Провалът на Европа

Когато „русият ангел" Мария беше открит при ромско семейство в Гърция, медиите в цяла Европа бяха шокирани. Снимката на момиченцето изскачаше от екраните и страниците на вестниците заради бялата му кожа и зелените очи, напълно различни от тези на родителите му.

Когато се оказа, че Мария всъщност не е например отвлечено западно дете, а дъщеричка на семейство роми от България, ентусиазмът на медиите секна - върху Мария се сблъска с враждебността и заклеймяването на ромската общност, която така или иначе вече е маргинализирана.

Това е един от случаите, които "Амнести Интернешънъл" използва като пример в доклада си от 8 април за провала на европейската общност в грижата за правата на ромите.

Европа е дом на 10-12 милиона роми. Повечето от тях живеят под всекидневната заплаха от принудително изгонване, полицейски тормоз и яростни нападения. Условията, в които ромите са принудени да съществуват, са изобличаващо доказателство за годините на пренебрежение и дискриминация към тази малцинствена общност.

Въпреки че ситуацията е следствие от неспособността да бъдат защитени правата на ромите, някои европейски лидери твърдят, че това всъщност е резултат от неспособността на ромите да се интегрират.

Докладът на "Амнести Интернешънъл" за тази година не се различава много от този за предходната, което означава, че систематично целият Европейски съюз не предприема мерки за справянето с проблема и приобщаването на ромите.

В исторически план общността се е сблъсквала с насилие и маргинализация в Европа. Жертви на геноцид през Втората световна война, ромите продължават да са жертва на дискриминация и днес. Много от тях живеят в изолирани жилища и посещават изолирани и недобри училища. Според последните проучвания 90% от ромите живеят в бедност.

Основни проблеми

Насилието, полицейският произвол и заплахите на ромските общности от полиция или определени групи, някои от които - крайно десни, са широко разпространени. Един на всеки пет роми в ЕС е бил жертва на насилие на расова основа през последните 12 месеца.

Реакцията на властите повсеместно е неадеквата - вместо да осъдят актовете на насилие и да заклеймят раситките прояви, в някои случаи властите ги оправдават или твърдят, че ромите трябва да винят само себе си.

"Амнести интернешънъл" дава като пример нападението над ромско гето в Молдава над Бодву в Словакия през 2013 г., при което са ранени 30 души, някои от които - деца.

След като разследването се проваля, словашкият вътрешен министър казва: „Активисти, журналисти и омбудсман - никой от тях не се е застъпил за правата на мнозинството граждани в Молдава над Бодву, които всекидневно са тероризирани от хора в социално изключени групи. Словаците не са расисти. Те нямат против роми, араби или азиатци. Те са против хора, които са неприспособими и които непрекъснато нарушават законите".

Организацията припомня и случая с депутата от гръцката „Златна зора", който нарече ромите „отпадъка на хората", както и за унгарския журналист и член на управляващата партия ФИДЕС , който нарече ромите „животни", които според него не трябва да живеят измежду човешките същества. Партията беше обрана в критиките си към това изявление.

В Европейския съюз също се чуват изявления за това, че ромите сами са си виновни за това, че са изключени от обществото. Например еврокомисарят по човешките права Вивиан Рединг заяви, че много от ромите живеят в крайна бедност. „Те бягат от страните, в които са родени, защото там нямат бъдеще. Ние трябва [да разрешим тези проблеми] не само като страни-членки, но ромските общности също трябва да искат да се интегрират и да имат нормален живот.

Обкръжени от насилие и дискриминация, изключени от достъп до основни услуги и неспособни да получат обезщетение за насилието заради безразличие или откритата враждебност на полицията или на другите държавни институции, ромите се чувстват изоставени. Много нападения не се споделят с властите, защото ромите не вярват на полицията. Много малко са институциите, които събират информация за престъпленията заради омраза към ромската общност.

Обещания, които трябва да бъдат изпълнени

Изводите на Амнести Интернешънъл са, че европейското законодателство в сферата на защитата е обещание, което все още не е изпълнено. Вече са начертани юридическите инструменти, но Европейската комисия носи отговорност да следи прилагането на законодателството в страните от ЕС.

От организацията отчитат зачестяването на случаи на анти-ромски прояви на насилие в Европа през последните няколко години. Реакцията към тези прояви е в повечето случаи е, за жалост, неадекватна. Правозащитните органи са се провалили да предотвратят нападенията и да осигури правилно разследване на мотивите, докато расисткото отношение остава вкоренено в много от полицейските служители, като вместо този проблем да се разреши, това се премълчава.

