До 20 000 лева за човек без работа, но с идея за бизнес

До 20 000 лв. ще могат да получат безработните, за да започнат собствен бизнес. Парите са от европейския социален фонд и се отпускат безвъзмездно по програмата "Подкрепа на предприемчивите българи", съобщиха от БНР.

Според Евростат безработицата в България е малко над 12%, като всеки пети от младите българи е без работа. Това означава над 300 000 българи.

Заявления за кандидатстване по програмата се подават в бюрата по труда. До момента за финансирането са кандидатствали 1334 безработни от Варненския регион, който включва областите Варна, Шумен и Добрич; и 876 - от регион Русе (областите Русе, Разград, Силистра и Търговище).

"Подкрепа на предприемчивите българи" ще продължи до 2014 г. Очакванията са дотогава в страната да се появят 25 000 нови малки и средни фирми, каза Анна Делибашева, заместник-главен директор "Европейски фондове и международни проекти" в Агенцията по заетостта.

Капацитетът на програмата е за около 10 000 души, които ще бъдат обучени в две направления - "малък и среден бизнес" и "бизнес услуги", съобщи през октомври м.г. Dir.bg. Обучението ще продължи 2 до 3 месеца. След това всеки ще бъде консултиран как да разработи собствен бизнес модел. През първата година на бизнеса собственикът има право на безплатни консултации как да го развива. 

В програмата не могат да се включат безработни, които получават социални помощи. През първата година непрекъснато ще се следи дали се изпълнява бизнес моделът, с който е кандидатствал безработният.

Новините

Най-четените