Властта прикани медиите да си напишат закон

Властта прикани водещи журналисти да дадат предложения за отлагания Закон за медиите. "Очакваме от вас, главните редактори, предложения какво трябва да се промени в действащото законодателство. Ще ви стигне ли месец, две седмици?", заяви лидерът на БСП Сергей Станишев на първата срещу между управляващи и медии под надслов „Открито управление".

Приемане на Закон за медиите бе едно от първите обещания на правителството на ГЕРБ, което така и не бе изпълнено. Сега лидерите на БСП и ДПС елегантно финтираха „четвъртата власт", поемайки ангажимент бързо да внесат бъдещия проектозакон за финансиране на медиите, „подготвен от уважаемите главни редактори".

„Един месец, две седмици, и ние сме готови да внесем този законопроект в Народното събрание. Единственото условие е да отговаря на европейските регламенти, за да не ни постави под мониторинг", обяви лидерът на социалистите.

Сергей Станишев и Лютви Местан изтъкнаха, че медиите най-добре знаят как трябва да изглежда законът, който да регулира сектора им, и как да разсекат „този Гордиев възел между медии, бизнес и политика".

Управляващите изтъкнаха, че правителството на Пламен Орешарски „вероятно държи първенство по най-малко влияние над медиите", както и че е най-критикуваното през последните 24 години. Междувременно България и тази година се смъкна надолу в международните класации за свободата на словото и вече заема стотна полиция в света.

„Няма да се намери нито един, който да каже - бяхме обект на натиск от правителството. По този критерий България не заслужава своето стотно място по медийна свобода. Вероятно има други критерии, например - зависимостта на съвестта на журналиста от собственика, който често пъти не е ясен. Затова очакваме вашата законодателна инициатива", коментира Лютви Местан.

Той, както и Сергей Станишев, признаха, че нямат нужната експертиза за Закон за медиите: "Това е протегната ръка, а не прехвърляне на отговорност". По този начин лидерът на ДПС отвърна на критиките, че властта прехвърля горещия картоф на гилдията.

Сергей Станишев се оплака, че хората на перото в България все повече снижават нивото на политическия разговор, което отблъсква хората, и че се поддават на езика на омразата.

#1 k_koev 10.03.2014 в 14:44:19

Като не можете един закон да напишете като хората, какво правите още в парламента? Марш от там веднага, за какво ви храним да ми стоите само.

Новините

Най-четените