Кръстът пада. На какво се крепим?

България е християнска държава...
Да! Няма проблем! Ние ще я оставим да се нарича християнска. Дори ще прокараме и вероучение в училищата. Ще пратим Бойко Борисов и Гоце да палят свещи на празници. На всеки православен празник ще казваме по новините кой езически обичай се свързва с този празник. Да, защото на всеки празник ние си имаме езически еквивалент. Важното е народът да следва "правилата".

На този ден се прави курбан за здраве, на този ден се боядисват яйца, на този ден се пече питка, на този ден не се реже с ножица, на този ден се сервират нечетен брой ястия. Ако сте болни - отидете при еди-коя си икона или при еди-кой си извор, ако сте бездетни спете в еди-коя си църква.

За какво ли ни е Бог след като имаме всички тези български традиции и обичаи? Какво като са езически, те са нашето наследство. Те ни правят уникални. Вие си пейте на старославянски и си палете свещите, но оставете политиката, икономиката и обществения живот на нас.

Но да направим една историческа равносметка. Едни от най-великите, най-успешните, най-богатите и най-свободните държави са изградени на базата на християнския мироглед. Дори Конституцията на САЩ е написана на основа на Божия закон.

В своя труд "Протестантската етика и духът на капитализма", социологът Макс Вебер ясно показва как икономиката в западните страни процъфтява благодарение на християнския морал, спестовността и дългосрочната визия на пуританите.

Християнството е дясно по презумпция. То издига върховенството на закона и свободата на индивида. Пред закона всички са равни. Християнството признава, че макар и равни пред закона, всички хора се раждат различни, с различни способности и умения. Едни са по-работливи и по-мъдри, ето защо те са по-успешни от други и натрупват повече материални блага.

И в това няма нищо лошо! Този, който е казал, че комунизмът се родее с християнството, не е чел и един ред от Библията. Взимането от едни и даването на други в Библията се нарича кражба. Съвсем друго нещо е благотворителността - грижата към сирачето и вдовицата, към тези, които са ощетени от живота.

Християнството посочва като най-голямо престъпление престъплението срещу личността. Ето защо убийството се наказва със смърт. Християнството издига семейството като градивна частица на обществото и го натоварва със задачата да "възпита децата си отрано в правилния път, за да не се отклонят от него дори когато остареят".

Комунистите, макар и атеисти, прекрасно разбираха силата на Вярата, на истинската Църква. И направиха всичко, за да ги подчинят и разбият. Задайте си въпроса - защо ДС е внедрявало свои в най-висшата църковна йерархия? Защото добре знае приказката "Вържи попа за да ти е мирно селото".

По време на османското владичество църквата е била независима и силна - тя е обединявала хората. По време на комунизма тя е завзета отвътре и почти унищожена. Защото социалистическата държава-тиранин знае колко силно е оръжието на църквата. Днес т.нар. демократична държава се опитва да унищожи това, което комунизмът не успя.

Някога най-значимите и най-престижните професии в обществото са били тези на учителя и на свещеника. Днес българската държава се опитва с всички средства да принизи и омаловажи тези професии, като ги обрича на мизерия. Тя се подиграва с техния труд и с тяхната значимост.

И ето днес църквата е безгласна буква, която няма никакво отношение към обществения живот. Някой знае ли какво е отношението на църквата към държавата? Към семейството? Към бизнеса? Към икономиката? Към политиката? По-добре е да не знаем. Важното е да си боядисаме яйцата.

Резултатът - умопомрачение. Тирания. Морален упадък. Срив в икономиката. Неефективна политика.
Защо държавата затъпява децата ни? Защо разрушава моралните ценности? Защо убива работливия човек?
За да може да лансира на политическата сцена месии като Симеон Сакскобургготски или очевидно неграмотни субкултурни субекти като ...

За да може същият субект да се показва по 9343446565 пъти по телевизията и да лъже за това как България излиза от кризата и как строежът на магистралите тече с пълна сила, как у нас се живее добре, а в Румъния ни дишат праха от високата скорост.

