Телевизия - чук

Знаете го сигурно вица за милиционера, който навремето отишъл в магазин за телевизори и започнал да оглежда изложената стока. "Черно-бял или цветен търсите" - попитала го продавачката. "Ама вие и цветни ли имате - изненадал се милиционерът - Тогава дайте един червен". Така горе-долу си представят някои кръгове в БСП телевизията, та затова са си наумили да си направят своя.

Милиционерщината отдавна е част от родните канали, та дайте барем да си спретнем един червен. Идеолозите на проекта смятали да привлекат "интелигентната, мислещата и все още чувстваща публика" с новини на всеки час, ограничено количество, но качествени документални филми за политика и история, както и популярни емблематични игрални филми от съвремието и (обърнете внимание) близкото бъдеще.

Защо описаната публика ще кисне пред екрана в очакване на този алтернативен ентъртейнмънт - не е ясно. В раздадения на соцдепутатите план се споменава още, че "притиснатите от държавата медии сега са наковалня. Предлаганата тук телевизия ще бъде чук".

Има нещо умиляващо наивно в желанието червените да имат свое парче от театъра, наречен новини. И нещо болезнено глупаво в представата им как да запълнят останалата част от програмата на новата медия. "Интелигентната, мислеща и чувстваща" публика отдавна не разчита на телевизията, а за останалите политическата и историческа документалистика е  твърде постно зрелище.

При други обстоятелства не бихме обърнали никакво внимание на темата, но честно казано намираме за неустоимо вдъхновяващо да определиш бъдещия си ТВ-проект като "чук". Дори авторите на фразата не си дават сметка колко са прави. Всичко в този бранш опира до начукването на зрителя.

Ето защо предлагаме няколко идеи, които на този етап липсват от програмните планове, а без тях - уви - схемата няма да е достатъчно успешна. Най-напред ефирът задължително трябва да започва със сутрешен блок. Не си телевизия, ако нямаш такъв.

Не е трудно - сложи двойка водещи (секунда разсейване и щяхме да напишем "чукове"), които да разлистват вестници и да препитват големците по живототрептящите теми. Обществото се кове, докато е сънено. Просто подборът на големци ще следва друг принцип.

Втора стъпка - сериал. Носталгията по старите ленти не е достатъчна. Трябва нова продукция. И това не е толкова сложно. Българските сериали не търсят оригиналност, всичко опира до продуктово позициониране и обстановка. В БСП имат свой диапазон от стоки и производители, така че не би било проблем. Останалото ще е политдекорът на "Позитано" 20.

Трето - вечерно шоу. Малко престоял хумор, скечове с политическия враг и гост на диван. Червен. Диванът, искаме да кажем. За госта се подразбира.  Та ето няколко малки трика за разнообразяване на новата проектотелевизия.

Само от едно се опасяваме. Да не би към момента на реализацията й отношенията между БСП и ГЕРБ рязко да са се стоплили, та и в програмната схема на червения канал Бойко Борисов да присъства точно толкова често, колкото и навсякъде другаде. Не за друго - просто този тв-чук вече сме го гледали.

#1 Doberman 22.03.2012 в 09:57:30

Точно Бойко няма как да не присъства в тоя Чук канал. Иначе вече си представям как би изглеждал сериалът им "На всеки квадратен метър в Орландовци". Ако решат да се заиграят с темата за вампирите ще е нещо от типа "Вампирът се завръща", а фабулата ще се върти около възкръсналата мумия на Георги Димитров, която се опитва да изгради на ново мавзолея си, междувременно палейки любимия ресторант на ББ и световната революция. Ако имат рубрика тип "лека нощ деца" ще я кръстят "Кой чука?" и главен герой ще е Кънчо, който всяка вечер брули цветето на упадъчния капитализъм. Важното е, че си личи прогресът в мисленето. След фиаското с оная брадва, сега са минали на чук... Любопитно ми е само как ще изглеждат игрите и предаванията им. Нещо от типа "Стани комунист", или пък "Партизанската вечеря"? Абе иначе казано - треперете медии, треперете зрители, щото телевизионният пролетарий зе, че ударно се обедини!

#2 fata morgana 22.03.2012 в 10:30:56

Драго, отсега да ти кажа, че аз тази телевизия ще я гледам задължително – въобще не си мисли, че няма да има аудитория. Много ще е интересно даже да се види другарите какво са намислили напоследък. Доберман, много як коментар!

#3 паяка 22.03.2012 в 11:12:31

Най-хубавото нещо, което е измислено до сега в областта на телевизията е дистанционното.

#4 Не е задължително да си луд 22.03.2012 в 11:52:36

Поредната писанка от рода "Информация от как' Сийка" Един весник написал нещо, ДД незнаел какво да прави и ко'? ко'? copy/paste статията готова ... Задача с повишена трудност?! "Какво искаше да ни каже ДД?"

#5 leibstandarte 22.03.2012 в 12:03:38

Това ми напомня следния виц: Дошъл един дядо в София да го рзведът роднините, да разгледа столицата. Стигнали до спортната академия. Дядото гледа там, един юначага върти нещо и го попитал: -Сине какво правиш ти? Той му отвърнал: -ами тренирам мятане на чук дядо. Дядото веднага помолил да опита, взел чука, развъртял се и го метнал толкова силно, че изчезнал зад очертанията на терена. После стария се обърнал към момчето и му казъл: А сега ми подай и сърпа и да се свършва!

