Продуцентът на "Невинността на мюсюлманите" скоро на свобода

Продуцентът на скандалния филм "Невинността на мюсюлманите", разбунил арабския свят преди близо година, ще бъде освободен от затвора в Калифорния на 26 септември, предаде Ройтерс.

Тези дни той е бил преведен в специално общежитие, предназначено за социална адаптация на затворниците до пълното му освобождаване от затвора.

Роденият в Египет Марк Базил Юсеф, християнин-копт по вероизповедание, е един от създателите на филма "Невинността на мюсюлманите", в който пророк Мохамед е представен в непристойна светлина. През септември м.г., след появата на трейлър от филма в Интернет, в редица арабски страни избухнаха масови протестни акции.

През ноември 2012 г. съд в Лос Анджелис осъди Юсеф, наричан от медиите по неговия псевдоним Накула Базил Накула на 1 година затвор за нееднократни нарушения на условията на пробацията по дело за банкова измама. Според обвинението Юсеф е нарушил условията на условното наказание поне осем път, лъгал е надзорниците си и въпреки забраната е използвал псевдоними.

Срокът на наказанието изтича на 26 септември и по думите на представителя на американското Федерално бюро за затворите ЕД Рос, 56-годишният Юсеф ще бъде преместен в общежитие за социална адаптация.

Пикът на протестите срещу "Невинността на мюсюлманите" беше достигнат в Египет и Йемен, но протестни демонстрации имаше и в Судан, Тунис, Пакистан, Бангладеш и други страни. В либийския град Бенгази радикални ислямисти щурмуваха консулството на САЩ, при което загинаха четирима души, в това число и американският посланик Кристофър Стивънс.

По същото време в Кайро стотици демонстранти се опитаха да нахлуят в посолството на САЩ и свалиха, разкъсаха и изгориха американското знаме, а на негово място поставиха флаг с надпис: "Няма друг бог освен Аллах и Мохамед е неговият пророк".

Филмът беше признат за екстремистки в Русия и забранен в други страни.

Новините

Най-четените