Защо се върнах в България

След като поживях повече от десет години в чужбина, от които 6-7 в Ню Йорк, нерядко са ме питали: "Защо съм се върнал? Кое ме е привлякло в Родината?"

Реших да седна и да напиша отговора, защото не е съвсем кратък и лесноразбираем. По-скоро е провокация, тема за размисъл, както и повечето отговори на нееднозначни въпроси.

Върнах се по шест причини. Първата е, защото почувствах нужда, че искам да живея в България. Останалите пет нямат значение. Отговорът на въпроса дали да го направя си го дадох интуитивно, както и на всички важни за мен въпроси.

По-долу ще се опитам да ви кажа какво ми подсказа интуицията и подсъзнанието, както и на какво ме наведоха опитът и размислите. В началото съм изложил субективните причини, а после съм опитал да обясня обективните такива.

Субективни причини

Най-важното за мен е, че България е мястото, където знам, че искам да остарея, а аз вече минах 40-те. Тук са ми близки хората. Тук природата, народопсихологията, храната, веселбите, даже и петната по покривките са ми хубави. Лъскавите материални неща не са били магнит за мен и аз не съм им отдавал голямо значение било то тук или в чужбина.

У нас се чувствам добре. Чувствам се цялостен, полезен на себе си и на обществото. Познавам в много по-голяма дълбочина причините и се опитвам да осмисля следствията и резултатите. Хуморът ми е свойски и тъгата на хората - разбираема.

Не на последно място идва и фактът, че децата ми пораснаха и вероятността да живеят в България е нищожна, но при условие, че вече учат в Европа и са чиста порода граждани на света, вероятността да са в Ню Йорк също е непредвидима. При това обстоятелство няма какво толкова да задържи мен и жена ми там. Сърцата и на двама ни са тук.

Опит за обективно осмисляне

България е място с добър потенциал. Въпреки демографската криза и тази на образоваността тук тепърва ще се случват големи промени, за които в очакване е настръхнал целият западен свят.

Нека вземем за пример образователната система. Задавали ли сте си въпроса в каква дълбочина трябва да се промени тя и как би станало?

Нека започнем от най-малките ни граждани, при които забавата и технологиите крещят да бъдат вкарани в учебния процес. Това даже не е и трудно, примери и модели много. Най-трудното е да убедим и премоделираме преподавателите. Те си имат стереотипи и по-голямата част не са отворени към промяна. Тя ги плаши и притеснява и това е разбираемо. Звучи нормално и естествено, нали?

Но нека не си мислим, че в Англия или САЩ учителите са най-напредничавите и иновативни хора, които дерзаят и предизвикват събитията. Ни най-малко е така, поне в държавните училища, сиреч в образователната им система. Е, даваме ли си сметка как би се променила една система там, при наличието на добре организирани синдикати и що-годе задоволени учители.

Как биха се навили на радикална промяна деканите на 300- годишните им университети с безспорен принос и успехи в науката и образованието... до сега? Как биха се наложили компютрите, като основно обучително средство в толкова многолюдна система? И нека не си мислим, че само нашите цигани са неграмотни, и че само тук ще срещнем проблеми с внедряването им!

Имам познати, които са учители в Бронкс. Те и колегите им трябва да знаят добре испански по понятни причини, което обаче не намалява издевателствата върху децата по домовете им, и от съучениците им.

С почуда разбрах, че им назначили човек, който да обикаля по къщите, когато имат проблем с определено дете. Оказало се, че много от родителите не отговарят на бележките им, просто защото не могат да четат и пишат... Давам този пример за да развенчая за пореден път мита, че сме уникални и много надарени или пък много ощетени от съдбата българска. Зависи кой го твърди и дали е на маса или в интернет форум, но и в двата случая не сме много.

Спомняте ли си наредбата за забрана на вредните храни за продажба в училищата. У нас тя бе вкарана относително бързо, след като се появи като идея. В САЩ им отне години. Ами там само семейната фирма Little Debbie, която произвежда и продава евтини и съответно неполезни сладкиши има $4 млрд. оборот. Нали ви е ясно, че и те имат близки политици, и те наемат лобисти. Да не би ние да сме ги измислили тия неща?

Та, да се върна на въпроса. Тук радикалните промени, макар и трудни, са възможни в обозримо бъдеще. В развитите западни общества хората смятат, че нямат нужда от радикални промени или поне няма такава нагласа сред масите, макар и да има сигнали за обратното.

Хората имаме интуиция и се придържаме към сигурното. Западните държави с по-стар капитализъм или поне пазарна икономика имат създадена голяма инерция във времето. При нас последната радикална промяна беше преди 20-тина години, а в рамките на последните 130-140 г. се е случвало три пъти да променяме коренно порядките и приоритетите на обществото ни.

Боксуващи и зле функциониращи са както образователната система и здравеопазването, така и начинът на управлението и консумиране на властта от политическата класа.

