В слухтенето няма лошо, във властта няма любов

Премиерът Бойко Борисов не вижда нищо лошо в подслушването, за да бъде подведен. Вътрешният министър Цветан Цветанов повтори вчерашните думи на Борисов, че не са се събрали в правителството, за да се обичат.

Сутрешните блокове на телевизиите бяха пълни с говорещите глави на властта, които коментираха стенограмите от подслушани разговори на финансовия министър Симеон Дянков, шефа на митниците Ваньо Танов и заместник-министъра на финансите Владислав Горанов от май м.г. Те изтекоха през изданието "Галерия", свързвано с Алексей Петров.

Премиерът се яви по Нова тв и БиТиВи, Танов - по Нова. Цветанов откри темата в БиТиВи.

"Не виждам нищо лошо да се подслушват министри, вицепремиери и шефове на агенции. Който премиер е имал доверие на всичките си министри, винаги е бил подвеждан. Всеки, който е слушан - винаги е било с прокурорска проверка и разрешение от съдия - така както е по закон. Министрите трябва да работят така, все едно са слушани и гледани," заяви Борисов пред Би Ти Ви.

На въпрос дали има съмнения, че Цветан Цветанов е на 100% лоялен към него, премиерът заяви, че няма такива.

В ефира на Нова тв преди това той заяви, че "целта на опозицията е да дискредитира България преди проверката за Шенген" и именно за това информацията от разговорите е извадена и обявена точно сега. "Имам доверие и в Цветан Цветанов и във Ваньо Танов", каза министър-председателят и лидер на управляващата партия ГЕРБ.

"Един чичко дошъл, най-вероятно с каскет и очила, който никой не познава, оставил е един материали, за които обаче се знае, че са от частна фирма. В същото време месеци наред се говори за прокурорската проверка и че има подобни записи", коментира Борисов.

"Сега ще проверяваме кой точно е този източник. Когато ми дадат източник - тогава ще коментирам повече", добави премиерът. Според него още по-тревожно е "ако записите са правени със силите и възможностите на частни структури".

"Ако обаче приемем, че това е 100% истина - всеки министър, зам.-министър, началник на служба, всички са и ще бъдат подслушвани. Това е работа на службите за борба с контрабандата, корупцията и злоупотребата с власт. Тези две изречения - че МВР покровителства определени фирми, ще ги разчепкам до последно и който е виновен - ще си понесе отговорността. Това мога да го гарантирам", подчерта Борисов. Той бе категоричен, че няма покровителствани фирми.

"Министрите нямат време да правят приятелства. Те са тук за 3-4 години и трябва да работят на максимум. Аз не искам от тях да се обичат. Искам вицепремиерите да се мразят, да са скарани, за да е сигурно, че никой и от никъде да покровителства нищо," добави Борисов.

Той обясни, че между двамата вицепремиери е имало много тежки противоречия за това колко трябва да се съкрати състава на МВР, колко пари да се отделят за МВР - или да се вземат . "Ние сме водили спор на много висок тон с тримата по тези теми и всеки е отстоявал своите аргументи.  Към вицепремиера Дянков аз към този момент съм отправял един упрек и него съм го казвал от трибуната на парламента - не трябваше м.г. ние да приемаме бюджет и да покрием дефицита на предишното правителство. Трябваше да го приемем с тежък дефицит, за да блесне на Станишев и компания лъжата. Ние тогава направихме грешка, за да покажем, че държавата е стабилна. Дянков се ползва с моето доверие," каза Бойко Борисов пред агенция "Фокус"

"Не случайно, че резултатите от задържаните количества незаконен алкохол и цигари са рекордни. 628.9 млн. къса са задържани през 2010 г., което е четири пъти повече от задържаните количества през цялото управление на тройната коалиция", обясни премиерът.

Като по поръчка двамата вицепремиери и шефът на митниците се появиха по-късно през деня - заедно и усмихнати, в Гоце Делчев на формално събитие - оглед на три ТИР-а, задържани вчера на ГКПП-Илинден, с контрабандни цигари.

