с цел да откажат хората да гласуват и да сплотят твърдия си електорат, от което разбираш ли загубили БСП. Мисля, че всички знаем, че единствените партии със стабилен твърд електорат в България са БСП и ДПС.

#8 Оня Дето Го Трият 13.05.2013 в 11:18:07

Изборите и на мен ми харесаха. Сега ако някой още се съмнява, че от българския народ по-прост няма в цялата галактика, вече може да спре да се съмнява. След 2 месеца крясъци по площадите по-затвърден Парламент на статуквото просто нямаше как да се получи - красота: НИТО ЕДНА МАЛКА или НОВА ПАРТИЯ! Е къде ви отиде промяната бе кресльовци? Не ви ли говореше Оня, че нещата на избори се решават, не по площадите Е, решихме ги А пък партията на протестиращите Янко, Дончо и незнам си кой - 0.4% НЕма такъв цирк

#9 dedogo6 13.05.2013 в 12:07:24

Коалиционно правителство - БСП-ДПС-Атака - ХААХАХХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХААХА! На БСП не им стигат мандатите.На Герб също.Три от четирите партии ,влезли в парламента не искат да правят правителство с герб... кои са тия трите партии - ми горните. Ебалници смотани са всички.Както ги виждам нещата , ще си гласуваме през 3 месеца...

#11 Абе 13.05.2013 в 13:09:59

А сега накъде? Ами натам, накъдето ни лашкат 23 и повече години. На там на където те искат. Съгласен съм с Оня, по-изразено статукво от това здраве му кажи. Този парламент е мечтания от кукловодите на прехода. Най-после го реализираха на 100%. Псевдо лява партия - БСП, псевдо дясна партия - ГЕРБ, партия, обираща етническия вот и контролирана от кукловодите - ДПС, и накрая партия обираща кресльовците и крайните елементи - "националистите" от Атака. Муци! И никой, който може да размъти водата (по-скоро да я избистри). От тук на татък ни чака нова тройна коалиция. Официално съставена от БСП и ДПС, но поддържана и от Атака. Волен ще каже, че в интерес на народа, докато изпълняват популистките обещания и прочее, той ще поддържа правителството. А то ще бъде "програмно" съставено от "експерти", "правителство на националното спасение" и др. ала-бализми. А всъщност ще е правителство за което никой няма да носи отговорност. Помните ли правителството на Беров и правителството на Димитър Попов? И колко, без да проверят, могат да кажат с чий мандат бяха съставени? Това бяха правителства с чиято помощ се създадоха олигарсите и групировките, тези които парцелираха икономиката и политиката, т.е, създаде се мафията, която ни управлява и днес. Но никой не понесе отговорност за техните действия. Говоря за политическа отговорност, защото за друг вид и дума не може да става в България. Така че, очаква ни правителство на БСП и ДПС, подкрепяно от Атака. А ГЕРБ? Те отиват в историята, както отиде и НДСВ. С разликата, че Цецо и още някой друг ще отидат в затвора. Така става, когато някой си повярва и реши, че няма нужда да дели с другите. ГЕРБ решиха, че могат да смучат от всякъде и само за себе си. Е, не се получи, бяха отсвирени и ще си сърбат попарата. А народа? Че на кой му пука за него?

#13 nana 13.05.2013 в 14:16:37

Като цяло съм съгласна с коментара на Абе. Но, за Цветанов мога да кажа: "А дано, ама, надали!" Освен това, предполагам,че Атака ще иска да влезе в изпълнителната власт. А това е деликатен момент..

#14 Rowan 13.05.2013 в 15:43:11

Оня, ти да не си очаквал, че някой от тях ще влезе? Щото то и теория си има по въпроса, даже се учи тук-там. С риск да ти говоря за добре известни на теб и аудиторията неща, все пак да си кажа: Съществват два вида организации - естествени и изкуствени. Първите са спонтанни с общ мотив на членовете. Вторите са обмислено създадени с обща цел на учасниците. Тук при вторите първо се изгражда структурата, определят се лидерите, а после се набира членска маса. Всяка партия е такава, даже и държавата, ведомствата - всичко това са изкуствени организации. Имат цел и знаят как да я преследват. Естествените се образуват по обратния ред - примерно недоволни сме от нещо, събираме се и плюем - демек имаме общ мотив. Проблема при тях е, че не могат да излъчат лидер и струкура, щото всички членове са равнопоставени при създаването и се чувстват равнозаслужили за участие в управлението на организацията. С две думи са си мъртво родени независимо от мотива и набраната членска маса. Имат мотив, но не могат да го доизносят до цел, ако пък и успеят да я формулират, хабер си нямат, как да я постигнат. Край на урока

#16 Rowan 13.05.2013 в 16:23:08

Пфф, така като се замисля, страната ни даде нещо ново на науката за организациите. Към естествените и изкуствените такива, българският политически гений създаде и трети вид, непознат на теорията и може да ги наречем с работно заглавие - хептен изкуствени организации. Това, да си дообясня мисълта, е организация, създадена за изпълнение на целите на някой извън нея. И двата ярки примера, осветлили пътя на научната мисъл: партиите на Кунева и Янев. Характерни отличителни черти: - лидерите им не знаят какво говорят, цитират фрази, дето са им предварително написани. Кунева през цялата кампания си приличаше на кукла на конци, дето чак и беше неудобно да се излага така. Изглеждаше просто неадекватна. Бракуваха я веднага след като си изпълни целта - разводняване на вота. За Янев - знаем си кой го командва. - нямат адекватна членска маса, кандидат депутатите им са от кол и въже, само да има там някакви. При Янев това си пролича в предния парламент - само политически гастрольори, от ония случайно или не толкова добили известност, готови да влязат във всяка партия гарантираща им депутатско място. Който им плати повече, при него отиват.

#18 delight 13.05.2013 в 16:46:47

А сега накъде? песимистично: от това по-зле няма накъде оптимистично: когато стигнеш дъното, няма друг път освен нагоре реалистично: светлина в тунела няма, дори и от насрещен влак извод: прегракнахме да викаме неволята, време е да се запретнат ръкавите. Всеки проблем си има решение, независимо дали то ни харесва.

#19 deowin 13.05.2013 в 17:31:20

Напълно съгласен с коментара на Абе. За мен абсурдът на бъдещото правителство се илюстрира най-добре с факта, че 25% от гласувалите (и, както пишешеш в друга статия тук - над 1/3 от гласувалите под 30 години) няма да имат представители в парламента. Нито един. Ако гражданите на България са способни да изберат в парламент, в който няма нито един депутат, представляващ или споделящ поне част от моите морални ценности, то мисля разликата между мен и българския народ е станала твърде огромна, и може би ще се наложи да преосмисля дали българското гражданство все още ми приляга.

Новините

Най-четените