Смисълът зад безсмислицата Пеевски

Изключено е някой да е смятал, че назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС ще мине по мед и масло, и той спокойно ще встъпи в длъжност и ще се заеме да укрепва националната сигурност. Режисьорите на този епизод са пределно наясно, че няма начин Пеевски да бъде оставен да оглави българската тайна суперслужба. А и те самите едва ли биха го оставили (особено пък сега, при току-що разширените й възможности).

Така че автоматично отпадат елементарните обяснения, че това било завземане на власт. Ако някой се кани да завзема ДАНС, то със сигурност няма да го направи по такъв безцеремонен начин, а значително по-незабележимо, неусетно и най-вече надеждно.

Нелепите клетви на Местан за "категоричен ангажимент" за "не само парламентарен, а и граждански контрол", и още по-нелепите уверения на Станишев, че "трудните ситуации" изисквали "нестандартни решения", а пък Пеевски, видите ли, имал "решимост", бяха нескопосани опити да кажат нещо смислено. И двамата изглеждаха просто жалки.

За разлика от тези на областните управители и зам.-министрите, кандидатурата на момчето не е резултат от политическа сделка. Не съществуват разумни съображения, по които за подобен пост да бъде издигнат подобен екземпляр. Нито подмолното лукавство на ДПС, нито бекапейщината на БСП, нито невротичната маниакалност на "Атака", нито дори махленското кадруване на ГЕРБ не могат да произведат чак такова недоразумение. В сравнение с Пеевски начело на ДАНС, даже Румяна Желева като еврокомисар стои по-приемливо.

Пеевски дори не е бушон. Никой не слага бушон, за който е очевидно, че ще гръмне веднага.

Въпреки това обаче Делян Пеевски беше сложен за шеф на ДАНС. И то с допълнително скандализиращи детайли - претупване на гласуването за 15 минути и незабавно последвалата среща с Цацаров и Йовчев. Това би било нормално при отдавна оповестена, подробно обсъдена и консенсусна кандидатура. В случая е точно обратното, по всички показатели.

Какво тогава стои зад безсмислицата Пеевски?


Това не е хватка от междупартийните борби. Не е и провокация от едни политически сили към други.

Това е ПРОВОКАЦИЯ ОТ ВЛАСТТА КЪМ НАРОДА.

Единствената функция, която назначаването на Пеевски (и то по такъв демонстративен начин) можеше да изпълни, беше да подейства като взривател на натрупаното обществено недоволство. И точно това се случи. Толкова моментална обществена реакция на политическо решение досега у нас не е имало.

След което, вместо да дадат заден ход както при далеч по-слабата реакция по повод номинацията на Калин Тихолов за министър, партиите на власт се заинатиха. Лидерите им се юрнаха по медиите да сипят изсмукани от пръстите обяснения, а БСП изнагляха до категоричното "решението няма да бъде преразгледано" от устата на заместник-председателя на парламентарната им група Атанас Мерджанов.

Имам натрапчивото усещане, че от февруари насам някой много се старае България да не остава без грандиозен скандал в текущия дневен ред. И то такъв, че да ангажира абсолютно всички в страната.

Нещо повече: като че ли има стремеж хората умишлено да бъдат изкарани извън нерви. И това започва да се случва. В интернет коментарите една от най-често използваните думи е „гавра" - и тя е съвсем точна. Вече не става въпрос за цени на тока, липса на работа и нисък жизнен стандарт. Става въпрос за достойнство.

Обида за достойнството ни е, че в деня на откриването на Дунав мост 2, една от най-значимите (ако не и най-значимата) инфраструктурна инвестиция, която ни доближава до Европа и изважда целия северозападен регион от изолация, ние трябваше да се занимаваме с карикатури като Пеевски и назначението му. Подобни гаври си правеше с нас Кадафи, когато обявяваше поредното издевателство над медиците ни точно в навечерието на национални или християнски празници.

Гаврата с костинбродските бюлетини в деня за размисъл не успя да обиди народа чак толкова (за което лично аз съжалявам). Тази с Пеевски обаче е на път да успее. Дори знакови лица на БСП публично се възмутиха, а Антон Кутев в прав текст каза, че компромисите си имат граници. За пръв път действия на БСП предизвикват толкова открито неодобрение от нейните собствени кадри.

При което възниква следващият въпрос: кое е това, заради което партия като БСП рискува не само електората си, а и свои основни кадри, а може би и цялостната си стабилност.

