5 години затвор за бившата шефка на вписванията

Софийски градски съд постанови неочаквано висока присъда на бившия ръководител на Агенцията по вписванията Виолета Николова. Тя беше осъдена на 5 години лишаване от свобода заради присвояване на 53 000 лева.

Съдът я оправда по друго обвинение - за съставяне на документ с невярно съдържание, който е представила на министъра на правосъдието.

Условна присъда от 2 години затвор получи и финансовият контрольор на агенцията Тотка Стоилова - за неупражнен контрол. Третата подсъдима Раина Иванова, директор на дирекция в Агенцията, бе напълно оправдана.

Прокуратурата поиска 3 години условно с 5 години изпитателен срок за Николова. Държавното обвинение поиска от съда тя да бъде лишена от правото да заема държавна или обществена длъжност, правото да упражнява съответната професия и настоя да бъде конфискувано недвижимото и движимо имущество, което беше запорирано по време на досъдебното производство срещу нея. Прокуратурата поиска подобни наказания и за Стоилова и Иванова.

В последните си думи пред съда Виолета Николова заяви, че докато е изпълнявала задълженията си на изпълнителен директор на Агенцията по вписванията не е имала намерение да извършва противоправни действия и помоли да бъде оправдана изцяло. За същото помолиха и останалите две подсъдими.

Бившата изпълнителна директорка на Агенцията по вписванията Виолета Николова беше уволнена след като стана ясно, че през 2011 година сама си е дала бонуси в размер на десетки хиляди лева. След като си тръгна от агенцията Николова сама призна, че през 2011 г. е получила общо 73 000 лева под формата на допълнително материално стимулиране, като 48 000 лева от тях тя си е дала сама.

Новините

Най-четените