"Вие бихте ли могли да си спомните с кого сте говорили преди една година?" - така шефът на агенция "Митници" Ваньо Танов отговори на въпрос дали са автентични публикуваните разговори. Танов не отрича съществуването на записите, но не може да си спомни кога са водени...

И Цветан Цветанов за любовта във властта

"Не сме се събрали в Министерски съвет да се обичаме" - с тези думи, аналогични на изявлението от вчера на Борисов вътрешният министър коментира вчера по Нова тв последния скандал. Той се включи от Банско, където е на ски почивка.

Вицепремиерът отрече да е в лоши отношения със Симеон Дянков. "Това е несериозно и не знам откъде идва", посочи Цветанов и попита дали информацията е от разговорите. "Сами разбирате, че колкото по-малко отговаряме на подобни импровизации и свободни съчинения, толкова по-добре за държавата и по-добре да продължим напред", обясни той.

По думите му това са разговори, които биха могли да бъдат проведени между посочените лица, "но не знам дали са водени, а и не ме интересува". Според него това е толкова несъстоятелно, че дори е смешно.

"За мене не е важно кой какво би могъл да говори за мене. За мен е важно какви са днешните резултати и какво прави правителството на България", каза още Цветанов.

Пред Нова телевизия вътрешният министър заяви, че случващото се е част от започналата преди 2-3 месеца предизборна кампания. Той предупреди, че такива сценарии ще излизат и занапред от хора, които имат интерес от разбиване на комуникацията в правителството. "Ще се търси провокация, някакви скандали", прогнозира Цветанов.

Николай Младенов за "шума на демокрацията" и Шенген

"Много ме впечатли едно изказване на президента на Бразилия Дилма Русеф - че трябва да предпочитаме шума на демокрацията, пред тишината на диктатурата". Това заяви пред Нова телевизия външният министър Николай Младенов в коментар за изтеклите записи.

"Нещата, които се случват, може да се отразят негативно на кандидатурата ни за Шенген", заяви Младенов. Според него реално противоречие между институциите няма и всеки си върши работата.

По думите на Младенов в страна като България, където от години се създава усещане за несигурност и противоречие, обществото не е свикнало, че е нормално да има различни мнения.

"Мисля, че тези хора, които с такава охота предизвикват този скандал, не си дават сметка какво предизвикват срещу собствената си страна", заяви Младенов. Важно да убедим останалите, че в страната има институции, които да гарантират сигурността на нашите граници, отбеляза дипломат №1.

Президентът Георги Първанов очаква сериозни промени след случая с разпространените вчера СРС-та. По думите му, той няма да донесе нищо добро: 

"Какво има да се коментира, мъка? Аз мисля, че един такъв разговор идва да покаже, че това замерване със СРС-та, няма да ни доведе до нищо добро. И се опасявам, че такива случаи, такива инциденти, такава тенденция не ни приближават към Шенген, напротив, отдалечават ни. Продължението на разговора без съмнение следва да ни притеснява".

Тази сутрин в кабинета на главния прокурор са пристигнали стенограмите, записани със специални разузнавателни средства. 

От прокуратурата казаха за "Хоризонт", че едва след като Борис Велчев се запознае с предоставените му материали, ще стане ясно какви ще са следващите действия на държавното обвинение. От екипа на Велчев отказаха да уточнят дори в какъв вид са те - на диск или на хартиен носител.

Американският посланик: Скандалът е малък! 

Смятам, че този скандал е малък и стана такава сензация, защото понастоящем няма чак толкова важни разговори по по-големи въпроси. Така американският посланик Джеймс Уорлик коментира записите пред Нова телевизия.

Според него българите не се притесняват за този скандал, а по-скоро ги интересува здравеопазването, пенсиите, образованието, "надеждна енергия, която да идва към техните домове".

Американският дипломат определи като здравословно съществуването на различни гледни точки в правителството и посочи, че би било притеснително, ако всички в кабинета са съгласни един с друг.