Сещам се само за едно: тази дълбоко мечтана "борба за опазване на демокрацията", силно акцентирана още от Доган в речта му при пластмасовия атентат. Очакването за нея струеше от цялото предизборно говорене на БСП, ДПС и "Атака". Да, но Борисов ненадейно подаде оставка и „погазването на демокрацията" не се случи. И никой не повярва на Местан, когато с пяна на уста предупреждаваше нацията за дебнещия откъм Костинброд държавен преврат.

Явни са обаче мераците тази "борба" все пак да се състои, въпреки непредвидените изменения на първоначалния план. Продължават опитите българските граждани да бъдат вбесени дотам, че да излязат масово и да почнат да трошат (или поне да излязат масово, за трошенето си има "специалисти"). При което ще се наложи да бъде "опазена демокрацията" - по начина, който Доган имаше предвид. Тоест по начина, по който Ердоган я "опазва" в Истанбул.

Може би затова толкова упорито се повтаря рефренът за "сценария на ГЕРБ за дестабилизация": някому е критично нужна истинска дестабилизация, за да бъде приписана на ГЕРБ - и по този начин да бъде окончателно унищожена последната реална алтернатива на управляващата в момента тройка.

Десните партии бяха засилени в небитието, спирането на държавното субсидиране за партии с под 4% практически значи недопускане на силна и независима извънпарламентарна опозиция. Остава ГЕРБ да бъде обвинен в опит за преврат и ръководството му - вкупом вкарано в затвора (с услужливите усилия на бързичко сработилите се прокуратура, МВР и чисто нов ДАНС) - и хоризонтът пред наследниците на БКП ще остане кристално чист. Почти четвърт век чакат, явно са се изнервили вече...

Разбира се, същевременно ще се изчисти и хоризонтът пред АЕЦ "Белене". А защо не - и пред нефтопровода "Бургас-Александруполис"? За отбелязване е, че напоследък всякакъв дебат на тема енергетика се тушира плавно и внимателно. За сметка на куп други неща, за предпочитане колкото може по-отдалечени от енергетиката.

Така че съм склонен да се съглася със Станишев за едно: сценарий за дестабилизация има. Само дето не е на ГЕРБ - а негов, и на днешните му "братя по оръжие".

Всъщност, те всичките се командват от едно и също място - което именно е действителният противник не само на българската демокрация, а и на всичко смислено в България. Безсмислицата Пеевски е само изкуствена патица.
_______________________

Три допълнения:

1) Не може да не се отбележи абсолютно адекватната реакция на президента. Плевнелиев има доста трески за дялане, но в случая направи точно каквото трябваше: и бързината на реагиране, и нарочно преекспонираното "даване на акъл" на парламента, и отказа от участие в откриването на моста (така привлече вниманието на Европа), и незабавното свикване на КСНС. Дано да продължи така.

2) С оглед на написаното по-горе, заслужава внимание всичко ставащо в и около Министерство на отбраната. Ако все пак опрем до "борба за опазване на демокрацията", от това министерство ще зависи много. А засега няма никаква информация какво прави (и какво се гласи да прави) Ангел Найденов там.

3) Не на последно място по важност е реакцията на епизода от страна на самите служби. Те по закон нямат право да протестират, освен това са свикнали на тяхна територия да се сблъскват различни политически и икономически интереси. Никога досега обаче не са служили за арена на такъв долнопробен цирк.

Естествено е това да засегне професионалното самочувствие на тези хора: всеки нормален човек на тяхно място би се почувствал унизен. А те познават задкулисието добре - и много се надявам оттам да се появи един български Брадли Манинг или Едуард Сноудън, или поне следваща серия на "достойните прокурори" (тук кавичките не означават ирония). Подобна поява би могла да промени коренно развитието на нещата у нас.

#1 Rio Tinto 16.06.2013 в 10:06:28

според мен нещата са по-тривиялни. не смиля, че идеята е да бъдем очверени с цел осмирявани после. просто доган е един голям наглец, който явно поставя ултиматуми. защо не пеевски наистина доверено момче и опит на доган да сложи ръка върху структура като данс? и всъщност важна ли е данс?

