Холандия няма да се извини за антибългарщината

Холандското правителство няма да разкритикува сайта на крайнодясната Партия на свободата, който събира оплаквания срещу мигранти от Централна и Източна Европа. Това стана ясно от думите на министъра на имиграцията Герд Леерс, цитиран от агенция "Франс прес".

По време на посещение в Полша, която е сред страните, изразили остро недоволство от инициативата на холандската Партия на свободата, Леерс каза, че не подкрепят сайта, но не зависи от холандското правителство да коментира или да се извинява за него. "Моето правителство не е отговорно за инициативите на партии в парламента. Живеем в парламентарна демокрация и всеки е свободен да изразява, каквото поиска", каза той.

Според Ройтерс целта на холандското посещение във Варшава е била именно опит да се подобрят отношенията между двете страни след възникналото напрежение заради сайта на крайнодясната партия на Геерт Вилдерс. Леерс обаче подчерта, че посещението му не е с цел да защити правителството в Хага.  
След създаването на сайта за оплаквания от хора от Централна и Източна Европа, десет държави от региона, сред които и България, настояха правителството в Хага да отхвърли "жалката инициатива".

В разпространено от тях писмо, те изразиха безпокойството, че "засягането на определена група хора, живеещи в Холандия е очевидно дискриминационно и унизително" и поискаха от холандските власти да се разграничат от противоречивия сайт.

За момента обаче премиерът Марк Руте и неговите министри отказват да отговорят на тези искания, за което бяха критикувани и от опозицията в страната си.

Антиимиграндската партия на Геерт Вилдерс не е част от управляващата коалиция, но правителството на малцинството до голяма степен зависи именно от крайнодесните гласове, за да прокарва политиките си на икономии. В замяна кабинета на Руте е безкомпромисен по теми, като имиграцията или разширяването на Шенген с България и Румъния например.

"Оглушителното мълчание" на премиера, който беше призован да даде обяснение и пред Европейския парламент, предизвика редица негативни коментари от опозицията в страната му, която го обвини, че се страхува да не загуби подкрепата на Вилдерс.

"Надявам се, че (Руте) скоро ще осъзнае, че в очите на много хора в чужбина той изглежда като съучастник на тази неприемливо всяване на смут срещу приятели европейци", заяви миналата седмица Франс Тимерманс от работническата партия, бивш министър по европейските въпроси.

Инициативата на Партия на свободата беше критикувана от бизнеса и от холандските работодатели, които заявиха, че я осъждат и подкрепят правото на свободно движение на работници в ЕС.

А нас пак ни избутаха от Шенген

През септември Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи отново ще разгледа въпроса за разширяването на Шенген с България и Румъния, но към момента двете страни отново са извън Шенгенското пространство.

Това решение е било взето на Европейския съвет в Брюксел, съобщиха участници в заседанието, продължило до 1 ч тази сутрин. Обсъждана е била възможността през октомври да отпаднат въздушните и морските граници с България и Румъния, предаде БТА.

Страните от Европейския съюз приеха пътна карта за присъединяване на Румъния и България в Шенген, което трябва да стане през септември, заяви президентът на ЕС Херман ван Ромпой, според когото това е напредък.

"Дойде време да премахнем пречките за присъединяване на Румъния и България към Шенген и това трябва да стане много скоро", заяви председателят на Европейската комисия Жозе Барозу.

Премиерът Бойко Борисов обаче е заявил на своите колеги, че развитието на въпроса с приемането ни в Шенген е прецедент в ЕС, който ще изиграе много лоша шега. Това той разкри пред български журналисти.

"Не една държава, а една политическа партия в Европа всъщност разиграва целия Европейски съвет", коментира Борисов, имайки предвид поддържащата правителството в Холандия националистическа Партия на свободата на Херт Вилдерс.

"Изпълнили сме критериите, това го каза и румънският президент, просто е под достойнството ни повече да умуваме по тази тема", добави Борисов. Той цитира Барозу, според когото България и Румъния охраняват шенгенските граници в пъти по-добре от други европейски страни, които са в Шенген.

