Руски дякон скъса с църквата заради Pussy Riot, Светльо Витков е срещу пънкарките

Дяконът от Тамбовската епархия отец Сергий е уведомил в открито писмо патриарх Кирил, че скъсва отношения с Руската православна църква заради станалото скандално дело срещу пънк групата Pussy Riot. В същото време Светльо Витков, бивш фронтмен на пънк групата Хиподил, настоящ фронтмен на Светльо & The Legends и кандидат за президент на последните избори, публикува коментар във Facebook срещу протестния молебен на руската група, заради който те бяха осъдени на 2 години затвор. По-късно той коментира под съобщението си, че мнението му е за действията на пънкарките, а не за присъдата.

Целият текст на отец Сергий е публикуван на 19 август, два дни след произнасянето на присъдата, на личната му страница във Facebook. Той обявява пълното и безусловно скъсване с Руската православна църква на Московския патриархат и ходатайства да бъде снет от него свещеническият сан. Казва, че остава верен християнин, но намирайки се в една църква с лъжци и користолюбиви лицемери, смята това за съвършено невъзможно от етични съображения.

„Не искам да засягам духовно-нравствената оценка на извършената от тях постъпка, която действително е недопустима, но сега хиляди хора станаха привърженици на Pussy Riot, защото този съд показа, че всеки човек може да бъде вкаран в затвора за всичко, което си поискат, мотивирайки решението с каквото им се ще и както им е угодно. Създаден е прецедент, при който малка простъпка и обикновена глупост могат да ви съсипят живота по желание на началството. Криминално наказуеми стават практически всички мисли и постъпки, които не са угодни на властите".

Според свещеника Московската патриаршия е инициатор за възбуждане на криминалното дело и развитието на последвалите събития. Процесът срещу Pussy Riot още повече е засилил изолацията на Русия от останалия свят, който и без това смята страната за агресивна и несвободна, тъй като отгоре на това тя се оказва и страна на съдебно-религиозното мракобесие.

По думите му присъдата, произнесена от федералния съдия Марина Сирова е присъда за целия руски съд и е нанесла огромна щета на православната църква, понеже осъжда по Наказателния кодекс хора, които не са извършили криминално престъпление, а святото православие се превръща в православен фундаментализъм.

"В тези момичета, затворени заради възгледите си - Надежда, Мария и Екатерина, има много повече християнско человеколюбие и милосърдие, нежели у тези, които ги осъждат, тъй като те обичат правдата и я следват, а правдата прави човека свободен!", завършва дяконът.

Ето съобщението на Светльо Витков:

Разбирам, че доста хора се вълнуват от осъждането на „талантливата" група Пуси Райот! Гледах клипът им! В храмът Господен се молим за здраве, щастие, любов и отдаваме почит към мъртвите. Затова е храм! Този акт е подигравка към всички християни и към нашия Бог! Аз лично ги осъждам за това! Това, че мразят Путин, не им дава правото да се подиграват с Християнската вяра! Любопитно ми е какво ли щеше да им се случи ако го направят това в джамия! Всъщност като се замисля, какъвто и вярващ човек от различна религия да е, не би направил такова нещо! Не е задължително да си вярващ, но е задължително да уважаваш Вярата на другите хора! А омразата няма място в Божия храм! Все пак сме останали българи заради Вярата си!

#1 Rio Tinto 22.08.2012 в 16:06:45

тоест Св Витк е талантлив??

#3 alek 22.08.2012 в 16:53:43

Да му се ненадява човек на Светльо Витков. Брей брей. Ми не съм съгласен с него!

#5 pier 22.08.2012 в 17:19:50

Абе, светльо в цикъл ли е??? Това щото не се сети навреме да каже нещо про за пуситата и реши да бъде анти. Твърде лелчинско обяснение, да го беше казал графа, разбира... Дано да е просто странно чувство за хумор и зад тоя му пасквил да има неква метафора. На дякона - БРАВО

#6 lele male 22.08.2012 в 17:26:23

Я кви готини зелени очи имал Светльо...

#7 hatebreed 22.08.2012 в 18:14:30

Много си е прав Светльо и за пореден път мисли по-трезво от позьорите в тая страна.Ама нали тука трябва да сме модерни и щом Каспаров и Ред хот (а съм сигурен,че тия изобщо не знаят за какво става въпрос) са се обявили в защита на тия шматки - и айде и ние като тях,срещу гадните комунисти. И не знам защо тоя деяние във всички медии се разглежда едностранчиво - като акт срещу Путин,а не както го разглежда съда - като вандалщина и оскверняване.Като бяха толкова против защо не го направиха на площада пред Кремъл?