#2 Red_General 16.06.2013 в 10:29:39

Изкам да отебележа първо, че и аз бях от хората, които категорично се противопоставиха на назначението на Пеевски. С първата част като цяло съм съгласен, да издигнеш компрометирана личност като Пеевски за шеф на ДАНС беше самоубийство. Но нещо в мотивацията, втората част, ми куца. Прекалено ми седерастее. Лошите комунисти организирали протести, за които да обвинят после ГЕРБ и да вкарат лидерите им в затвора? Че то като запалването на Райхстага бе. И откога за организиране на протести се лежи в затвора? Да не сме 1950? Или страна от Арабския свят? Къде къде по-логияно е да вкарат Бойко и Цецо в пандиза заради лобизъм, корупция, неизгодни сделки, незаконно подслушване, рекет - хем ще е по-приемливо за обществото, хем дори няма да има нужда да изфабрикуват обвиненията. Но наистина не мога да си обясня действията. Ход на вътрешната опозиция в БСП? Да, но Пеевски беше подкрепен точно от Станишев. Пак не се връзва. Може би просто ДПС наистина се самозабравиха в наглостта си.

#3 mima 16.06.2013 в 10:38:50

Ами, всъщност БСП и ДПС са едно и също. А са се разделили на две партии, за да могат да печелят повече депутатски места.

#6 Не така 16.06.2013 в 11:09:05

Глупости! Опитаха се да сложат мафията начело на държавата и очакваха, че всичко ще мине както досега - с хорската апатия. Ще трябва да положат повече и по-скрити усилия в ограбването ни.

#7 VL-2 16.06.2013 в 11:46:19

Всичко върви по план! Ама вие си мрънкайте де. Дори в булевардните учебници по НЛП е ясно казано "отстъпвам за едно нещо, преборвам се за (получавам) три". Ако ми се наложи да отстъпя за произволно нещо, избрано от тълпата, рискувам. Може тълпата да избере (случайно) важен за мен ход. Обаче, ЦРУ и ФБР измислиха сурат-тефтера и ни го дадоха на тепсия. Сега ще си организираме бунтове когато ни е нужно, ще гърмим бушони преди да сме ги завили и т.н. Чак ми е обидно от елементаризма на популацията, ама пък, като се вземе предвид, че точно на този елементаризъм залагам в последната петилетка, то защо да ми е обидно??? Ето, министърът поема ангажимент въгледобив и Марица 2 да останат държавни. Отлично! И ще го спази. Защото има други планове за приватизацията в енергетиката. Фалит на НЕК, един милиард за плащане, нещо за компенсиране... ТАКА ТРЯБВА ДА СЕ РАБОТИ!

#13 mima 16.06.2013 в 12:47:45

България има над 37млрд. евро външен дълг, повечето от него е частен. Но какво се случва, когато частниците обявят фалит и не могат да си покрият дълговете? Примерно исландците, които са били в подобна ситуация са били принудени да изплащат частния дълг на фалиралите си банки. Та въпросът ми е пред фалит ли сме и ще трябва ли ние обикновените граждани да започнем да изплащаме дълговете на олигарсите?

#14 psnikolova 16.06.2013 в 13:30:53

Мен също особено ме притеснява да не стигнем и ние до финансовата помощ на така "алтуристично" настроените западни държави. Сценарият в Гърция и Кипър и изключително притеснителен не само за съвременните граждани на двете държави, но и за следващите поколения, които ще връщат тези пари по един или друг начин. Безплатен обяд няма. Всичко е танто за танто. Меркел няма да извади ей така от добра душа пари от джобовете на немските данъкоплатци. Нали на нея й се приписва изказването, че дори и с дявола ще сключи сделка, ако е в интерес на немската държава... Дали не ни готвят това и тук... Съвсем да ни загробят. Руските енергийни интереси са отделно и в същото време разбира се, са съвсем реални. Но едва ли евентуално падане на това правителство се покрива с представите им за постигане строежа на Белене и Бургас-Александропулис.

#16 psnikolova 16.06.2013 в 13:45:25

БСП и ДПС очевидно прекалено бързо се опитаха да набутат Пеевски в ДАНС. Можеха да го направят по-деликатно. Но явното погазване на парламентаризма в случая особено фрустрира ситуацията... без обсъждане, в последния момент, парашутист, без други кандидатури и т.н. Можеха да се заиграят малко предварително и да ни успят, за да си го изберът без да се стига до сегашната ситуация. Но те бързат. Очевидно е, че бързат. Нямат и най-елементарен довод, който да са измислили, за да оправдаят назначението. Въпросът е защо бързат и кой ги кара да бързат толкова. От денят на изборите бързаха, все едно някой ги гони. От изборната нощ почнаха да говорят как те ще редят правителство, Орешарски побърза да заяви, че ще загубим делото за Белене, набързо вкараха ГДБОП в ДАНС и то без 14 дневно обсъждане и сума други изисквания при приемането на закони. Часове след обнародването на новия закон за ДАНС те слагат Пеевски начело... Това си е спринт, от където и да го погледнем... Единствено не става ясно какво им пари на задниците и какво трябва да постигнат с това. Възможни причини много! Мен също особено ме притеснява дали няма да стигнем до финансовата помощ на така "алтуристично" настроените западни държави. Сценарият в Гърция и Кипър е особено трагичен не само за съвременните граждания на двете държави, но и за бъдещите поколения, които ще покриват тази "помощ". Такова нещо като бъзвъзмездна помощ не съществува, безплатен обяд няма и всичко е танто за танто. Едва ли Меркел просто ей така от добра душа ще извади пари от джобовете на немските данъкоплатци, за да спасява някой си. Още повече, че на нея мисля й приписват изказването, че ако трябва и с дявола ще сключи сделка, ако е в интерес на немската държава. Дали това не ни готвят и тук... Съвсем да ни загробят... Руските енергийни интереси са съвсем отделни от случващото се в момента. В същото време са и съвсем реални, така че не ги изключвам напълно като причина за случващото се. Но не си представям как ще им послужи падане на това правителство, което изглежда ще е единственото, което би им съдействало за Белене и Бургас-Александропулис.

