Дело за радикален ислям тръгна у нас

Окръжен съд-Пазарджик гледа днес наказателното дело по внесен обвинителен акт от Окръжна прокуратура - Пазарджик срещу 13 подсъдими за разпространение на радикален ислям.

Повечето подсъдими са имами от областите Пазарджик, Смолян и Благоевград, съобщи БНР. Сред тях има и жена, учителка от Благоевградско. От сутринта десетки мюсюлмани са дошли пред сградата на съда.

Срещу един от групата - Саид Мутлу, ходжа на Сърница, са повдигнати три обвинения: за проповядване на антидемократична идеология, противопоставяне на принципите за демокрация, разделение на властите, либерализъм, държавност и върховенство на закона, основни човешки права, като равенство на мъжете и жените и религиозна свобода чрез проповядване идеологията на салафитското направление на исляма и налагане на шериатската държава.

За това, че е ръководил нерегистрирана по законноустановения ред в България организация "Ал-Уакф ал-ислями", която си е поставила за цел проповядване на антидемократична идеология, за това че проповядвал омраза на религиозна основа.

Срещу Абдуллах Салих, районнния мюфтия на Пазарджик, са повдигнати три обвинения: за това, че е проповядвал антидемократична идеология, че е членувал в нерегистрирана по законоустановения ред в България организация "Ал-Уакф ал-ислями" и за това, че във Велинград и Пазарджик е проповядвал омраза на религиозна основа чрез слово, изразяваща се във враждебност и отричане на всичко, несъобразено с идеологията на салафизма.

Срещу Ахмед Ахмед са повдигнати същите три обвинения, но проповедите му са били в градовете Пловдив и Пазарджик. За него прокуратурата твърди, че като проповедник е говорил, че ислямът ще завладее света. Той е извършвал проповеди в ромската махала в Пловдив и квартал "Столипиново".

Според свидетели, цитирани от обвинението, Ахмед казвал, че победата за исляма ще стане с меч, но най-напред хората трябва да станат мюсюлмани, а държавата да бъде халифат. Ахмед е осъждан по подобно дело за проповядване на радикални религиозни идеи.

Останалите 10 подсъдими са обвинени за престъпление по чл.109, ал.2 НК за това, че са членували в нерегистрирана по законоустановения ред в България организация "Ал-Уакф ал-ислями", която си е поставила за цел проповядване на антидемократична идеология. Организацията е свързана с атентатите на 9/11.

Става въпрос за противопоставяне на принципите за демокрация, разделение на властите, либерализъм, държавност и върховенство на закона, основни човешки права, като равенство на мъжете и жените и религиозна свобода, чрез проповядване идеологията на салафитското направление на исляма и налагане на шериатската държава.

Сред подсъдимите е и районният мюфтия на Смолян - Неджми Дъбов, за когото в обвинителния акт се посочва, че е проповядвал да се гласува на избори само за мюсюлманите и твърдял,че снимането на мюсюлманските жени за паспорти противоречи на законите на шериата.

Обвинения за участие в нелегалната организация са повдигнати и срещу имама в Рудозем Хайри Шерифов. Останалите подсъдими са: Байрам Ушев, Ахмед Абдулрахманов, Изет Джалев, Мохамед Камбер, Али Хайрадин, Али Ибрахим Ходжа, Юсуф Горелски и Найме Горелска. За всички обвинението твърди, че са членове на "Ал-Уакф ал-Ислями", като всеки един е проповядвал идеите на салафизма.

Според прокуратурата те са получавали заплата за своята проповедническа дейност - от 200 до 600 евро, както и различни суми за разходи. При обиски в домовете на част от подсъдимите са откирити немалки суми пари.

По делото предстои да бъдат призовани и разпитани 30 свидетели и 10 вещи лица. Материалите от досъдебното производство са събрани в 31 тома.

За обвиненията, които са предявени, максимално предвиденото от закона наказание е до 5 години лишаване от свобода.

Според обвинителния акт по време на събиранията са се чували призиви като: "Държавата не следва да приема властта, която принадлежи само на Аллах! Която жена не носи забрадка, да гори вечно в ада! Никой мюсюлманин не трябва да дружи с хора, които не принадлежат към религията му!"
Четирима защитени свидетели ще бъдат изслушани в съда зад параван и с променени гласове.

При четенето на обвинителния акт станаха ясни повече подробности за организацията и нейното финансиране. Саид Мутлу е ръководил групата, парите са получавани изцяло от Саудитска Арабия само в брой.