Тагове: холандия, сайт
#2 Мина 02.03.2012 в 12:15:31

"Моето правителство не е отговорно за инициативите на партии в парламента. Живеем в парламентарна демокрация и всеки е свободен да изразява, каквото поиска", каза той. ------------- Ах, колко удобно! За това не е отговорно, а затова, че угажда ТОЧНО на тази партия, защото им трябва тяхната паламентарна подкрепа, т.е. за СОБСТВЕНОТО ПОВЕДЕНИЕ отговорно ли е!??

#3 Мина 02.03.2012 в 12:23:01

И все пак се намери холандски карикатурист, дето много добре го подигра нашия "любимец" Вилдерс- вчера във вестника имаше сл. карикатура- Вилдерс седи до този дето приема оплаквания срещу източно-европейци по телефона. Този на телефона казва: "Г(Х)еерт, първата ти жена е на телефона. Тя казва, че е била изместена от някаква си (тук малко обидна дума :uups унгарка"! Е, много се изкефих (Вилдерс е женен за унгарка, наглецът!)- сложих я до кафе-машината на работа, където по традиция си слагаме разни карикатури и други подобни... Ето линк на карикатурата: http://www.argus-online.nl/, в дясно с еизбира 2 март

#4 NannyOgg 02.03.2012 в 12:23:10

Че Партия на свободата в Холандия има – вярно е. Че упражнява политика в противовес на европейските ценности – и това е вярно. Ама толкова grand ли е, че да е антиимигранДска? Дали да не питаме имигранДите?

#5 Мина 02.03.2012 в 12:24:08

Ох, не 2-ри, а 1-ви март!

#6 Rodrigo Diaz de Vivar 02.03.2012 в 12:26:06

Нищо ново под слънцето Мина. Това с целуването на дупета на определени малцинствени гупи и партии сме го измислили ние, не холандците. От 1990 година до сега на ДПС им се изтъркаха дупетата да им ги целуват. Ама към нашите целувачи си мълчим, а критикуваме холандските. Малко нелогично ми звучи.

#7 Мина 02.03.2012 в 12:26:17

Ама толкова grand ли е, че да е антиимигранДска? Дали да не питаме имигранДите? ------------- За съжаление е момента е МНОГО гранд! В супер позиция са гадните фашисти- хем не са управляващи (за да събират негативите), хем са силни понеже без тяхната подкрепа правителтсво няма да има! И правят каквото си поискат а наш Руте само свежда глава и търпи... Така, че отговорът е ДА.

#8 Мина 02.03.2012 в 12:28:36

Ха, Родриго, че аз не съм нито за ДПС, нито пък Атака! Темата е за Холандия, аз живея тук, така, че точно Партията на "свободата" ми е присърце да о(б)съждам! Ти о(б)съждай тези които на теб не ти харесват!

#9 NannyOgg 02.03.2012 в 12:39:39

@ Мина “Ze zegt dat haar plek is ungenomen door een of andere hongaarse troela” Превод на troela? А иначе има още по-свеж смисъл, от предадения от Вас, поне според моя микс от немско-английски – Тя /първата съпруга/ казва, че нейното място било заето/взето от ДРУГА унгарска troela. Т.е. и първата съпруга не е китка, ами е troela. Та, как се превежда troela, все пак?

#10 NannyOgg 02.03.2012 в 12:49:27

Мина, коментар 7 - сигурно е така, както казвате, въпрос на интереси /няма никаква новина в това/. Но! Ако холандското правителство не желае да се разграничи, ясно и конкретно, то пък засегнатите държави /и техните граждани/ могат да помислят върху други ясни механизми за отпор на тази политика Geert и партията му, не само такива, като протестната нота.