#18 mima 16.06.2013 в 14:37:53

Почти съм убедена, че Орешарски ще си подаде оставката - въпрос на дни е. В БСП върви подписка за сваляне на лидера им Станишев. Пеевски беше спусъкът. Пораженията, каквито и да са те вече са нанесени, остава ни единствено да прочетем за тях след известно време.

#19 Бояна 16.06.2013 в 15:14:46

Едва ли е случайно , че авторът си е скрил името за да не го е срам след време за конспирационните си теории. Глупостта на Станишев да се издига на такава висота сигурно не е случайно и някой е платил за това.А не е трудно човек да се досети кой, нали?

#23 don Pozo 16.06.2013 в 20:32:25

Бояна, или аз съм много тъп , или всички ние. Обясни ни кой конкретно стои зад тая идиотщина. При всички случаи есента ще бъде особено тежка.

#24 Зелен Бетон 16.06.2013 в 21:37:40

Към коментар 19 (Бояна): Напротив, имам намерение през следващите 2-3 месеца най-сетне да си направя блог, в който задължително ще дам линкове към подобни „конспирационни теории“ (всъщност правилното е „конспиративни“), които съм защитавал на разни места в публикации и коментари. А ако толкова се дразниш от липсата на име, представи си, че е подписано със „Стоенчо Генчев Пенчев“. Така по-добре ли е? Или ти трябват зодията, ЕГН-то и пълната ми биография, за да прецениш дали има смисъл в това, което съм написал? Ако е така – съболезнования, не мога да ти помогна. Научи се да преценяваш дадено съждение по смислеността му, а не по това кой го е изказал. Може да ти е от полза. _______________________ Към коментар 21 (Katya Ivanova): Пусни едно търсене за „зелен бетон“, почети малко и ми кажи кой аджеба е тоя, дето ми поръчва какво да пиша. Много ще съм ти благодарен. Щото аз нямам представа. А при всичко, което съм изписал през последните години, сигурно ми дължи много пари... _______________________ Към останалите четящи и коментиращи – ето цялостната ми теза за фона, на който се пръкна безсмислицата Пеевски (ако нещо не е било достатъчно ясно в статията): Борисов беше създаден от наследниците* и поставен начело на държавата, за да я прекара през кризата. И, разбира се, да обере негативите, за да може след това наследниците да се върнат на власт, целите в бяло. На него обаче му се услади да управлява и упорито се вкопчи във властта. За такъв случай си имаше план: да се нагнети до максимум обществено напрежение, Борисов да бъде предизвикан да изкара бронетранспортьорите и да бъде свален трайно и окончателно под предлога за предотвратяване на диктатура. Това би придало дори героичен облик на сегашните управляващи. И те се готвеха усърдно за ореола на спасители на нацията: спомнете си в какво кресчендо се развиваше говоренето им през последната година, достигайки до истерия от февруари насам; спомнете си и многобройните услужливо сервирани поводи за обществено недоволство, всеки от които можеше да предизвика сериозни безредици. Да, обаче хората се оказаха по-мъдри и спокойни от очакваното. В добавка, животинският нюх на Борисов му подсказа заплахата – и с оставката си рязко обърка сценария. Така осъмна като изключително неудобен, силен парламентарен опонент, на всичкото отгоре винаги готов да поеме властта отново. И ако постои година-две в опозиция, като нищо ще го направи. Както и да работи новото правителство, рейтингът на стоящите зад него партии неизбежно ще започне да спада: настроенията срещу тях са силни още отсега, кризата изобщо не е свършила, а заклинанието, че Орешарски бил независим експерт, вече издиша. А друга алтернатива освен ГЕРБ няма. Наследниците дотолкова се увлякоха в разчистването на политическото пространство, че натикаха в ъгъла даже и собствените си творения; а при тези уникални 120:120 дори „Атака“ беше принудена да легитимира БСП+ДПС, лишавайки се от силния си досегашен аргумент, че единствена никога не е била на власт. Така че наследниците искат Борисов не просто извън властта, а ИЗКОРЕНЕН – и то веднага. В противен случай бъдещето