Последният ни войник напуска Афганистан през 2014 г.

В началото на 2013 г. ще приберем българския военен контингент от Кабул, а до края на 2014 г. - и военнослужещите от Кандахар. Това заяви в интервю за БТА заместник-министърът на отбраната Валентин Радев.

В момента България има военни представители в 7 задгранични мисии. Най-голям и най-значим е контингентът ни в Афганистан - 606 души, казва Радев. 116 военни са на служба в операция "Алтея" в Босна и Херцеговина, 10 в щаба на KFOR в Косово и в Грузия, в EUMM - 12 наблюдатели в грузинските градове Тбилиси, Гори и Зугдиди. В Сомалия имаме един офицер в щаба на зоната за операции, двама са в Нортууд, Атланта и двама военни наблюдатели в Либерия, посочи той.

Както си е редът, армията ни има свои представители в щабовете на НАТО и на ЕС в Брюксел, като последните са само офицери и са на по-високи позиции. Участвали сме в други 13 мисии, които вече са приключили действията си, една от които е Ирак, отбеляза заместник-министър Радев.

"Правителството осигурява с приоритет всичко, което е необходимо за мисиите зад граница. Никой от военното и цивилно ръководство на Българската армия няма забележки по отношение на изпълнението на задачите на 22-я ни контингент в Афганистан", казва още зам.-министърът.

По отношение на Афганистан първата стъпка е през 2013 г., когато трябва да приберем двата медицински екипа - 10 души, които са в състава на испанската военно-полева болница в Херат. В началото на 2013 г. ще приберем контингента ни от Кабул, а до края на 2014 г. и военнослужещите от Кандахар. Втората фаза е след 2014 г.

"Ние сме декларирали и засега нищо не се променя - в Афганистан остават хора, които ще помагат на местната армия. Имаме обаче готовност и като бюджет, и като сили, да осигурим екипи, ако Афганистан не се справи самостоятелно", заяви заместник-министър Радев.

Преструктурирането в армията продължава. "Добрата новина е, че служителите от тези формирования, които закриваме могат да кандидатстват в бригади, които са силни", каза Радев. Всеки военнослужещ може да кандидатства за освободени места във всяко поделение по всяко време на годината. Затова има целогодишен регистър в сайта на МО, отбеляза той.

Той очаква повишение на заплатите в армията, след като са започнали да намаляват числеността, но не казва категорично дали ще се случи с бюджета за 2013 г.

#1 Чинчифон 09.08.2012 в 16:44:12

Войници или наемници?

#3 янаки 10.08.2012 в 07:33:56

Не са наемници, а доброволци, но какво променя това. Но, тези, които ги пратиха в Афганистан, са длъжни да кажат на обществото и на близките на загиналите там, какъв е резултатът от всички материални и човешки жертви, които направи България в тази мисия.

#5 Чинчифон 10.08.2012 в 08:50:32

Von,и кой флаг в Афганистан е нашият?

#11 Чинчифон 10.08.2012 в 16:25:22

Von, питах те кой флаг защитават наемниците във Афганистан,за да е ясно кой флаг им заповяда първо да нападнат,а сега да напуснат суверенна държава през 2014.Ще си го вземат ли или повече не им трябва?Защото ако си по-зрял, отколкото разсъждаваш,следва ти да си полагал клетва пред знамето.

#13 deowin 10.08.2012 в 16:46:05

>От опит мога да ти кажа, наборната армия е значително по дисциплинирана За да можеш да говориш 'от опит' и за двете, трябва да имаш опит и с двете. След като ти не си от най-младите, обясни точно как имаш опит с платена/волнонаемна войска, след като ние такава по твоето време не сме имали. Защото ако просто кажеш 'говоря от опит', това не ти дава автоматично такъв опит. А това, което казваш за дисциплината, е абсолютно неинтуитивно и нелогично. Дисциплината зависи от мотивацията. Наборните войници нямат вътрешна такава, те са задължени да служат. Волнонаемните войници, обаче, попадат в няколко категории, общото на всички от които е, че има ясно изразена воля, вътрешно желание да служат. Може да са избрали този път заради пари (или образователна стипендия), военна кариера, престиж, или любов към родината, но във всички тези случаи са го избрали те самите, и те имат вътрешна мотивация да си вършат коректно работата като военни.

#16 deowin 10.08.2012 в 17:28:06

>Прасе професор и по военни въпроси или /дървен философ/. да си чувал за сержантски части, даже корпуси на свръх срочна? Не нали, защото не си служил просто. Ниастина ли реши, че личните обиди и сарказмът по някакъв начин правят аргумента ми невалиден? Ако е така, нямам какво да ти кажа повече. Ако не е - отговори ми точно какъв ти е опита, защото ти твърдеше че имаш, а е съмнително да е така. Аз нито съм твърдял, че имам опит с военните дела, нито такъв ми е всъщност необходим, за да мога да формулирам аргумент за това как се отнася вътрешната мотивация на хората към склонността им да са дисциплинирани. Това е доста общ проблем, който се отнася съвсем не единствено за военните. Ако искаш да ми обясниш как и защо войник, който е принуден да служи, би могъл да е по-дисциплиниран от войник, който, по една или друга вътрешна причина, сам е решил да служи, то слушам. В противен случай, продължавай с евтините доводи - обиди, сарказъм, риторични въпроси и всички останали оръжия от арсенала на нерационално разсъждаващите.