Или най-просто казано - за да има ПЪЛЕН контрол над умовете, над обществото, над икономиката. Това се нарича Тоталитаризъм. Дали нашето общество от прехода насам е извървяло някакъв път по посока на дясната политическа визия или само се заблуждаваме? Ето това се питам аз.

#3 ot4eto 17.05.2011 в 12:41:27

Макар и да съм опонент на комунизма, тази статия е изключително слабо написана. Едно че борави с неверни факти, например конституцията на САЩ, второ прокарва тези скрепени на човешката способност да намира връзки там където те не съществуват. Например между морал и християнство. Не бе далечно времето, когато именно защитниците на робството в САЩ цитираха същата тази прехвалена Библия, която е нищо повече от документ на невежество, геноцид, несправедливости, жестокост и тесногърдие. Документ в прослава на концепцията за тоталитаризъм, така добре приложена от комунизма. Това ли ми е моралния ориентир? Робството? Нямам нищо против всеки да вярва в каквото си иска, правете си каквито искате жертвоприношения в задния двор, аз дори не искам да знам какви, но не се опитвайте да натрапите собственото си невежество на другите. Подобни статии са доста често срещани. От хилядолетия се говори едно и също, видите ли нямало морал, защото не били приети "божите" закони. Написаното в тази статия си е един средновековен памфлет. Да само че реалността ясно ни показва, какво се случва с обществата приели диктатурата на някакви божии закони. Историята е изпъстрена с примери, но ще ви дам примери, на които сме живи свидетели - Афганистан при талибаните, Сомалия, Судан, Иран и Саудитска Арабия. Невероятно се живее там. Странно защо няма имигранти в тази посока. Изключително морални люде и съответно невероятно проспериращи. От друга страна безбожните скандинавски държави са Содом и Гомор. Знам изключително постни примери давам, но не може да не се пошегувам с автора, който май се е взел на сериозно.

#4 Оня Дето Го Трият 17.05.2011 в 12:46:55

Силата е на ЗНАНИЕТО! Това за силата на вярата го пробутвайте на стадото, когато искате да е послушно....

#5 нещо като пратеник 17.05.2011 в 12:56:03

от позицията на вярващ в бога и в общи линии в написаното в библията човек смятам, че горенаписаната статия е смесица от истина и заблуда. авторът правилно е посочил, че просперитетът в западните страни е исторически свързан с християнството в неговата протестантска форма, но от там прави неверния извод, че християнството в неговата православна форма е източник на благоденствие. казаното за езическите обичаи, като яйцата, корбаните, питките и така нататък се прави тъкмо с одобрението на така наречената право?славна църква. даже кръстът на снимката горе съдържа върху себе си символи на езическото слънчево божество от древността и като форма няма нищо общо с кръста, на който е бил разпнат иисус христос. що се отнаса до коментара на споменалия по-долу скандинавските страни и техния значителен като процент от населението атеизъм -- някъде около 30-40 процента от населението -- то тези страни са изградилиблаговенствието си на база на вяра в протестантството и неговата етика, но сега се плъзгат в лоша за тях посока, защото секат клона на който седят. същото може да се каже и за сащ и други традиционно протестантски страни. по принцип, аз не се сещам за преобладаващо протестантска страна, която да е бедна.

#6 My Majesty 17.05.2011 в 13:05:03

Поздравления за статията. Който не иска да види, няма да види. Който иска да се заблужзава, че знание има без познание - да си се заблуждава. Който счита, че между морал и религия няма връзка - да тъне в невежество и заблуди. Който вярва, че комунистите /интернационалистите/не са осъзнали силата на Православието и не са се опитали да го унищожат - нека да пее осанна на комунистическите изчадия, които опростачиха народа, избиха интелигенцията му, натъпкаха работливите селяни в "градски" грозни панелки и ги превърнаха във вегетираща и зла "работническа класа".