им става крайно несигурно. Подобно изкореняване не може да стане с тромавата правораздавателна процедура. Колкото да се пришпорят и прокуратурата, и съдът, Цветанов (а още по-малко – самият Борисов) няма как да бъдат вкарани в затвора бързо; а още по-малко – с тежки и категорично доказани обвинения, така че да се разруши и ГЕРБ. Единственото обвинение, при което това може да стане – и то (особено важно!) без да предизвика интервенция от европейските и евроатлантическите партньори – е заговор за държавен преврат. Досегашните опити да се провокират събития, които да създадат илюзия за такъв, не успяха. Нещо повече, покрай толкова много приказки за заплаха срещу демокрацията се засилиха съмненията дали самите управляващи са застанали на власт с изцяло демократични средства. При това положение предпочитаното за тях развитие на нещата е провокиране на сериозни безредици, обявяване на извънредно положение, бързо фабрикуване на „доказателства“ за упорито натяквания още отпреди изборите „сценарий на ГЕРБ за дестабилизация“ (цитирам дословно Станишев) и експресно политическо унищожаване на всички неудобни знакови лица на ГЕРБ. Борисов го вижда, затова даде изрично указание ГЕРБ да не се появява по протестите. Съзнавам колко бананово звучи всичко това, и колко невероятно изглежда подобен сценарий за държава-членка на ЕС и НАТО. За болшевишкото мислене обаче (нещо, от което въпросните наследници нито са се отърсили, нито са имали намерение да го направят) то е напълно реален вариант. Също толкова реален и предпочитан вариант е и за руските (както официални, така и неофициални) интереси у нас. На Русия започна да й писва да бъде изтласквана отвсякъде, и като нищо може да се заинати точно за България. Единствената НЕПРЕОДОЛИМА контрамярка срещу банановия сценарий е ЗДРАВОМИСЛИЕТО на хората. Никакво прекратяване на протестите, но и незабавно разграничаване от всякакви провокации. Днес ходих на протеста. Обнадежден съм – за пръв път от много години насам. Вярно е, че лицата са различни. Включително и от февруарските. Мнозинството бяха хора, с които – поне на пръв поглед – би ми се приискало да седна и да поговорим, на една бира. А това не ми се случва често. Може би съм твърде претенциозен към събеседниците си... Засега ще се въздържа от обобщението, че протестиращите в момента са потенциалните десни избиратели, насила лишени от представителство във властта. Но по-късно може да се върна към това. ________________ *) „Наследниците“ наричам за краткост наследниците на политическата, икономическата и силовата върхушка на БКП, окупирали икономиката на държавата след 89-та, и влезлите в симбиоза с тях нови тарикати на прехода. Тоест тези кръгове, които са политически представени от „правоприемника“ БСП и останалите творения на техния политически инженеринг начело с най-трайното – ДПС.

#25 mima 16.06.2013 в 22:43:14

Зелен бетон, макар да звучи много смислено съждението ти и със сигурност да е вярно в голяма степен ми се струва, че не е съвсем точно. БСП никога не сдава власт преди да си е подготвила верен приемник за следващия мандат. А в момента такъв не се вижда. Съществува реалната опасност ситуацията да стане неконтролируема и да си вкарат автогол. Все пак ГЕРБ не ми се виждат толкова опасни, за да поемат такъв риск.

#26 globar 17.06.2013 в 00:00:34

Добре че милият автор е вметнал поне едно изречение за безумието Бойко иначе човек би си помислил че тази статия е написана с известна предубеденост и , смея ли да стигна толкова далеч , за да погъделичка тестикулите на Бойковистите чието сборище е този сайт. И естествено трябва да се спомене ОГРОМНАТА роля на подставеното лице Ел Президенте Плевнелиев който с невероятните си усилия , едно от тях беше да не удари вето когато трябваше, за пореден път показа как ГЕРБ ще спаси България - с дребни номера и лицемернечене.

#29 explorer 17.06.2013 в 09:12:01

...аха, да видим под вола теле

Новините

Най-четените