€400 минимална заплата е само пожелание

Социалният министър Хасан Адемов определи като "добро пожелание" предложението на Икономическия и социален съвет на ЕС за въвеждане на минимална работна заплата от 400 евро.

"Когато ЕС взема такива решения, винаги се съобразява с реалностите във всички страни-членки. Тази идея е стара, но все още не е намерила своето утвърждение. Проблемът не е в това дали са малко или много, а дали това са пари, които реалната икономика може да произведе", коментира Адемов пред Нова телевизия.

Идеята е на Анри Мало, председател на Икономическия и социален съвет. Той предвижда единният минимален европейски доход да влезе в сила сред 5-6 години. С предложението ще се заеме новият Европейски парламент след европейските избори през май догодина. Адемов поясни, че може да става дума и за единен европейски доход на семейство.

"Ако се въведе минимум на заплатата в ЕС, това ще ограничи движението на хора към страни с по-високи доходи. Това ще доведе до повишаване на квалификацията и това е целта", коментира министърът.

Управляващите предвиждат от 1 януари догодина минималната работна заплата да стане 340 лева. Сегашният й размер е 310 лв.

94 милиона повече са парите за социални дейност за догодина, похвали се Адемов. За първи път бюджетът на социалното министерство ще надхвърли 1 млрд. лева - и така ще надвиши парите, давани на МВР и на Министерството на отбраната.

„Всеки четвърти лев, който се гласува тази седмица в бюджета, е за социални дейности и социална политика", изтъкна той, но с уговорката, че въпреки увеличението, средствата не са достатъчни, за да отговорят на нуждите на всички нуждаещи се.

#1 John Smith 04.12.2013 в 11:45:33

Направо да въвеждат Базов Минимален Доход за цялото ЕУ и тва е... Пари има бол за раздаване,ако няма - да се напечатят

#2 pepe 04.12.2013 в 12:06:46

Ако Европейският парламент го гласува, въобще няма да е само пожелание.

#3 John Smith 04.12.2013 в 12:15:03

Искайте и ще ви се даде, пише го в Дебелата книга. "Членовете на ЕП призовават всички европейци да подкрепят тази инициатива. Гражданите на ЕС, които имат право да гласуват, могат да го направят, подписвайки по интернет (http://sign.basicincome2013.eu) или на хартия. Нужни са 1 милион подписа до 14 януари 2014 г., за да се осигури разглеждането на инициативата в Европейската комисия."

#4 pepe 04.12.2013 в 17:23:42

Аз се регистрирах и най-близките от семейството ми също. До 14 януари ще включа и други.

#5 deowin 04.12.2013 в 18:26:51

Мислех си, че половин век изхабен в доказване, че комунистическите идеи изобщо не работят добре на практика, би следвало да е достатъчен, но някои хора явно държат ЕС да повтори неприятното упражнение.

#6 DonTsetsi 04.12.2013 в 18:39:52

Какъв комунизъм те гони Деовин? Минималната заплата е вид регулация. Може да я има и в комунизъм, и в капитализъм. Повишаването й няма да върне всички средства за производство в собствеността на държавата (което реално определя комунизма).

#7 deowin 04.12.2013 в 18:48:10

Сори, коментарът ми беше относно петицията в http://sign.basicincome2013.eu. А 400 евро минимална заплата си е точно казва заглавието - само едно пожелание, макар и добро.

#8 pepe 05.12.2013 в 00:49:05

Деоуин, и в САЩ има минимална заплата, нали знаеш? А знаеш ли колко е? Всищност е различна в различните щати, но навсякъде е далеч по-висока, отколкото е в България. Движи се около 7 долара и нещо до 8 на час, сметни го колко е това на месец. И след това ми развивай теории за комунизма и какво работи и какво не.

#9 deowin 05.12.2013 в 01:04:07

pepe, може би не е зле да се научиш да четеш. Не съм сигурен дали си малоумен дебил, но след като се проявяваш като такъв, ще повторя като за такъв - идеята, която критикувах като комунистическа, беше тази от петицията за гарантиран доход, а не тази за минимална заплата.

#10 Борката 05.12.2013 в 09:28:04

@"Ако се въведе минимум на заплатата в ЕС, това ще ограничи движението на хора към страни с по-високи доходи. Това ще доведе до повишаване на квалификацията и това е целта"-тотална простотия и липса на всякаква икономическа логика!И от къде на къде точно пък 400 евро?Оставям настрана за секунда безумието на идеята разгледана от българската камбанария,но дори и да приемем ,че е факт, то пак има ред държави в които емигрираме, и в които минималната заплата е в пъти по-висока.И изобщо ,комбинацията от самото наличие на работни места, подредената държавност и гъвкавото работно време е основната причина за икономическата емиграция. А това с повишаването на квалификацията,министърът го е пасъл на ливадата с козите. Разликата между мин надница-почасова и мин заплата е съществена, но и това министъра не успя да смеле. Както винаги политиците са изключително далече от реалните проблеми на бизнеса.

