Стара Загора решава за "Змейово"

Жителите на Стара Загора днес гласуват на местен референдум за бъдещето на военния полигон „Змейово". Допитването е организирано в 202 избирателни секции и вече протича нормално. До него се стигна след единодушно решение на общинските съветници в града на липите. 150 000 души имат думата.

Въпросът на местния референдум е: „Да бъде ли закрит Централен артилерийски технически изпитателен полигон „Змейово?". Първоначално от ОИК - Стара Загора имаха очаквания за висока избирателна активност, което намаля бързо с наближаване на обедните часове. Към 11.00 ч. регистрираната избирателна активност на първото по рода си допитване в града е 3, 64%.

Секции не са отворени в затвора, диспансера, следствения арест и болницата, защото не са събрали необходимия минимум от 20 души. За хората са увреждания са обособени 18 секции. До там ще им бъде осигурен специален транспорт след подадена заявка на телефони: 042 614 614, 0882 315121, 0889 986555, от 09:00 до 18:00 часа.

Допитването ще струва на общината над 200 000 лева, като средствата ще бъдат осигурени от резерва на общинския бюджет за местни дейности.

На 22 април Административният съд в града отхвърли жалбата на Районната прокуратура за законността на референдума, свързан с бъдещето на полигона в Змейово. На заседание на Административния съд бе решено делото да бъде прекратено. Причина за това е фактът, че от Районната прокуратура са закъснели с подаването на жалбата.

Миналата седмица министрите на отбрана и на околната среда Тодор Тагарев и Юлиян Попов заявиха, че полигонът "Змейово" не е източник на вредни вещества, които да влошават качеството на атмосферния въздух в района до нива над допустимите норми. Това показва замерване на атмосферния въздух.

Подобен е изводът и на Института по отбрана за Централния артилерийски технически изпитвателен полигон - „Змейово", в доклад на полк. доц. д-р Стоян Балабанов. Полигонът не е причина за обгазяванията и замърсяванията в Стара Загора, се казва в него. На територията на полигона не се извършва утилизация или унищожаване на излишни боеприпаси, а МО гарантира и осигурява прозрачност в дейността на полигона.

#1 Оня Дето Го Трият 27.05.2013 в 08:57:49

Е нема такива олигофрени! Реват че ги обгазяват, че децата им страдат от това и т.н., а даже не си вдигнали гъза да идат да кажат едно НЕ. Баси идиотите, и за да се погрижиш за децата си ли чакаш да ти платят за гласуване

#2 VL-2 27.05.2013 в 10:05:42

И ако се бяха вдигнали и бяха закрили една от последните все още работещи промишлености, то на кой после следваше да се жалват? Закриването на полигона е равносилно на ликвидиране на оръжейната индустрия!

#3 Оня Дето Го Трият 27.05.2013 в 10:21:15

Ми ако ги обгазява тях и децата им - да я закриват. Ако не ги обгазява или пък ако им е ценна тая промишленост в региона - да не я закриват. Ама ето ги питат ги и никой не ебава да иде да покаже поне какво иска. А още утре ще има мрънкяне и в двете посоки - "обгазяват ни" или "нямаме работа". Ще плюваме пак демокрацията или че политиците са ни лоши. А някой разбра ли какво искат заралийте сега?

#5 niemen 27.05.2013 в 17:00:56

VL, ако оръжейната промишленост зависи от един полигон, тогава по-добре е наистина да я закрият. Оръжейната промишленост на България отдавна е закрита. За това заслуга имат цяла редица "демократи", като първият сред тях е К. Тренчев, който сега е пръв защитник на работниците от Сопот. Преди 25 години тази промишленост изнасяше "железа" за близо 1 милиард долара, а сега е в реанимация. Сега този милиард се взема от Щатите и Русия. А иначе е мегатъпо да правиш референдум, без да знаеш на 100% причината за замърсяването на въздуха в града. Естествено е шапките да са против, защото от това си изкарват хляба. Естествено е хората да не гласуват масово, когато не е категорично ясно, че полигонът е виновник за замърсяването.

#6 VL-2 27.05.2013 в 18:56:11

Е, ако зависи от два, то всичко ще е ОК. Безкрайно много неща зависят от единични фактори. Топлофикациите от Газпром, бензинът от Нефтохим и т.н. Това е нормално и даже редно. Дай да си Кинтекс и компания да си направят втори полигон, защото на някой нещо не му изнася. След това заралии ще поискат да се спрат мариците, веднага с това и въгледобива. А после ще са гладни и озлобени. Баланс трябва да има, баланс...

#7 Оня Дето Го Трият 27.05.2013 в 20:09:56

Хора, не говориме дали сме ЗА или ПРОТИВ. Аз лично идея си нямам точно какъв е проблема в Ст.Загора и какво да е решението му. То си е работа на местните. Те са по-навътре в нещата. Аз обаче съм смаян как нещо което е техен личен проблем и протестират целогодишно за него, сега не си мърдат гъза да заявят някаква позиция. Няма гаранция и че някой ще се съобрази с резултата, ама да има референдум и малоумниците даже да не си поместят гъза да заемат позиция е..... без коментар

Новините

Най-четените