#7 tytyrytka 17.05.2011 в 13:13:14

откъде пък Ви хрумна,4е кръста падал? цялата статия е пълна с грешки. в България никога не сме имали реален комунизъм. Само е било плагиатствано в речите на бай Тошо с този термин, защото имахме утопичен (тоест неосъществим) комунизъм. За да не бъда голословна, някой по-голям от авторката тук, да се изкаже имало ли е:"От всекиму според възможностите - на всекиго според потребностите" както е повелявал принципа? поне един да по посочи документи, снимки или др. доказателства как всеки е давал според възможностите си и после- същия този "всекиго" е взел за собсвените си потребности. 2-ро- когато има ПЪЛЕН контрол над умовете, над обществото, над икономиката, Това пак теоретично се казва Тоталитаризъм, но в България никога не имало нещо ПЪЛНО. И 3-то, ако този Кръст падне, с какво ще го заменим? имате ли идея? аз знам какво ще ви посочи днешното младо поколение, вдигайги си ръката нагоре. А ВИЕ досещате ли се?

#8 sake 17.05.2011 в 13:15:15

Май Маджести, Напълно съм съгласен с Вас,селянин-земеделец,животновъд,тракторист -да,ветеринарен техник-да,но работник в завод-Не.Интелигенция-разбита,Атанас Буров.

#10 incon 17.05.2011 в 13:27:02

Абе с две думи християнството е добро , ама само ако е американското парахристиянство , а нашата православна вяра като първоизвор на християнството не ви устройва.......Де гиди фарисеи такива. Ами кажете че протестанската муха в америка отдавна е паднала в паяжината на ционисткия паяк и соковете и са вече изсмукани.Сега същия този паяк се оглежда за нови мухи къмто Евреопейския Съюз

#11 My Majesty 17.05.2011 в 13:45:07

До Иван: Прави разлика между Стар и Нов завет. Християнството, е в Новия. Христос прави ревизия на всичко, което хората са тълкували преди Него. Като за начало Той казва, че не бива мъжът да има повече от една жена, защото другото е разврат. Така че според Него Иване, няма проблем да си вземеш момичето, в което си влюбен, ако и тя те иска. И не забравяй, че Христос казва, че тези заповеди са валидни за ВСИЧКИ, а дотогава евреите са ги спазвали само към други евреи - т.е, не пожелавай жената на ближния, ако е евреин, но ако е гой, може. Той за това им е бил такъв трън в очите на онези, от синедриона. Е, и за друго, ама вземи и прочети

#13 solaar 17.05.2011 в 14:04:46

ПРОСВЕЩЕНИЕТО, драги авторе, а не Църквата, наследство от която са кладите на инквизицията, забраната за употреба на презервативи и други подобни уродливи нещица, са в основата на Западно Европейско-Американския просперитет, който бленуваш. А сега Апония, Корея, Китай- къде слагаш църквата там? Ама и те просперитат. Искам бан за тъпите автори на безумни статии

#16 My Majesty 17.05.2011 в 16:48:38

До иван: Споменава се роби робина, защото времената са били такива. Имало е роби. Сега няма. Защото пак според Христос, никой човек не може да е господар на друг. Свободната воля, за която се говори многократно в Светото писание, ти дава възможност да се събереш с любимата си. Затова бракът е тайнство. Сам Иисус е благословил венчавката в Кана галилейска така че, ако си намерил любима, ходи и я питай ще те вземе ли? Робството е премахнато отдавна и надали господаря й ще я спре

#17 Konstantin 17.05.2011 в 17:09:09

Кръста не пада! Пада авторът на материала! И този, който го пърчва също пада.

#18 A4i 17.05.2011 в 19:07:44

Православието има много още какво да даде на България, но инициативата трябва да е на Църквата, защото тя едва ли би приела външна намеса в работите си.

#19 niemen 17.05.2011 в 19:26:47

Интересно, каква песен щеше да пее авторката, ако вместо Колумб, Америка бе "открита" от някой потомък на Саладин? И вместо ирландци, евреи и прочее европейска сволоч натам се бяха запътили изгонените от кастилците маври и други фесове от магреба и могъщата все още османска империя? Интересно, как древните гърци са измислили принципите на демокрацията, без да бъдат християни?

#20 My Majesty 17.05.2011 в 19:58:38

До niemen: Извинявай, но в историята няма "ако".

#21 Оня Дето Го Трият 17.05.2011 в 20:35:46

niemen А както се казва, ако баба ми беше мъжка, щеше да ти го..... (знаеш)

Новините

Най-четените