На крачка от емиграция

Възприемам се като един от многото образовани млади хора, които са почти емигрирали от България или по-точно са на крачка от това да го направят. Има достатъчно достъпни официални данни, които показват, че минималната заплата в родината ни е по-ниска от тази в държави като Белиз, Босна и Херцеговина, Коста Рика, Еквадор, Габон, Гватемала, Хондурас, Ливан, Панама, Перу, Сърбия, Тринидад и Тобаго, Вануату и т.н.

Всички добре знаят, че сме на дъното на всевъзможни класации за стандарт на живот в Европейския съюз. Логично сме и на едно от първите места по емиграция. Това е така, защото сякаш самата държава се опитва да води целенасочена политика за прогонването на младите от отечеството им. Политика, водена от хората, които ние си избираме и срещу които тези дни за пореден път се бунтуваме.

Типичният българин е известен с това, че има твърде къса памет, мисли с телевизора си и да си го кажем направо - не е особено умен. В тази среда е трудно за всеки по-интелигентен и амбициозен сънародник, преследващ някакви идеали. Единственото, което го задържа тук вероятно са гаджето, приятелите и семейството.

Все пак живеем в държава, където властва простотията и незаинтересоваността, в която понятия като "гражданско общество" и „реформи" звучат неразбираемо и далечно, в която националисти и етнически турци съвместно избират правителство. Държавата продължава да унищожава малкия и среден бизнес, да задушава свободната воля, да не полага никакви грижи за образованието и здравеопазването, да обрича мнозина на нищета, да кара отчаяните да се самозапалят...

Гаф след гаф

Властта сякаш се опитва да тества до къде стигат границите на търпението на народа. Изисква се безпрецедентна наглост, за да назначиш явно некомпетентни хора с престъпно минало на отговорни държавни постове. Трудно е за вярване, че точно Делян Пеевски беше избран за шеф на ДАНС след 15-минутно обсъждане.

Същият беше уволнен преди няколко години като заместник-министър след сигнали за корупция и злоупотреби със служебно положение (естествено недоказани) - а това е най-малкият му проблем.

Все едно не стигаше, че първото предложение за министър на инвестиционното проектиране беше Калин Тихолов, който щеше да застрои Дюните (не че приятелят му Данов е по-различен), или пък това, че министърът на външните работи Вигенин тъгуваше по 9-ти септември във Facebook...

Министърът на младежта и спорта иска да въведе часове по "майчин език", а Михайлова-Копарова, оглавяваща министерството на околната среда и водите и съпруга на бившия шеф на Държавния резерв, съден за злоупотреби, си призна чистосърдечно: "Едно по едно обвиненията срещу съпруга ми падат".

Да бяха само тези срещу него - преди няколко дни оправдаха 19 души за мащабна контрабанда, сред които и Николай Методиев-Пилето, а малко преди това делото срещу Маргините беше прекратено поради липса на доказателства. Съвпадения? Едва ли. Просто законодателната, изпълнителната и съдебната власт са решили да работят заедно за благото на... ами, очевидно не е на народа.

Учудващо е, че това не са единствените гафове на новия парламент и правителство.

Напред и назад

Първо, решиха да отклонят вниманието с някакъв нов изкуствен дебат "за" или "против" цигарите в заведенията. После Орешарски стана за смях с "усещането" си, че България ще плаща огромни неустойки, ако не завърши АЕЦ Белене. Това ви го казва човекът, който представлява онези, които похарчиха над 1 милиард лева от вашите пари за една строителна площадка с поне 10 пъти по-малка стойност. Къде са потънали останалите 90% от вашите пари можете само да гадаете.

Та, същите искат да вземат пряко или косвено от вас още няколко милиарда за построяване на електроцентрала със съмнителен смисъл. В чии джобове ще отиде голяма част от парите вече трябва да се досещате.

А спомняте ли си обещанията за 250 000 нови работни места? Не се надявайте, защото вече започнаха оправданията с държавния дефицит, за чието съществуване се сетиха едва след изборите. За сметка на това една от първите им прокарани идеи беше да узаконят ромските гета и да увеличат детските надбавки, при това с още по-лесни критерии за получаването им.

Парламентът обсъжда и идеята да се премахнат субсидиите за извънпарламентарните партии. Като идея може и да не е лоша, но аз имам един резонен въпрос - защо не бъдат намалени всички тези субсидии? В България партиите, получили над 1%, взимат по 12.50 лева на година за всеки глас или 50 лева до края на мандата. В Германия те взимат по 0.80 евроцента или 7.8 пъти по-малко!