 

 

#2 simlevs 06.01.2011 в 13:15:35

Явно е ,че конституцията е нарушена от от недоразуменията цв.цветанов и б.борисов. Нека покажат дали подслушването на разговорите са разрешени от съдия. Как ще реагера тетка меркел,чичковците саркози и берлускони на всичко това ? Ако това се случи в техните държави ,те си отиват от властта ,опозорени и забравени .

#4 No name 06.01.2011 в 15:36:25

Хахааха! Най-обичам този номер: "С техните камъни, по техните глави". Леле, как болиии! Който СРС вади, от СРС умира!

#5 No name 06.01.2011 в 15:50:16

"Много ме впечатли едно изказване на президента на Бразилия Дилма Русеф - че трябва да предпочитаме шума на демокрацията, пред тишината на диктатурата". Това заяви пред Нова телевизия външният министър Николай Младенов в коментар за изтеклите записи. "Мисля, че тези хора, които с такава охота предизвикват този скандал, не си дават сметка какво предизвикват срещу собствената си страна", заяви Младенов. Що за противоречие!?! Нашата демокрация няма нищо общо със шума, при тези послушни телевизии, които от снощи се чудят как да пуснат новината по-меко. Нито пък с тихичко подслушване на всеки неудобен. И ако искаме шумна демокрация, това означава ли, че всичките проблеми трябва да се заметат под килима и да се правим "ни лук яли, ни лук мирисали" само и само да ни вземат в Шенген. Еми, няма да ни вземат, докато промените са проформа, за пред Брюксел! Пример: Бюджета на Дянков за 2010, за който сам Бойко си призна днес пред БТВ.

#6 MacAllister 06.01.2011 в 18:23:28

Замислете се какво значи това - службите (кои?) подслушват министрите. Какъв е тоз екип, който се предполага да води страната, който е под неявната власт и контрол на някакви служби. Какъв е този премиер, който не знае и на практика публично си признава, че не може да организира и ръководи екипа си. Да говорим за институции и разделение на власти, за разрешение за подслушване е безсмислено след като за този човек дори правителството не е ясно дали се състои от министри или от подслушваши или от следователи или може би от прокурори. Още преди 5-6 години предупреждавах ония които го гласяха за премиер, че това е човека хаос, но трябва да си призная, че и аз съм изненадан - не съм и предполагал, че хаоса може да се докара до такива висоти. Дори и неграмотен овчар нямаше да може да постигне и половината на това - мога да го докажа по дяволите. На знам за каква законност и ред може да се говори в страна, която дори самия и премиер не знае от кого точно се управлява, кой над кого е, кой зад кого е и кой на кое ухо говори. Това което знам е, че след умствения вакуум седим пред политически вакуум и сега въпроса е май "Ми ся ко'ш праим?".

#7 Rowan 06.01.2011 в 19:46:28

@ ( 3 ) Nilkolay Hadjigenov | 06.01.2011 15:05 По-голяма глупост от тези ваши думи: "За разлика от МВР, напоследъл и прокуратурата съдът се ръководи от закона!!!!!!!!!!!!!!!", при всичките международни оценки на българския съд, не бях чел скоро. Българския съд се ръководел от закона- смях!

#9 simo_haihe 07.01.2011 в 03:28:02

"всеки, който е подслушван, винаги е било с прокурорска проверка и заповед от съдия" - уверява ни Бате Бойко в типичния си странен словоред. и смята, че това изречение оправя всичко. аз обаче не виждам нищо успокоително в това - всъщност ако е истина, е много смущаващо. ако всяко подслушване е съвсем законно, с разрешение от съдия, това може да означава две неща: 1 - разни висши държавници, сред които и вицепремиерът Дянков, са дотокова забъркани /макар и само по подозрения/ в незаконни дейности, срещу тях има толкова солидни улики /или подозрения/ че съдиите одма издават разрешение да бъдат подлсушвани. и 2 - Бате Бойко просто поисква разрешение за подслушване от съда, съдът козирува и го дава - без да иска никакви аргументи. не знам за вас, ама лично мен и двата варианта ме притесняват....

Новините

Най-четените