ЕК ни дава под €10 милиона за бежанците

Европейската комисия ще помогне на България с под 10 милиона евро за кризата с бежанците, очаква външният министър Кристиан Вигенин. Страната ни има остра нужда от финансова помощ, за да осигури подслон на пристигащите имигранти от Сирия.

Вигенин посочи пред Нова телевизия, че сумата няма да покрие всички български разходи по овладяване на бежанския поток, но страната ни може да се възползва от други фондове през 2014 година. Първият ни дипломат обаче уточни, че Европейската комисия все още не е определила размера й.

От месеци центровете за настаняване на бежанци са препълнени, а бавните процедури за признаване на статут допълнително изнервят чужденците. В Телиш, Казанлък и други градове на страната има силно недоволство срещу плановете на управляващите да осигурят там подслон на имигрантите.

В София предстои да заседава т.нар. Централна смесена комисия, в която България и Турция ще обсъдят съвместните действия по отношение на бежанския поток, стана ясно още от думите на Вигенин

Той каза още, че не разполага с информация, че Турция тласка бежанци към наша територия. „Напротив, изразиха готовност да работят с нас. Възможно е обаче да има занижен контрол. Трябва да работим активно, само съвместният ангажимент може да решава този проблем", каза външният министър.

Боян Расате в акция

Докато властта се чуди как да се справи с проблема, националистите на Боян Расате решиха да създават „граждански патрули" за защита на населението от нелегалните имигранти и бежанци, въпреки че такова понятие в правния мир не съществува.

"Ние вече имаме патрули", заяви Симеон Костадинов, един от учредителите на новата Националистическа партия на България, срещу която се обявиха над 100 общественици и главният прокурор Сотир Цацаров.

Расате дори обяви пред близката до властта TV7, че има съгласие от столичната полиция, което бе официално отречено пред „Дневник".

В последните дни в София зачестиха случаите на престъпления на етническа и расова основа, заради които президентът Росен Плевнелиев и премиерът Пламен Орешарски призоваха никой да не си играе с етническия мир.

#1 Rodrigo Diaz de Vivar 15.11.2013 в 11:05:53

Айде сега познайте какво ще се случи с тези "под 10 милона евро". Бежанците няма да усетят и стотинка от тях. Ще се изхарчат за автомобили, оборудване на кабинети, лаптопи за агенцията и прочие ... Опитайте се да си представите на какви цени ще е закупено всичко и от кои доставчици.

#2 Оня Дето Го Трият 15.11.2013 в 11:46:29

А после поснайте кой има интерес да има бежанци и то да са много. Да не стане така, че чичо ви Болен Сидеров да е сред най-облагодетелстваните защото той е на власт сега

#3 Borracho 15.11.2013 в 11:55:14

Със сигурностще платят тлъст хонорар на фолк-дивата Камелия да им изнесе турне концерти и да им пее хита си "Яхабиби"

#4 Scooby Doo 15.11.2013 в 12:42:30

Ся ще си поръчат отново по някое розово БМВ.

#5 delight 15.11.2013 в 12:56:45

Розово! PR-ките пеша ли да ходят? Ще трябват и нови джакузита, бежанците, знаем, обичат чистотата

#6 Дара 15.11.2013 в 15:14:59

А конференция за нуждите на бежанците? А проучване ? А симпозиум? А фирми за обученя на персонал ? А съвместен конгрес с международните организации за помощ ? А уърк-шопове по проблемите на интеграцията на бежанците? А публикации на материали по темата за бежанците ? А младежки конкурс за проект по темите за бежанците? А общоевропейски детски арт-фестивал посветен на бежанците? Бедна ви е фантазията! Иначе при 8000 бежанци общо, се пада по около 10000 на човек. половината да им дадат на ръка - те сами ще се справят с проблемите си.

#7 pixie 15.11.2013 в 18:49:10

Най-добре е от ЕК лично да дойдат да харчат парите за бежанците по предназначение, защото наистина им е бедна фантазията за какви извратении ще бъдат похарчени иначе. Иначе ще има и фактури, и касови бележки и всичко ще изглежда идеално, както ни замазват на нас очите. Замазваха, де. Вече не минават никакви номера.

#8 pixie 15.11.2013 в 18:50:26

Нищо чудно това недоразумение на снимката вече да има офшорка и затова да е толкова доволен от новината за парите от Европа.

Новините

Най-четените