Местан съкрати времето за размисъл на Орешарски

Графикът на очакваната оставка на правителството придобива конкретика.

Вчера Пламен Орешарски обяви, че ще търси подходяща дата до края на юли за оставката си. В същото време, стана ясно, че на 16 юли в Брюксел Орешарски лично ще представи кандидата за еврокомисар от България.

Председателят на ДПС Лютви Местан пък съкрати времето за размисъл на премиера.

"Хоризонтът на 42-ия парламент е ясно очертан. Ако все пак някому нещо се губи, като например точната дата за подаване на оставката, аз оставам с впечатление, че и този въпрос е ясен. Това няма как да се случи по-късно от 25 юли, но ако има необходимост и това да се конкретизира - защо не", каза Лютви Местан на брифинг в Народното събрание.

Изказването му дойде в отговор на новото решение на депутатите от ГЕРБ, които днес обявиха, че няма да влизат в пленарна зала, докато кабинетът не подаде оставка. Едва тогава щели да осигурят кворум за гласуването й.

Лютви Местан бе категоричен, че въпросът с изтеглянето на датата за изборите по-рано не стои пред партиите и обясни, че бил безсилен да промени решението на ГЕРБ и "Атака".

"Това би означавало окончателно сриване на доверието, дори в най-високия формат - формата на КСНС към държавния глава. Извинете, това би означавало процес на ерозиране на институционалността на българската държава. Никой няма интерес от това", каза Местан.

На консултациите между партиите и по-късно при срещата с президента беше взето решение, че предсрочните избори ще се проведат на 5 октомври, а 42-то Народно събрание ще се разпусне на 6 август.

На 6 август ще бъде назначено и служебното правителство с указ на президента.

Дотогава кабинетът Орешарски ще трябва да работи "в оставка" поне десет дни.

#1 Mr Norris 03.07.2014 в 15:29:18

"Екзактно", "конкретика"... май дик... Да понаучим простичък български, преди да започнем да парадираме със "софистикейтед" такъв, а?

#2 KingoftheROAD 04.07.2014 в 00:20:47

Абе Владимир Зидаров май забравя откъде е тръгнал. Нещо много тропа по масата и началник го раздава. Да видим докога.

Новините

Най-четените