Готвят по-строги наказания за шофьорите, причинили смърт

Институциите обмислят въвеждането на законови промени, с които да бъдат налагани по-строги наказания на шофьорите, причинили смърт на пътя, съобщи БТА.

На кръгла маса в парламента по този повод зам.-главният прокурор Валери Първанов и председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Анастас Анастасов обявиха, че ще бъде предложено при причиняване на умишлено пътнотранспортно произшествие да не може да се сключва споразумение с прокуратурата. Двамата предложиха и възможността шофиращи в пияно състояние или без книжка - в случай, че не се причинили произшествие, да бъдат административно задържани от 5 до 15 дни. Такава законова възможност е имало преди години.

Близки на пострадали и загинали при катастрофи, които участваха в кръглата маса, настояха за завишаване на наказанията при причиняване на пътни произшествия.  Те искат да бъдат въведени законодателни промени и като умишлени престъпления да се третират употребата на алкохол, шофирането с превишена скорост и причиняването на катастрофа на пешеходна пътека.

Сред предложенията на близките на жертвите на произшествия беше да се въведе още едно ниво на утежняване на вината на подсъдимия - когато е извършил няколко нарушения наведнъж. Като пример бе дадено - употреба на алкохол и причиняване на катастрофа на пешеходна пътека. Сред предложенията бе и масово поставяне на повдигнати пешеходни пътеки и увеличаване на легналите полицаи. Близките на жертвите настояха и да отпадне налагането на условни присъди за убийство при катастрофи.

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов заяви, че до десет дни ще бъде обявено публично какво предлага правителството. Той добави, че ще разговаря с главния прокурор прокуратурата да налага забрана за напускане на страната на обвиняеми или подсъдими за убийство при пътна  катастрофа. По думите му споразумението с прокуратурата при подобни престъпления или трябва да се сключва само със съгласието на близките, или да отпадне изобщо.

Министърът на транспорта Ивайло Московски отбеляза, че за решаване на проблема трябва да се обединят всички институции и неправителствените организации. По думите му в министерството взимат редица мерки по въпроса и проблема с купуването на шофьорски книжки вече е решен почти на 100 процента.

#3 MacAllister 21.02.2012 в 09:49:02

И на мен ми иде да удуша поне 2-3 шофьорина всеки ден, българинът като се качи в кола и става на-важния и най-бързащия. Все пак прочетете как се прави тая кампания, как Цветанов показва разплакани майки и зам. министърКИ и подклажда нетърпимост. Впрочем това е същата нетърпимост и незачитане на никого, която иначе пък прораства в мозъка зад волана - точно същата е. Не ми ли вярвате? Добре, каква е разликата между това да се поддадеш на желанието да минеш през тия мърди, или пък да се изфукаш къф си мъш и това да се надъхаш срещу прегрешилия и да искаш ако може и главата му в също толкова свещения си гняв, толкова свещен, колкото е свещена и простотията зад волана. Та каква е разликата - надъхване, пълна слепота за другия и вяра в твойта правота и в правотата ти да считаш, че другия няма кво да прави на тоя свят. Настоящия закон предвижда бая наказания за какво ли не, ако имаше кой да го прилага наистина към всички и навсякъде поне половината от по-големите дивотии никога нямаше да се случат, но прилага ли го някой? Какво са 2-3 акцийки срещу КАТ-аджии, когато знаещите всички далавери в държавата дето са се захванали усърдно с престъпността би трябвало да виждат, че обора е направо изриване до дъно. Да се прилага закона значи много неща - включително и да не се дава кард бланш на общината да цица пари за паркирани хиляди коли внарушение на същия тоя закон, да не се толерират тъмните стъкла и да не се гони нарушение само с цел доене за частни нужди. Сигурно има и няколо читави КАТаджии в България, но в тая система има много уговорки, какво не бива да се бута, кого не бива да спират, къде да се проверява и къде не, а закона е на последно място. Каква ще е ползата от по-сурови наказания, до които се стига, защото не се прилагат по-скучните ежедневни? Ако идентифицирането на престъплението зависи поне отчасти от същите кадри, които третират работата си какато крайътните бандити каляските в средните векове, нима тия хора просто няма да получат по-тлъсти плячки и по-здрави лостове за изнудване? Казвам ви всико това, защотоо гнева, колкото и да е справедлив е лош съветник, проблемите се решават не чрез създаване на по-голяма каша, а чрез изчистване на хаоса. Тоя дивашки подход да се счита, че СТРАХА от наказания ще ни оправи е само проява на ония черти, които ни карат да седим в казана и да се дърпаме един друг вътре в него.

Новините

Най-четените