Въпреки че осъждат най-жестоките прояви на насилие срещу ромската общност националните власти не са склонни да признаят размера на явлението и са бавни в разрешаването му. По-често те подхранват предразсъдъците, с които се засилват актовете на насилие срещу ромите, като поставят на общността етикети като антисоциална и неприветлива. От своя страна ЕС не е склонен да постави на дневен ред въпросът за систематичната дискриминация, а това е твърде очевидно.

"Амнести интернешънъл" призова правителствата да гарантират, че полицаите не използват прекомерна сила при действията срещу лагерите, да преследват по-ефикасно извършителите на расистки деяния и да водят статистика за насилията срещу роми.

Националните правителства и Европейският съюз трябва видимо и с цялото си сърце да се отдадат на работата по изкореняване на антиромското насилие. Ако това не се случи, проблемът ще продължи да се задълбочава.

#1 Гризли 08.04.2014 в 16:38:21

Тази тема за циганите отдавна е втръснала на всички! Всички знаем какви са циганите, какво искат и как го искат, без дори да се опитат да си го заслужат! Този цитат казва всичко необходимо (нужно е само да се смени името на града): „Активисти, журналисти и омбудсман - никой от тях не се е застъпил за правата на мнозинството граждани в Молдава над Бодву, които всекидневно са тероризирани от хора в социално изключени групи. Словаците не са расисти. Те нямат против роми, араби или азиатци. Те са против хора, които са неприспособими и които непрекъснато нарушават законите".

#2 Алилуйщина 08.04.2014 в 22:03:13

Защо циганите са мразени толкова често в Европа, а не други етнически групи?... Циганите са живели в Европа поне от пет века – защо не са успели да се интегрират за толкова дълго време?................... Корените на недоверието към тях в Европа са дълбоки и са свързани с векове на дискриминация.... В миналото циганите не се занимавали със земеделие (били номади без земя), но европейската традиция е свързана с уважение към тези, които се трудят на полето и произвеждат зърно, хляб, плодове и вино....Циганите не били сред тях – те се прехранвали чрез занаяти, търговия с животни и странни и екзотични (от гледна точка на европейците) занимания като гадаене на бъдещето, музика, танци, дресура на диви животни.... Циганите били номади, което пораждало подозрение спрямо тях от вече уседналите европейци, а за властите номадите не били потенциални поданици, които могат да се контролират и облагат с данъци.... По-късно европейците добавили трудовата етика, образованието, стремежа към постижения, амбициите и желанието за кариера към нещата, които ценят....Нищо от това не изглеждало да се отнася за циганите – те били смятани за хора, които избягват работата, не уважават образованието, липсват им амбиции и не желаят да полагат усилия за каквото и да било.... В много европейски художествени произведения „циганският живот” се рисува като свобода без отговорности и амбиции................................................

#3 Алилуйщина 08.04.2014 в 22:06:04

Логични въпроси относно интеграцията на циганите:.............. 1. Ако говорим за "човешки права", що е то "право" е ясно. Но къде има дефиниция за "човек"? ..... Ако се абстрахираме от понятието "човек", то остава понятието "гражданин". Тогава "гражданин", който не си е изпълнил задълженията (данъци, спазване на законите, отговорност пред създадените от него деца и т.н.) има ли право на "права"?...................... 3. "Интегрирането" на циганите дали става с тяхно желание? Кое е по-добре: ние да ги интегрираме или те "да пожелаят да се интегрират" в нашите цивилизационни рамки, които за тях са чужди? ...И дали го искат, или предпочитат да паразитират на гърба на социално отговорните граждани?............. 4. Защо нямаме у нас подобни проблеми с турци, арменци, гърци, власи и други националности, а само с циганите?........... 5. Прави ли са французите и италианците, като показаха че: никой не ти пречи да се интегрираш при спазване на законите, но ако не искаш - не ми мърси жизненото пространство, което съм устроил с моите данъци.

#5 Гризли 09.04.2014 в 09:19:57

Така е, г-н Маринов, прав сте! Не трябва да се делим на етноси, не трябва да търсим разликите... В предната фирма, в която работех, половината работници бяха цигани. Говорим за най-голямата фирма в сферата на хранителната индустрия... И тези цигани работят, имат по 1-2 деца, имат кредити, плащат сметки. Т.е. съвсем нормални граждани, като всички други... Само че тези цигани не се оплакват от липсата на интеграция, или от безработица, могат да си пишат имената и не само... Не са се оженили на 12 например. И от тях самите съм чувал да казват "Аз не съм от ония цигани" Никой няма нищо против този тип хора, защото не искат нищо на готово и не чакат нищо наготово! Всички говорим за онези, които казват "Естествено, че ще крада ток, понеже нямам работа", т.е. "защо да не крада, като и без това вие ще го платите, защо да уча, като и така ме храните, защо да правя само 2 деца, като вие ще ми изгледате децата за сметка на вашите"... Така че, г-н Маринов, и ние не правим разлика между етносите - правим разлика между тези, които искат и се опитват да живеят като хора, и тези, които са по-близо до един друг биологичен вид...