За да не ставам многословен, ще задам следния въпрос: Смятате ли, че нуждата от радикална промяна ще затихне или пък статуквото на запад ще отслаби позиции?

Накрая само ще кажа, че тук се случват неща и то по-бързо отколкото на много други места, макар че бихме искали да е светкавично. По отношение на инфраструктурата например, големият проект дори за САЩ "The Big Dig" стана два пъти по-бавно и излезе три пъти по-скъпо от първоначално заложените критерии.

Линията на метрото на Второ авеню в Манхатън започнаха да я строят през 2003 г. и пусковият срок е 2025 г. при дължина 12-13 км. Няма и не мога да разсъждавам колко струва и дали се правят далавери. Помислете за неудобствата за гражданите, за шума, мръсотията и задръстванията.

Не сме уникални, повярвайте ми! Колкото и неуспокоително да звучи, факт е, че при нас нещата се случват и ние се учим да правим това все по-добре и по-добре. Тук хората все повече пътуват, работят навън и за сега предимно носят обратно пари и позитивен пример. Все още са малко тези, които хитреят по западному, но то и не става... засега.

Тук все още не е трудно да различиш лошите от добрите, полезното от вредното.
На запад е все по-трудно: Уж институции, уж корпорации, а отчетливо и безнаказано работят против добруването на обществото, въпреки фалшивия имидж, който създават. И краят не се вижда.

Светът има нужда от радикални промени и ние сме по-готови да ги осъществим. В това съм твърдо убеден!

#1 district17 07.04.2012 в 09:18:07

отговарям ти веднага: 'за да се чудиш защо си се върнал...' ако не сега, до 2 години ще започнеш - доказаха го десетки мои приятели-емигранти, без изключение. а сега възнамерявам да прочета статията.

#4 Translator 07.04.2012 в 12:20:25

Много вярно написано В България никой не гледа в перспектива. Всички са се зазяпали в злободневните си проблеми и мрънкането е на мода Аз искам и оставам в България защото тя има възможности за развитие, докато при развитите страни, възможностите да много по - тягостни и бавни. И едностранчиви. Точно това прочетох аз в статията, вие прочетохте, сравненията посочени като пример Това е разликата между тези които заминават, съответно които остават поради мързел или некомпетентност или тези които оставаме, защото така ни харесва

#5 Doberman 07.04.2012 в 13:20:21

Евала! С две ръце подкрепям мислите на човека, писал статията! Обективно, ясно и конкретно си е изложил тезата! Пичът, който е писал под мен (5) - плюс и за теб! Радвам се, че има хора, които мислят, а не цвилят и не се забиват в банални разсъждения!

#6 Чочо Енчев 07.04.2012 в 14:27:43

Благодаря на всички за мненията! Радвам се, че успях да ви провокирам...Не е зле да си напомняме, че светът около нас е точно такъв, какъвто го възприемаме, че е. Друг свят няма. Променяме възприятията, променя се и той...

#7 Чинчифон 07.04.2012 в 14:38:26

Завиждам на всички,открили в себе си толкова вярна интуиция!

#8 Gannicus 07.04.2012 в 14:41:48

Според мен в основата на проблемите ни в България е "наследството" ни от комунистическите години. Точно комунистите успяха да разединят обществото и да настроят хората един срещу друг. Именно това е причината тази сбъркана система на управление да просъществува толкова дълго. Силата на homosapiens е в обединението и сплотеността. Както гласи българската поговорка "сговорна дружина, планина повдига". Реформите в образователната система са крайно наложителни. Започва изтичане на чужди капитали защото не можем да посрещнем нуждите от вискоквалифицирани кадри. От нас зависи дали ще позволим на политиците да продължават с техните безобразия (обслужване на интересите на чужди страни, олигарси и бизнесмени).

#9 Gannicus 07.04.2012 в 14:42:35

Според мен в основата на проблемите ни в България е "наследството" ни от комунистическите години. Точно комунистите успяха да разединят обществото и да настроят хората един срещу друг. Именно това е причината тази сбъркана система на управление да просъществува толкова дълго. Силата на homosapiens е в обединението и сплотеността. Както гласи българската поговорка "сговорна дружина, планина повдига". Реформите в образователната система са крайно наложителни. Започва изтичане на чужди капитали защото не можем да посрещнем нуждите от вискоквалифицирани кадри. От нас зависи дали ще позволим на политиците да продължават с техните безобразия (обслужване на интересите на чужди страни, олигарси и бизнесмени).

#11 straight 07.04.2012 в 16:17:12

Чочо, добре дошъл обратно в Родината! След като прочетох какво си написал, неволно се сетих един виц от времето на соца : Завърнал се Висоцки в Одеса след дълго отсъствие. Като слязъл на пристанището, толкова му станало мило, че оставил куфарите на земята, вдигнал и двете си ръце към небето и казал : - Ех, Одеса, скъпа Одеса, ти ли си? Когато посегнал да си вземе куфарите с изненада установил, че вече ги няма. - Ти си, мама ти деба! - промърморил замислено. Та дано и на тебе да не ти гепят куфарите.