#9 veselavesela 22.08.2012 в 19:21:55

Te и "другарите" не одобряват. Их, ма що съ обвърза, та не успя ?!

#10 Оня Дето Го Трият 22.08.2012 в 19:49:03

Ако такава позиция е заел Светльо, с чиста съвест и аз като бабите мога да кажа: "Айде и тоя ни излъга" Светльо, гласували сме за тебе брат....сега да съжаляваме ли след такива прояви?

#12 My Majesty 22.08.2012 в 21:30:43

Е,хората винаги успяват да те изненадат и приятно. Витков успя. Прав е за пуситата. Търсят си евтина слава и се продадоха отлично за пари и славичка. А на руския дякон - толкова му е била вярата и морала. Хем били виновни и държанието им недопустимо, хем напускал щото еди какво си. Той е дякон на Бога. Не на пуситата. Чудил как да се разпопи и намерил причина.

#15 mima 22.08.2012 в 22:31:40

Напълно съм съгласна със Светльо. Девочките нито са християнки, нито добротетелни, нито почтени. Да не говорим, че сега от тези две години затвор ще изкарат милиони, бих казала че са им направили услуга. И не мисля, че затворът ще ги изплаши или изненада с нещо, което не са правили вече. Омръзна ми от педераси, лесбийки, вагини и изроди към които трябва да се показвам либерална и уважаваща, когато те настъпват личното ми пространство и крещят в ушите ми неща, които никога не съм искала да чувам. 2 години затвор може би са много, но нямам идея руското законодателство колко дава за вандалска проява.

#16 Fedar 22.08.2012 в 22:38:22

10 Оня Дето Го Трият | 22.08.201219:49 Ако такава позиция е заел Светльо, с чиста съвест и аз като бабите мога да кажа: "Айде и тоя ни излъга" Объркан Светльо, гласували сме за тебе брат....сега да съжаляваме ли след такива прояви? -------------------- Мой човек, съжалявам, че трябва да ти го кажа, но познавам Светльо и той е: - националист - патриот - мрази толерастите. Големият дърдорко и форумен плъх, който е обявил джихад на националистите и българите, е дал своя глас за един ревностен.....националист и антитолераст. Ама така е, като вместо да четеш, пишеш по форумите. Щото ако беше чел, щеше да знаеш, че не Вазов е изрекъл онези строфи за народа и мършата. Ако беше чел, щеше да разбереш, че човекът, за който си гласувал, всъщност е открит и признат носител на всичко това, което ти така яростно оплюваш във форума.

#17 Fedar 22.08.2012 в 22:40:34

mima | 22.08.201222:31 Да не говорим, че сега от тези две години затвор ще изкарат милиони.... ----------------- Ще изкарат дръжки. Точно след няколко месеца, тия мърши никой да ги помни даже. Много хора си мислят, че само със скандал и без един милиграм талант, могат да станат известни и богати. То ако беше така, всеки втори щеше да търчи да си завира замразени пилета във вагината/задника...Ама си трябва и талант, а и акъл.

#21 Fedar 23.08.2012 в 00:07:07

Von Bl | 22.08.201223:17 Съжалявам че ще ти го кажа, ама проблема е в теб и конкретно в менопаузата, приемай препарати съдържащи повече калий,желязо и магнезий избягвай пържено и купи по силен интимен дезодорант. ---------------- Легендарен!

#22 veselavesela 23.08.2012 в 01:46:23

Я някой да припомни , кой финансира кампанията на Светльо? Защо да не е самият той или Венци? Просто ...забравих

#23 Бобо 23.08.2012 в 06:06:47

Aуууууу.... Гари ухапал милиционерче- каква проза и скука! И то къде в любимата му шахматоглавая Москва, не в родното му Баку или Йерусалим?! Съжалявам , че Боби ( Фишер) не можа да си доживее "старините" в Америка?! Пратиха го на доживотно заточение другарите американски демонократите. Такива са времената поетични, говори се едно, а се праи друго. А после Христос Спасителя бил виновен за Боби че бил заточен? Не нам а имени твоему. Поезия и то платонична!

#25 Оня Дето Го Трият 23.08.2012 в 08:41:08

Ау, колко ревностни христиЕни има в тоя форум Ако толкова ви е грижа за църквата, къде бяхте, когато вашия любимец правеше същите работи: http://vbox7.com/play:b62af420 Що тогава нямаше такава реакция и плач по форумите за оскверняване на църквата? Едно е да подксачат малки пикли с качулки, друго е гей-сцени, ама на...сега форумните мишици по-големи католици от Папата

Новините

Най-четените