Човек ще рече, че партиите ни са 7.8 пъти по-заслужили от техните или че българинът живее 7.8 пъти по-добре от немеца... Ако промените се приемат, поне ще имам още една причина да гласувам за партия, която няма да мине 4-те процента, тъй като ще спестя едни 50 лева партийна субсидия от държавния бюджет.

Новата власт се погрижи и за своите благодетели. Обществена тайна е, че Орешарски е гъст с Васил Божков, в резултат на което преди дни голяма част от онлайн букмейкърите бяха вкарани в "черен списък", който прави залагането в тях нелегално. А то е такова, защото Законът за хазарта е написан некомпетентно и никой от тях няма дори да се замисли да подаде документи за лиценз. Познавам много млади хора, които се издържат от покер или спортни залози, които ще бъдат принудени или да нарушават закона, или да емигрират.

Това е положението. Дали народът ще има сили да бутне правителството навреме? Многохилядните протести в момента могат само да ни радват, но не се знае дали ще постигнат целта си. Дори и Пеевски да се оттегли, смятате ли, че на негово място няма да бъде сложен послушен негов човек? За малко повече от две седмици новата власт показа различни признаци, че е некомпетентна да управлява.

Ако протестите не заглъхнат, те трябва да имат само една цел - нови предсрочни избори

Така или иначе ще дойде зима, с нея и сметките за ток и парно, и българинът пак ще излезе на улицата. Дори и онзи простият, обезверен и отчаян, с късата памет, мислещ с телевизора си българин. На следващите избори (предсрочни или не), като един млад човек, който се надява бъдещето му да е свързано с родината, ще помоля всички, които четат това, този път да гласуват внимателно.

Четирите партии в настоящия парламент отдавна се доказаха като корумпирани, напълно некомпетентни и незаинтересовани от каквито и да е реформи, така че не повтаряйте същата грешка. Иначе защо бяха всички тези протести, след като статуквото се запази? Ако ще гласувате за тях, защото останалите няма да влязат в парламента - това е така, вероятно защото още хиляди като вас си мислят същото.

Ако ще гласувате за тях, защото не виждате алтернатива - огледайте се, потърсете информация и може и да намерите алтернатива. Ако ще гласувате за тях поради идеологически, етнически, финансови или семейни причини - не мога да ви помогна. Но се замислете хубаво дали си струва.

Много хора са само на още едни подобни избори разстояние от това да се запътят към Терминал 1 или Терминал 2. Промяната трябва да дойде и по-добре да е скоро. Защото от "почти емигрирал" до "емигрирал" крачката е малка.

#1 Оня Дето Го Трият 17.06.2013 в 11:46:23

Чакай сега, заплашваш ни че ще емигрираш ли или какво? За какво ни го описваш всичко това колко било зле и т.н.

#2 Val-2 17.06.2013 в 12:09:22

Ами то си е направо страшно ако всички отчаяни млади хора емигрират. Пък и не само младите и образованите ще емигрират. И не само че губим данъкоплатци е страшното.

#4 DonTsetsi 17.06.2013 в 13:58:59

От доста време почнах да уча френски и да си припомням немския. Само английския в Европа не стига.

#6 Sam Vimes 17.06.2013 в 16:06:50

@Оня Дето Го Трият, не бих казал, че "заплашвам", а по-скоро, че се опитвам да отразя масовата гледна точка на хората на моята възраст и в моето положение. Опитвам се и да синтезирам накратко защо новоизбраните управляващи не са точните хора, от които се очакваше да променят нещо към по-добро. Тезата ми е, че народът продължава да допуска една и съща грешка, което е естествено да доведе младите до отчаяние и до желание да си потърсят късмета в чужбина. Ако не съм се справил със задачата, се извинявам. @Елисавета Домовчийска, може пък и да ми "дреме" за майките, защото за разлика от вас, аз поне знам колко точно взимат. Много от тях дори не взимат помощи, защото имат по-големи доходи от изискващия се максимум в закона (поне него би трябвало да го увеличат). За да не се злоупотребява с тези помощи от ромската част на населението, трябва да се променят критериите за получаването им - например наличие на някакъв трудов стаж за родителите (ако не са студенти), редовно плащане на данъци, изплащане на помощи до еди-кое-си дете - идеи много. @Йордан Емилов, прав си, че предишната власт прие неработещ закон, но той и такъв си остана. С идването на новите изведнъж Държавната комисия по хазарта се разработи на принципа "първо действаме, а пък после ще мислим каква сме я свършили". Факт е, че в момента е в сила напълно лобистки закон, който ще донесе точно 0 приходи от хазарта за държавата. Поздрави от автора

#9 kunda_manda 18.06.2013 в 10:12:26

Доказано е, че идиотщината е фактор за естествения подбор при човека!!!

