ДСБ сезира прокуратурата за шефката на тайните Цвета Маркова

ДСБ сезират прокуратурата за злоупотреба с власт и финансови нарушения, дело на шефката на Държавната комисия за сигурността на информацията (ДКСИ) Цвета Маркова. Това съобщи днес депутатът от ДСБ Иван Иванов.

Работата на ДКСИ е да определя кой документ е класифицирана информация и кой не, както и да издава "пропуски" на държавни служители за достъп до такава информация.

По думите на Иванов Маркова превишила правомощията си, когато е внесла одита на ДКСИ за строежа на сградата на комисията, с гриф "поверително" в парламента, за да прикрие "безобразията, които са извършени". Оглавяваният от нея орган е държавен и финансовото му управление не може да е класифицирана информация, смята Иванов. От ДСБ твърдят, че Цвета Маркова е извършила нарушения покрай строежа на сградата, чиято първоначална стойност е надвишена два и половина пъти.

Според бившия депутат от СДС и пръв шеф на комисията по досиетата Методи Андреев сградата на "Цариградско шосе" вече доближава 22 млн. лева, а първоначално за строежа са били отпуснати 8.8 млн. лева. По думите му има сериозни злоупотреби, а и отново беше извадена темата за известната вече хеликоптерна площадка на покрива на сградата. Маркова я беше определила като "художествен орнамент".

От ДСБ смятат, че ДКСИ е абсолютно ненужна структура, тъй като дублира функции на ДАНС и спокойно може да бъде закрита. Това обаче не станало поради личните политически протекции, които Цвета Маркова си е осигурила вече при няколко правителства. Маркова, която е съдия от Варна, беше назначена за шеф на комисията от премиера Симеон Сакскобургготски през 2002 г. и оттогава неизменно е на този пост.

Новините

Най-четените