#11 Мина 02.03.2012 в 12:56:35

9NannyOgg | 02.03.201212:39 @ Мина “Ze zegt dat haar plek is ungenomen door een of andere hongaarse troela” Превод на troela? А иначе има още по-свеж смисъл, от предадения от Вас, поне според моя микс от немско-английски – Тя /първата съпруга/ казва, че нейното място било заето/взето от ДРУГА унгарска troela. Т.е. и първата съпруга не е китка, ами е troela. Та, как се превежда troela, все пак? ---------------------- Добре, Нани, хвана ме- не ми е чак толкова добът холандския . Не зная какво точно е troela. Чичко Гугъл дава Snork Maiden, което не ми е много по-ясно , но със сигурност не е ласкателно! Не съм съгласна обаче, че главното натъртване е че първата не била "китка", по-скоро смисълът е, че тя говори за ИЗМЕСТВАНЕ, нали това е основната бокла от която холандците могат да с еоплачат в този сайт! Че били ИЗМЕСТЕНИ от източно-европеец от работата си! Разбираш ли! Долна лъжа и гаден популизъм!

#12 Мина 02.03.2012 в 12:57:53

то пък засегнатите държави /и техните граждани/ могат да помислят върху други ясни механизми за отпор на тази политика Geert и партията му, не само такива, като протестната нота. ------------- Е, какво точно могат да направят на лидера на партия в суверенна и демократична държава?? Освен да искат извинение, което са и направили и което никога няма да получат, де...

#13 Мина 02.03.2012 в 13:03:00

Аз лично това което измислих и направих е да се оплача от холандските си спътници във влака във въпросния сайт на господина! Не ви трябва по-представителна извадка за качеството на маниерите им! Всеки божи ден ми с еналага да ги търпя!!! Не, че някой ще обърне внимание, де! Само ще каже общата цифра на попълнилите формуляра, а няма и да спомене, че повечето са (огранизирани) псувни срещу него и сайта му (познавам огранизирали се хора да го спамят, ама не знам не му ли правиме услуга така...)

#14 ivorad 02.03.2012 в 13:10:20

"Холандия няма да се извини за антибългарщината" Кретенско заглавие. Авторите му така и не са успели да стоплят, че в Холандия няма "антибългарска" кампания. Има един сайт, който събира оплаквания от емигрантите. Това, че част от тях са българи, не прави сайта антибългарски. Заглавието дразни не само с грешката си, а и с инфантилното придаване на по-голямо значение на холандската позиция, отколкото тя заслужава. Да имаме някакви комплекси от холандци е някакво недоразумение, според мен.

#15 Rodrigo Diaz de Vivar 02.03.2012 в 13:14:07

Идеята ми беше Мина, че е по добре първо и главно холандците да си разкритикуват малоумника, пък после някакви "пришълци", които [според повечето холандци] не са си оправили тяхната родина, пък дошли да дават акъл в Холандия. Иначе, да, имаш право да пишеш каквото си искаш, исках само да ти покажа, че малко неловко изглеждаме да даваме съвети в чужда къща, ама то това си е типично за българина, особено с провициално самочувствие. И ... стара крава означава "troela", по точно със звучене на "дърта крава". Поработи малко върху фламандския си [dutch], ако искаш да те приемат сериозно. От собствен опит ти го пиша това.

#16 NannyOgg 02.03.2012 в 13:22:58

Мина, просто ми беше любопитно какво значи Ясно, че е с някакъв негативен оттенък. И не твърдя, че се измества фокуса, а че и двете му жени са ..., което е по-обидно, отколкото ако е само втората – а тя и унгарка, на всичко отгоре, така мисля. За мерките - на него /Геерт/ не съм споменавала нещо да му правят, партията му обаче е самостоятелно лице /поне навсякъде по света са такива/, поддържащо сайт с антиевропейска /не антибългарска/ насоченост /политиката на антидискриминация, свободното придвижване на хора и т.н. са все прокламирани, до болка, европейски ценности, залегнали и в съответните документи/. Един иск пред ЕСПЧ или друг механизъм /а има и други/ няма да отрезви, но със сигурност ще донесе ако не друго, то поне морално удовлетворение /лошото е, че и ЕСъд вече правораздава в разтеглени срокове/. Ама пусти интереси държавни ... П.п. Rodrigo Diaz de Vivar е дал превод, докато съм писала, благодаря.

Новините

Най-четените