#6 Bobby_gBG 22.03.2012 в 12:46:32

Мехехе, то те като не могат като ББ да си купят почти всички телевизии, явно решиха собствена да си направят, че явно не могат да се мерят с размаха на тиквата

#7 Чинчифон 22.03.2012 в 12:46:45

Не знам дали има смисъл да се създава нова политическа телевизия,която да не бъде толкова смешна и жалка колкото е "новинарската" телевизия Европа. Даже саморекламата и,че е новинарска,е една вулгарна публична лъжа.И че ИСТИНАТА може да има нещо общо с ВСИЧКИ ГЛЕДНИ ТОЧКИ,както е при турско-гербаджийската bTV.Хайде стига вече

#9 Гризли 22.03.2012 в 16:04:14

ГЕРБ си купи всички телевизии, Атака си направи своя телевизия, защо пък и БСП да не си направи?! Така не само политическия цирк ще е пълен, ами и телевизионния!

#10 Govedo13 22.03.2012 в 16:17:08

Най-якото е ,че все още има малоумници в БГ който си мислят ,че в България има повече от една политическа партия- БКП. Всички са техни хора и другото е просто пушилка за простолюдието. Боко Тиквата ГРУ на Живков Костов- Съветник в плана за съсипия на България на Раян/Ът БСП са ясни. Кобурга- човек на ДС, оставен жив и отгледан за да сътрудничи. Болен/Яне/Доган и др- назначени в ДС също за да премахват критичната маса- тея са най-добрите от всички те са против себе си но само на думи. Та коя е друга партия освен тази на другарите? Няма а? Продължавайте да "вервате" на пушека...

#12 Шебек Хасан 22.03.2012 в 16:34:21

Govedo13, много си прав. За съжаление.

#14 Govedo13 22.03.2012 в 16:46:36

Знам че съм прав за това не се и прибирам в НРБто често- само на почивка от време на време и да видя родата. Тъжно но факт- НРБто ще загине геройски в следващите 40 години.

#15 Bobby_gBG 22.03.2012 в 17:03:01

14 Govedo13 | 22.03.201216:46 Знам че съм прав за това не се и прибирам в НРБто често- само на почивка от време на време и да видя родата. Тъжно но факт- НРБто ще загине геройски в следващите 40 години ---------------------------------------- Тъжно и жалко, но за съжаление си прав... Овчите народи не заслужават да имат държава, и рано или късно я губят. А българите (като цяло) за съжаление сме се доказали каго тотално стадо, пълно обаче с егоистични индивидуалисти...

#16 Шебек Хасан 22.03.2012 в 17:50:14

Няма да са 40 г., а 20, ако продължава така. Боби, не са виновни хората. Всеки народ е като малко дете. Елита му, или в нашия случай пасмината набедена за такъв, го възпитава и насочва в определена посока. Това става чрез образование, или липса на такова, чрез медии, институции, църква или липса на такива, личен пример, добър или лош и т.н, и т.н. Въобще липсата на нещо също дава определен тип "възпитание". Една страна, защото нашето не е държава от 20 години насам, възпитава "материал". На нея граждани не са й нужни. Освен това дори тази жалка страна не се управлява от българите. Когото и да подхванат по тая схема резултата ще е подобен на нашия. Нито сме по-добри, нито сме по-лоши от останалите.

#18 MacAllister 23.03.2012 в 22:06:53

Да бе Шебек, да всички сме се надявали, лъгали, сигурно и ти, но всичко е един тюрклю гювеч от БКП и пионерски морал и възпитание (щото далеч не е нужно да си бил в ДС, за да ти е малко акъла) явно само г-н Никой ни е алтернативата - да узреем до разбирането, че вместо да се чудим на кого да даваме власт като нямало за кого да се гласува, може всъщност да обърнем другия край и да започнем да я отнемаме.

#19 Govedo13 25.03.2012 в 21:31:50

@"Този който го Трият" Това за даването на власт не е в ръцете на хората. Ако беше нямаше НРБто да е толкова зле колкото е. Кратка история от не чак толкова далечното минало> Ако беше щяха да го забранят. Спомням си когато избраха Боко преди горе долу 3 години, хубаво лято, жега, 9-10 български организации в Германия молим/ревем/настояваме да ни направят повече от 4 избирателни пункта, първо ни срязаха от немска страна, но нали сме умно племе намери се някой,който да познава европейското право и сряза немците много лошо с прецедент,който е позволил на Гърците да си отварят секции.Немското външно ни представи безплатно терен както и пълно офис оборудване, нашите простаци от НРБто трябваше само да пратят по 1 тюфлек чиновник на секция/др е задължение на партиите-познахте еми това не се случи. Въпреки това ние чинно организирани като немци направихме групи за да си организираме по лесно/евтино пътуване. 300/400 км по-късно като една малка армия затворихме един от богаташките квартали на Мюнхен. Организирахме се и цената за път беше 1 евро за студенти-работещите ни платиха билетите, само и само да имаме достъп до гласуването. И по интересното> към 11.00 след 4-5 часа чакане успяхме да влезнем, имаше 2 секции в зависимост от фамилното име, аз бях в секция 1, приятелката ми в секция 2. Всяка секция имаше книга където се вписват броя гласували, в книгата на първата секция аз бях номер 2200 и нещо, приятелката ми беше номер 2500 и нещо-повече от 3500 души бяха гласували в Мюнхен до 11.00 Квартала беше блокиран а секцията е работила до 20.00, спокойно може да се предположи че дори и с слабо присъствие поне 4000 души са гласували в Мюнхен, ако сме реалисти някъде към 6000. Ето данните от НРБто> http://www.zlatenvek.de/index.php?option=com_content&task=view&id=370&Itemid=92 Според официалната статистика в Германия са гласували около 6000 души ОБЩО. В този момент аз почнах да се интересувам как да си взема немско гражданство. Това е края на историята-истина или не- аз вярвам главно на очите си. Поуката оставям на вас.

Новините

Най-четените