#6 Citizen X 09.04.2014 в 12:22:10

Бах ти и гръмкото заглавие, а идело реч за манговците... Айде, вече Европата ше ни е виновна за неуспешната "интеграция". Ззамечтаните идва добрата новина за бъдещо активно присъствие на отявлено ксенофобски формации в ЕП. Панацеята за евроскептиците...

#7 янаки 09.04.2014 в 13:08:04

Като съм съгласен с изложението на проблема от Алилуйщина (ком.2) искам да прибавя, че след „безкласовото” общество на соца, на новия социум му липсва нормална стратификация, разпределението на хората на класи – висша; горен и долен слой на средната класа; бедни и най-сетне тези, които не могат, по една или друга причина да се приспособят към реалностите. При нас има мафиотско-политическа класа, мижава средна класа и беднотия (тези, които не могат да се справят с живота, като част от тях са циганите - както е казано в статията – бедните срещу гладните). Говоря за страната като цяло, не само за София. Ако хората с доходи под границата на оцеляване не бяха преобладаващи, то и циганите нямаше да са такъв проблем. Защото на обществото са необходими такива хора, за дейности, които всеки „уважаващ” себе си българин би отхвърлил с негодувание, а тези дейности, няма да ги изброявам, са необходими за обществото.

#8 boris 09.04.2014 в 13:39:16

циганите, нямаше да имат нито един от споменатите горе проблеми, ако бяха използвали столетията откакто са тук в Европа за да направят две простички неща - да си купят земя която да обработват и да си построят къщи в които да живеят. За това е нужен труда на едни-две поколения -а някой цигански фамилии са "европейци" още от времето на Римската империя. Повече от повечето европейски народи. Като не искаш да си нормален човек..ми много ти здраве.

#9 boris 09.04.2014 в 13:48:04

Казвал съм го и ще го повтора - Има само два начина по които може да живееш - така както трябва и така както искаш. Чест им прави на тия избрали вторият път - той е достоен. но само първият път ти дава право да се сърдиш на другите ако изборът ти те е обрякъл на нещастие и смърт. Има само два пътя за интеграция - с желание от страна на малцинството и с насилие от страна на мнозинството. Няма трети път. Няма измислен. Разбира се няма с оглед на интеграцията де, то е ясно, че сегашният път е именно третият - тоест шикалкавене със съвсем други интереси и цели.

#10 dedo adji 09.04.2014 в 16:30:07

Първо да уточним терминологията. В българския език "ром" значи алкохолно питие, а названието на това племе на всички източно и централно европейски езици, вкл. немски и унгарски, е от корена "циган". Ама те наричали себе си другояче. То си е техен проблем. Половината нации наричат себе си различно от това, как ги нарича останалият свят. Хайде тогава да наричаме немците "дойчовци", грузинците "картвели" и т. н. В този форум много често се появява един господин, който гордо заявява "Циганин съм и не искам да се интегрирам!" Ама това новина ли е? Това го разбра даже Ангела Меркел. Супер демократичната фрау публично призна, че мултикултурното общество не се получавая. Тя наистина имаше предвид братовчедите им от Анадола, но логиката е подобна. Същият господин цитира куцата басня за циганина, който с тояга искал да превърне магарето в кон. С тояга магарето кон нямА да стане, но с тояга И ЗАХАРЧЕ може да се научи мечката да кара колело. И това е достатъчно за интеграцията. Не спортните постижения на Меца, а отучването и да напада добитъка. Драги циганино. Не кради, не нападай старици, мий се (за да не разнасяш зарази, не за друго), пък си пей Чай шукарие колкото си искаш. И не се оправдавай, че крадеш, защото си бил безработен. Ами кой ще те вземе на работа като си неграмотен и неквалифициран? В Бургас идваха едни цигани, които от скрап правеха свредла за камък по-добри от японските. Сигурен съм, че не са останали безработни. Като се откажеш от изброените цигански добродетели автоматично ще започне преобразуванието. Няма да стане за един ден, нито за една година, но иначе изобщо няма да стане. Тук вече можеш да искаш помощ от държавата много захар и много тояги. И още нещо. Не очаквай другите да ти пазят националната идентичност. Посвета има много български училища, които се издържат от родителите с малко помощ от българсската държава. Ако искаш да запазиш идентичността на чаветата си, имай добрината да си платиш. или поискай помощ от Бангла Деш, ако щеш и от ЮНЕСКО.

Новините

Най-четените