#10 русофил 18.06.2013 в 13:08:42

"Това е така, защото сякаш самата държава се опитва да води целенасочена политика за прогонването на младите от отечеството им. Типичният българин е известен с това, че има твърде къса памет, мисли с телевизора си и да си го кажем направо - не е особено умен. В тази среда е трудно за всеки по-интелигентен и амбициозен сънародник, преследващ някакви идеали." ----------------------------------------------- Очевидно статията е писана от млад,образован,но не особено интелигентен автор.Въпреки очевидните истини,известни на всички,няма абсолютно никакъв опит за анализ на причините,или за екстраполация на съществуващите тенденции в бъдещето.За сметка на това-явно едностранчиво фаворизиране на младите (сякаш старите,децата или средната възраст живеят по-добре) и неуважение и подценяване на собствения народ.

#11 Sam Vimes 18.06.2013 в 14:02:33

Г-н "русофил", съжалявам ако съм ви засегнал по някаква причина с тази статия. Изпитвам силни съмнения, че написаното е известно на всички, а и няма как да не подценявам българския народ след резултатите от последните избори. Силно се надявам този народ да ме опровергае. Ако започна да анализирам всички причини, довели до настоящето положение, това горе би възприело формата на книга, а екстраполацията на тенденциите е предмет на научен труд, какъвто не държа да правя. Написаното е от позицията на млад човек, който е на мнение, че бъдещето на държавата е именно в ръцете на младите, така че "фаворизирането" не е случайно. Не намирам за редно да пиша от позицията на по-старото поколение и не знам защо сте очаквали нещо друго. Очевидно не вие сте човекът, който може да прави констатация дали съм интелигентен или не.

#12 русофил 18.06.2013 в 17:57:11

"Изпитвам силни съмнения, че написаното е известно на всички" ---------------- Кое точно е новото и неизвестно на всички? ---------------------------------------- "няма как да не подценявам българския народ след резултатите от последните избори" ---------------------------------------- Защо,как трябваше да гласува народът,за да сме доволни от резултатите? ---------------------------------------- "Ако започна да анализирам всички причини, довели до настоящето положение, това горе би възприело формата на книга" ---------------------------------------- Според мен един проблем може да се реши ефективно само,ако се достигнат корените му.Правилната диагностика е задължителна за успешно лечение. -------------------------------------- "Написаното е от позицията на млад човек, който е на мнение, че бъдещето на държавата е именно в ръцете на младите" ------------------------------------------- Бъдещето на държавата е в ръцете на ВСИЧКИ.Естествено,в младите е енергията,но старите имат ОПИТА.Той хич не е за подценяване. --------------------------------------- "Очевидно не вие сте човекът, който може да прави констатация дали съм интелигентен или не." ------------------------------------------- Тук си прав.И аз съжалявам,ако съм те засегнал с нещо.Искрено ти желая успех,защото младите с обществено ангажирана позиция не са чак толкова много.

#13 Sam Vimes 18.06.2013 в 18:15:32

Според мен ако мнозинството от българите беше по-добре информирано, щеше да избира доста по-различни хора, които да го управляват. И затова съм винаги "за" да се изтъкват (ако трябва многократно) грешките на предишните и настоящите управляващи, за да не се превърнат същите и в бъдещи управляващи. От резултатите от изборите няма как да сме доволни всички. Тъй като мога да говоря само за себе си - аз не съм доволен! Нито една от партиите понастоящем в парламента няма място там, а причините са безброй. Бъдещето на държавата може и да е в ръцете на всички, но за мен по-старото поколение имаше достатъчно възможности, за да може настоящето на младите да е по-добро. Ако се случи някаква промяна, тя ще е благодарение най-вече на по-младите. Лично мнение. Поздрави и се надявам, че и вие се запътвате към протеста.