#18 deowin 10.08.2012 в 18:42:21

>Кой ти е казал че на всички наборници, не им се служи? Кога съм твърдял нещо такова и какво значение изобщо има това към спора? Естествено, че може да има наборници, на които им се служи и имат вътрешна мотивация. Твърдиш ли, че като процент те са повече при наборниците, отколкото при платената войска? Ако да, защо? >А принципно има начини за въвеждане на дисциплина Абсолютно всеки начин да дадеш външна мотивация на наборниците е приложим за платената войска. Аргументът е нерелвантен. >Автобиография нямам намерение да ти пиша С други думи, "имам опит, разбирам ги тия неща, вервай ми". Един съвет - когато аргументацията ти е логическата заблуда тип "позоваване на авторитет", то звучи с една идея по-добре, когато авторитетът е поне всепризнат авторитет. Например, пробвай с "Айнщайн казва, че..." - технически погледнато е еднакво невалидно, но звучи по-убедително за някои не особено интелигенти хора.

#20 deowin 10.08.2012 в 19:05:07

>нали твърдиш че наборната служба е по принуда Моля? Защо да го твърдя? Наборната служба е по принуда по дефиниция - едно време ти имал ли си избор дали ще служиш войник? Говорим за вътрешната мотивация точно на тия наборни войници, за които ти твърдеше, че били по-дисциплинирани от платената войска. Прочети предното изречение отново и отново, докато го разбереш. А 'аргументите' с миенето на чиниите ги запази за тогава, когато окончателно ти привършат всички рационални идеи. А, чакай.. Добре, разбрах те.

#23 deowin 10.08.2012 в 20:10:55

>Което идва да покаже че при една наборна армия нивото в интелектуално, образователно и културно отношение ще е по-високо. Аха, тоест, "видях много негри по телевизора, те са тъпи, значи са и недисциплинирани". Всяко подизречение на този аргумент му е съществен проблем. И не, три съществени проблема в аргумент не го правят правилен.

#25 deowin 10.08.2012 в 20:54:18

>той е; известен зоолог,планинар,военачалник и бизнесмен Не, не съм известен каквото и да било. Нито някога съм го твърдял. Но това, че ти го казваш, с цел да разобличиш колко малко струват моите аргументи, е много показателно за начина ти на мислене, който се свежда до точно една кратка, проста сентенция - "не ми казвай какво знаеш, важно е кой си". Моето лично виждане е, че когато човек стане на преклонна възраст, но не е успял да натрупа личния опит, който обществото (неразумно) очаква от такива хора, той е склонен да компенсира именно с такива логически обърнати аргументи - "не питай патило, ами питай старило". Защото дали си старило изобщо не е под въпрос, докато патилото е. Ех, ако можеше и възрастта да е необходимо или поне достатъчно условие за компетентност..

#26 deowin 10.08.2012 в 20:57:26

>Цитирам Хайнц Гудериан Виждам си взел съвета ми присърце, и сега аргументите ти, базирани на призоваване на авторитет, поне не използват теб самия като авторитет. Само една малка забележка - твърде вероятно е човек, който би взел подобна логическа заблуда за валиден аргумент, да не знае кой е Хайнц Гудериан. Пробвай с Айнщайн, честно.

#28 Bobby_gBG 10.08.2012 в 21:49:42

23 deowin | 10.08.201220:10 >Което идва да покаже че при една наборна армия нивото в интелектуално, образователно и културно отношение ще е по-високо. Аха, тоест, "видях много негри по телевизора, те са тъпи, значи са и недисциплинирани". -------------------------------- Курвичке аре спри да вменяваш думи на опонентите си.

#30 deowin 10.08.2012 в 21:57:39

>Курвичке аре спри да вменяваш думи на опонентите си Хахаха.. Разсмиваш ме, когато ти избие пяна на устата. Но хайде, да погледнем пак как 'вменявам думи': >Когато съм гледал репортажи от Афганистан и Ирак >преобладават войници от афроамерикански или мексикански произход "видях много негри по телевизора" >Което идва да покаже че при една наборна армия нивото в интелектуално, образователно и културно отношение ще е по-високо "те са тъпи" (афроамериканците са платена войска, тоест, не наборна, тоест, тяхното интелектуално ниво е по-ниско) >Един интелигентен човек, ... ще се държи като такъв, ..., а това е показател за нивото на дисциплинираността му. "значи са и недисциплинирани"

#32 deowin 10.08.2012 в 22:32:44

АХАХАХАХА! Добре, че не си легна. Доста е забавно, когато накърня нечие самочувствие, като му посоча грешка в елементарна дреболия (кучето Е вълк), и той, вместо да махне с ръка и да продължи, задълбае до толкова, че да изкара наяве всичките си кирливи ризи по темата, и после, понеже вижда мен като някаква причина за това (макар че съм само повод), да се озлоби до толкова, че да ми направи психоанализ, и да стигне до такива душевни низини, че да ми припише дълбоки детски травми. Естествено, че няма какво да кажа по това - оплюването в интернет не подлежи на оборване, то просто Е вярно, защото е изречено. Честно, Von Bl, що се 'аби толкова, като просто можеше да ми кажеш 'гнусно педалче'? По-кратко е и казва същото. Пък и почти всеки друг във форума прави точно и само това. Конформизъм му е майката.

#34 deowin 10.08.2012 в 22:39:37

>чакам снимката Не знам за каква снимка иде реч, затова ето ти тази: https://images.encyclopediadramatica.se/8/8e/Picard_Facepalm.jpg

Новините

Най-четените