#14 Pagu 07.04.2012 в 17:13:59

Точно до полувината прочетох...нататък няма нужда.Причината някой да се прибере вБългария,след като е живял толкова време в САЩ е само една.Финансовата.Нямаш ли си работа в чужбина си никой,трябва да крадеш за да оцелееш.Автора сега ше цъфне и ще върже в БГ.Всичко българско и родно,люби тачи и милее.Прозирам изкуствен патриотизъм,който няма нужда да се изписва в статия чак.Сега в Германия вали сняг,утре тук празнуват Великден.По-тяхному тихи и безлюдни са улиците.А в наща къща след часове ще си направим наши си петна по покривката,ще си обсъдим Бойко,Фандъкова,псетата,Доган,ще си разкажем няколко вица и т.н.т Хората в Бг моя живот тука не ги интересува.А така и аз няма да се интересувам от подбудите на някой си.

#15 kakao 07.04.2012 в 17:23:22

Прочитайки заглавието първата спонтанно формирала се в главата ми мисъл беше ''Защото си тъп'', извинявам се! След това прочетох няколко абзаца, но няма ви кажа какво си помислих...

#16 fata morgana 07.04.2012 в 17:35:04

Точно така! Браво, авторе! Аз лично за себе си знам, че нямам емигрантска психика. Като ходих в чужбина, само за десет дни ме хвана остра, болезнена носталгия. Чужбина мирише по друг начин: други подправки в кухнята, друг сапун, други хора, други проблеми. За добро или за лошо си обичам родината и размисли в тази насока никога съм нямала.

#17 Оня Дето Го Трият 07.04.2012 в 17:38:33

"Защо се върнах в България" А защо си тръгна от България? Вече беше казано май, но да повторим: Всички се измъкват по тарлъци в търсене на изгода навън, а когато навън нещата се скофтят се връщат откъдето са и го удрят на патритизъм и умиление.... То не че ние нещо сме оправили, като демеме тука, ама поне не сме лицемерни

#18 edin slep 07.04.2012 в 18:04:29

За някои работи си прави, преди дни гледах интервю с испански режисьор, който твърди че типично испанска черта е завистта и омразата, а скоро четох млада англичанка, която твърди, че мрънкането е типично английска черта, докато южните народи били оптимистични. Примери безброй. Но, да си поговорим за икономика. Преди дни четох за един млад мъж, който станал милионер. Преди 3 години направил софтуерна фирма, която прави игри за смартфони, почти фалирали, но последната игра била хит и огромна корпорация купила фирмата му за 180 милиона долара. Подробността! Човека не е започнал от нищото (и аз имам софтуерна фирма у нас), а е стартирал с 15 милиона долара рискова капитал и без велики идеи за конкретни игри. Наели са офиси, 40 души са работили и така три години и няколко не особено успешни игри. И той е взел парички и онези, които са си вложили капиталите са спечелили. У нас ли? Има тук едни "бизнес ангели", на които може да разкажеш идеята си, ама първо играят едва ли не на сигурно и второ ... абе влезте в сайтовете на бизнес ангелите и ще видите. И аз не съм млад и аз стоя у нас защото чакам да се слушат промените и правя каквото ми е по силите, но ме напускат.

#20 Gannicus 07.04.2012 в 19:54:28

Доста хора напуснаха България защото не искат да си "губят" най-хубавите години в робски труд и ниско заплащане. Докато чакаме някой да дойде и да ни оправи кочината нищо няма да се промени. Най-много да изчезнем като нация!!! Кога хората ще разберат, че трябва всички да запретнем ръкави и да градим, а не да гледаме отстрани опитите на единици да променят нещо? Авгиевите обори няма кой да ги изрине вместо нас. Вижте какъв пример дават японците след бедствието, което им се случи. Тук да не дава господ, ако стане нещо подобно голям процент от хората ще си плюят на петите и дим да ги няма. Всичко зависи от нас самите. Ние сме си виновни че страната ни е на този хал. Май сме единствената нация, която е толкова разединена. Съвета да се пазиш най-много от други българи, независимо в коя държава си, показва ясно от къде идват всички проблеми.

#21 My Majesty 07.04.2012 в 22:00:04

Е, добре дошъл! Посмях се като четох статията, но не от злоба, а защото наивността и ентусиазмът будят усмивка, а когато е бурен ентусиазъм, буди добродушен смях. Лично аз съм сериозно скептична към тези, които се завръщат от чужбина. Защо си се върнал, не ме интересува. Интересува ме ЗА КАКВО си се върнал. И какво ще сътвориш. защото преди 3 години довлякоха един от САЩ - Симо финансиста. И вече със сигурност знам за какво се е върнал. Ама не е хубаво. Ако и ти за това. Не те щем. Не че те гоня, ама...

Новините

Най-четените