#14 русофил 18.06.2013 в 18:39:00

"Според мен ако мнозинството от българите беше по-добре информирано, щеше да избира доста по-различни хора, които да го управляват." ----------------------------------- Ето,че като се анализират причините,може да се дискутира конструктивно. Големият проблем е,че НЯМА по-различни,които да ни управляват. Защото не избираме тези,които искаме,а тези,КОИТО НИ СЕ ПРЕДЛАГАТ. Разликата е огромна,и в нея есе коренят всичките ни беди.Значи проблема е в начина (системата) за подбор на национален елит в сегашната обществено-политическа система.Просто тя не допуска (или бързо се отървава,ако случайно попаднат) качествени хора по върховете. ------------------------------------------------ "Нито една от партиите понастоящем в парламента няма място там, а причините са безброй." ----------------------------------------------- Напълно споделям,поради горните причини... ----------------------------------------------- "Ако се случи някаква промяна, тя ще е благодарение най-вече на по-младите. Лично мнение." ----------------------------------------------- Искрено ви желая успех.Може пък наистина лудостта на младите да ни спаси... Моето поколение е достатъчно разочаровано и песимистично.

#16 Sam Vimes 19.06.2013 в 12:49:25

По темата за Закона за хазарта не сте съвсем компетентна. Аз съм напълно "за" облагането с данъци на уебсайтовете и ако живеехме в нормална държава това щеше да се случи - просто трябваше да сложат нормална данъчна ставка (тя се определя със ЗКПО между другото) и да съставят нормална процедура за лицензиране. В нормалните държави всички тези сайтове взимат лиценз и си плащат съответните данъци. В България положението не е такова. По-долу споменах, че вината е и на гербаджиите. Това е новата ACTA, както се изразиха вече някои медии - с напълно лобистки закон ти спират достъпа до уебсайтове, за да може "еврофутбол" да стане пълен монополист на пазара. Непълнолетните няма как да залагат онлайн, защото е забранено (за да заобиколят забраната и да депозират и теглят пари ще им трябва най-малкото знанието и позволението на родителите), докато в кварталния "еврофутбол" например правилата не са толкова строги.

#17 Ben Dover 19.06.2013 в 13:03:53

Пхаха,новия клоун на кафето,Домофчийска,пак се е развихрил и ръси безумни тъпотии,щедро поръсени със злоба

#20 Sam Vimes 19.06.2013 в 15:41:58

Emil Yordanov Yordanov, в мнението ви няма нито ясна теза, нито какъвто и да е аргумент. В "еврофутбол" едно дете може да залага и без услужливи родители и роднини, което е много по-опасно. Васил Божков е от хората, които най-лесно могат да си осигурят монопол. Все едно монополите са един или два в тази държава, че се учудвате на това. Твърдението в статията не е само мое, така че ще ви помоля да се информирате малко повече. Аз поне се старая да разсъждавам, а не да нападам безпочвено. Елисавета Домовчийска, повечето онлайн букмейкърите работят на печалба между 2-6% от всички залози (т.е. от оборота). Данните са достъпни за всеки. Кажете ми в такъв случай на какъв точно данък да са съгласни? Нали целта е хем да ги обложим с данък, хем да постъпват средства в хазната. Ми да облагат и фирмата на Божков с 1-2% върху оборота ако трябва или просто с данък върху печалбите му (20-25%) - тогава всички би трябвало да са доволни, но явно монополът е по-привлекателният вариант за някой. В много европейски държави са се справили с този проблем и данъчната ставка е поне 10 пъти по-ниска. А тези уебсайтове инвестират милиони в реклама, някои от тях създават стотици работни места - познавам няколко хора, които работят като съпорт в тях. В България просто ни показват нагледно как се създава монопол. Резултатът ще е възход на черното тото и нелегалните залози. Честито...

#21 Vasil 19.06.2013 в 17:36:17

ама Сам Вайс , каква теза и аргумент търсите от малоумници останали в България ??? не виждатели че 80 % от народатне става за нищо ...вие теза и аргумент искате чак те повечето не могат за вържат 2 и 2 вие искате обяснения даже .... толкова са прости че не могат да разберат дори какво си написал в статията която междудургото е много добра .... единственият й пропуск е че не включва обширно предишните управляваще които имат огромна вина за ситуацията в момента .... ама тва е прост народ = слаба държава

#25 deowin 19.06.2013 в 22:24:22

>Не почне ли масовото създаване на семейства и раждане на деца, просто по чисто биологичен начин този етнос - българския ще изчезне Не виждам как можеш хем да твърдиш, че вярваш в това, хем досега да не си създал семейство и деца, хем сериозно да обмисляш емиграция, и хем да се пишеш патриот, който милее за родината. Някъде нещо смърди на противоречие. За да го премахнеш, избери си и зачеркни няколко от четирите твърдения по-горе, защото няма как всички да са верни. Тоест, или си лъжец, или демагог, или родоотстъпник. Изборът, естествено, е само твой.

Новините

Най-четените