В България парите стигали чрез студенти и богомолци по светите места в Саудитска Арабия. Мутлу ги разпределят.

За 2008 г. изразходвана сума е 219 360 евро, описани по пера и отчетени.

#3 Faith_in 18.09.2012 в 16:40:29

Най-издирваните терористи идват в България на почивка, какво да говорим за видни радикали...пълен парадокс!

#4 Гризли 18.09.2012 в 19:07:39

За да не ни обвинят в поредния "възродителен процес" предлагам съда официално да предложи на тези ислямски мераклии да напуснат България! Да отидат в която държава им харесва, да си спазват изискванията на шериата, да си харчат там парите, получени от разни ислямски фондации и т.н. ... Заедно с тях доброволно може да напуснат всички, според които са нарушени правата на мюсюлманите в България! България е светска и правова държава, има закони, които важат за всички, без оглед на етнически или верски произход! На който не му харесва просто да смени държавата! А не да се опитва да промени държавата по себе си!

#5 pepe 18.09.2012 в 23:00:46

Гризли, тя българската държава поначало функционира на този принцип - "на който не му харесва да напуска" - което и правят голяма част от хората, които могат - млади, образовани, без семейства, затова я е докарала до това "диридже". По идеята, че никой не трябва да променя държавата, както на него му харесва - може би да си бяхме стояли на етапа на средновековната държава? Или то важи само за мюсюлманите - т.е. на останалите ни остава правото да я променяме? Това за "...правова държава, има закони, които важат за всички..." е по-добре въобще да не го споменаваш, защото въобще не знаеш в държава, като България, на какви закони ще се "нахендриш". Да не говорим за това колко важат за всички. Иначе говориш като поредния Голям Законник - всичко, което казваш може и да изглежда правилно - ако въобще не се замисляш и живееш в някакъв измислен идеален свят - в който Закона е неизменен и съвършен - понеже е даден Свише - егати средновековието.

#7 Гризли 19.09.2012 в 11:34:57

"По идеята, че никой не трябва да променя държавата, както на него му харесва - може би да си бяхме стояли на етапа на средновековната държава? Или то важи само за мюсюлманите - т.е. на останалите ни остава правото да я променяме?" Няма да е зле да идеш в село Чепинци... Когато в такова малко село видиш джамия, която е по-голяма от половината къщи в селото, взети заедно, ще започнеш да мислиш малко по-иначе... А пък когато видиш 5-6-7 годишни деца, които на сила са карани да стоят на колене, да се кланят и да учат Корана по цял ден, тогава съвсем ще си започнал да мислиш иначе! Ще видиш и забулените момичета, които ги чакат всички семейни мъки, ако посмеят да излязат навън открити... Ако пък имаш време да идеш до Смолян през учебната година ще видиш същите тези момичета, изглеждащи съвсем нормално - с нормални дрехи, тесни дънки или къси поли, потничета или фанелки... Не защото много са се променили, а защото там няма кой да ги види и кой да ги кара насила да се обличат така. Ако ти остане време може да прескочиш и до Мадан например, да видиш и там какви талибани има! И тогава ще ти стане много ясно как точно се променя държава! Но на теб не ти пука, ти си далече и тези неща ги виждаш само по телевизията... Бях граничар в това село - сигурно ще ти се струва екзотично всяка сутрин в 5 (общо няколко пъти за деня) високоговорители да ти пържат мозъка на някакъв непонятен за теб език! Ама не е, изобщо не е! Така че, ако обичаш, не ми казвай в какъв свят живея! Щом си толкова отворен иди поживей там една година, опитай се да си намериш гадже от тамошните, кажи нещо в кръчмата за правата на жените, за демокрацията или за "другата" религия - тогава ще видиш Средновековие! Проблема не е в хората, които са вярващи мюсюлмани - проблема е в тези, които печелят много пари от това и от невежеството и страха на същите тези вярващи хора!

#8 pepe 20.09.2012 в 11:39:33

Гризли, аз въобще не съм привърженик на ислямския фундаментализъм, ама ич. А като се има предвид колко фундаментализъм създава тази религия и колко конфликти по света - не съм особен симпатизант на исляма въобще. Обаче решаването на едни проблеми, чрез създаване на други, още по-големи не мисля, че някога е водило до добър край. Не може исляма да става причина за суспендиране на права и свободи например, иначе скоро между държавите, управлявани по шариата и "демократичните" няма да има никаква разлика. И ислямските държави са "правови", просто правото им е ислямското право и закона им е ислямския закон /и той е Закон/ и се прилага стриктно.

Новините

Най-четените