#11 pepe 05.12.2013 в 11:03:06

Деоуине, много си чувствителен бе душа. Някой малко да те засегне /да сбърка представи си наглостта му и да не провери линка, които си дал/ и започваш да наричаш хората малоумни дебили, които не умеят да четат. Къде ти отиде толерантността бе душа? Или тя е хубава само зада бъде декларирана като абстрактна идея, когато това ти харесва? Борка, а според тебе колко трябва да е? Защото тя все трябва да е някаква конкретна стойност. Аз със същото право питам - защо пък да не е 400? Мярката очевидно не се прицелва в държавите, в които заплатата и без това е по-висока, тя идва, зада гарантира минимална заплата на всеки гражданин на ЕС /защото ние сме това - граждани на ЕС/. На никой не му е и цел да изравнява минималните заплати в различните страни, а само да гарантира минимална граница за такива в целия съюз. Не разбирам какво ти е трудно да схванеш в това. А за това, че политиците са далеч от реалните проблеми на бизнеса си напълно прав. Не че това е добре, би било добре ако можеше политиците да са някакви съвършени и всезнаещи и всеможещи богове /а може и въобще да не е добра идея това /, но те са все пак хора, нормално да е така - те са политици, а не бизнесмени, по същия начин и лекарите даречем могат да кажат, че политиците са далеч от лекарската професия - никой не очаква и те да правят мозъчни операции. Тяхната работа дори не е да се занимават с проблемите на бизнеса, а с проблемите на мнозинството от избирателите си. Крайно време е "бизнеса" да разбере, че държавата не съществува само за негово удобство - тя съществува за удобство на цялото общество, което се състои и от други хора /освен бизнесмени/ и има и други интереси.

#12 Борката 05.12.2013 в 15:50:26

@pepe Ето, казвам ти веднага колко трябва да е минималната заплата.Такава регулация не трябва да съществува.Виж, за минимална почасова ставка съм с две ръце за и тя трябва да се разпише в отделен акт. А 400 евро, като число, го хвърлиха в пространството, изсмукано от пръстите.Нито се аргументираха , дали е средна минимална заплата на статуквото, дали е процент от БВП разделен на населението, дали е каквото и да било. А бизнесът сам се оправял и помощта на политиците ,трябва да се сведе до това просто да не му пречат.

#13 deowin 05.12.2013 в 17:11:54

>Някой малко да те засегне Колко точно си самовлюбен, за да си представиш, че твоето неумение да разбираш писан текст има каквото и да било отношение към моите чувства? Как точно трябва да стане това? Какво, от осъзнаването, че още един представител на човешкия род е малоумен идиот трябва да се чувствам по-зле? Или пък трябва да скърбя, че поредният кретен е неспособен да разбере какво съм написал? Има нещо дълбоко повредено в хората като теб. И, не, това също не ми наранява чувствата. Но ти, естествено, си свободен да си въобразяваш, че в момента се пеня от дива злоба и яд и едвам сдържам бушуващите в мен страсти.

#14 pepe 05.12.2013 в 20:24:12

А, Борка, аз не съм против часовата ставка, напротив. Минималната заплата е също при определени заработени часове, и бла бла, но и аз смятам, че даването определянето и под формата на часова ставка е и по-ясно, и по просто за пресмятане... Въпреки това подкрепям определянето на такъв минимум в ЕС в една или друга форма и смятам, че освен социалните последици ще се отрази добре и в икономически план - вкарване на повече пари в икономическия оборот. Мисля, че основното от което страда българската икономика е липсата на пари в оборот, поради много ниската покупателна способност... /освен вече все по-острия проблем с квалификацията/

#15 pepe 05.12.2013 в 20:34:08

Да, също съм съгласен и с това, че е добре за всички, политиците да пречат възможно най-малко на бизнеса - извън плащането на дължимите данъци и такси и спазването на основните законови изисквания /с чието количество също не трябва да се прекалява, всъщност колкото по-просто и ясно, толкова по-добре/ бизнеса трябва да бъде оставен да се грижи сам за себе си. Това е за доброто на всички. Хората, занимаващи се с бизнес, поне в нормалните страни не са идиоти, обикновено са над средното ниво на интелигентност, така че не е нужно някой да им "помага".

Новините

Най-четените