Какво да правим с националистите

Трийсетина анонимни младежи се оказаха единствените, които отликнаха на неонацисткия призив срещу ромите. Пресата коментира това като провал, заради голямото разминаване между очаквано и реализирано.

Акцията беше обявена като протест "срещу циганизацията на България" и като общонационално събитие, което трябваше да протече едновременно в няколко големи градове.

Твърдеше се, че организаторът е Национално-радикалната партия и че протестите се координират и инспирират от групи във Фейсбук. Срещу това остро реагираха Българският Хелзинкски комитет, други неправителствени организации и омбудсманът Константин Пенчев, който сезира главния прокурор.

Много сме, силни сме...

Според репортери на БГНЕС обаче на протеста пред Народното събрание са се явили само трийсетина деца и тийнейджъри, които отказали да се представят пред медиите и не издигнали никакви искания.

Национално-радикалната партия твърдяла, че не е организирала такова събитие, а в Столичната община не било постъпвало искане за провеждане на протеста.

Не е ясно какво точно означава това - че националистите в България са трийсет човека или че са много повече, но са зле организирани? Този въпрос е основен за всякакъв по-нататъшен дебат по въпроса.

Не е ясно също и друго: дали националистите не са излезли на улиците от обикновен мързел, или не са го направили от страх, че властите могат да реагират лошо? Дали са се уплашили от шумната реакция на правозащитниците и омбудсмана или просто са предпочели да се отдадат на по-вдъхновяващи занимания в неделя следобед?

Докато социолозите не са отговорили на този въпрос, сред българските демократи остава да виси въпросът за това как трябва да се реагира на национализма. Дали и най-малката му проява следва да се заклеймява като недопустима или обратното - дали не трябва да се снишим докато отмине бурята.

Впрочем, тези които мислят, че трябва да се снишим, изобщо не допускат, че се задава буря, освен ако не става дума за буря в чаша вода.

Впрочем, България не е единствената страна, изправена пред въпроса как не-националистите трябва да реагират на национализма. По-голямата част от Западна Европа е минала през тези въпроси и не е намерила абсолютния консенсусен отговор.

Едни смятат, че за Националния фронт на Льо Пен например не бива да се пише кой знае колко по вестниците, а други смятат, че трябва да се пише, само че априори осъдително.

За разлика от България, където за националистическите изблици на "Атака" се пише и говори повсеместно и неутрално, в медиите на развитите демокрации тази трета възможност изобщо не съществува.

Там е възприета една изходна теза, която е sine qua non - за национализма се пише и говори така, че да не остава никакво съмнение в това, че думата е с негативна конотация, а действията и стремежите на националистите са недопустими и осъдителни.

Този абсолютен минимум стои напълно встрани от демократичната българска публичност. Ние все така не знаем какво мислят основните партии като ГЕРБ или БСП за нещо, което се нарича "протест срещу циганизацията". Не знаем и това дали тези партии споделят мисълта за циганизация на България и дали могат да ни разяснят какво разбират под този израз.

Това дори не е липса на формулирана политика, това е липса на отношение към въпрос, основен за демокрациите. И ако неонацисткият протест сега така щастливо се провали, може да дойде време, в което той ще успее. И тогава не е ясно кой и какво ще може да му противостои.

#1 Оня Дето Го Трият 09.05.2011 в 12:30:19

Абе верно циганска работа.... Как не се намериха 5 сериозни цигани да идат поступат тия 30 келеша там! За к'во им плащаме помощи само ?

#2 Бойко Стефанов 09.05.2011 в 12:36:19

Етническият мир никога не се разваля на ниво средностатистически гражданин. Има две абсолютно сигурни сфери, които се разработват задължително от държавната сигурност и са в пряко подчинение на управляващата върхушка. Това са етническите размирици и тероризмът. Няма никакви други инициатори, както няма и никакви други възможности за частно иницииране на тези така сложни за управление и така скъпи за въоръжаване сфери от ПОЛИТИчЕСКИЯ живот. Всичко друго е нагло заиграване с доверието на простодушните граждани, напълно в ущърб на обществото и задължително в ущърб на икономиката. Тероризмът служи, за да може мирновременната икономика да се обърне във военновременна. Няма друго предназначение. Тероризъм се разработва изключително бързо и ефикасно върху етнически размирици. Така че крушката задължително си има опашка и не е паднала от небето, а от дървото. Дървото на безпътната в случая българска политика, която вече се чуди от кой цилиндър да извади мъртъв заяк и на коя наивна публика да го пробута за илюзия.

#4 alxandr 09.05.2011 в 12:58:34

А бе какви ви патриоти ..!??! Повече от половината от тия идиоти се наричат скинари,което няма нищо общо с расизма "http://en.wikipedia.org/wiki/Skinhead" (за тези които мислят да оспорват) А и какво да съм горд с тази държава ,че ме ограбват ,макар и скрито чрез данъци и работим за по 240 лева на месеца което само за хляб и мляко не стигат ? Питам аз с какво да се гордея и нека някои трезвомислещ и зрял човек ми посочи основателна причина да се гордея или май холибуд ни дойде в повече и решихме да гледаме един два филма като (Romper Stomper ) и (American history x) и решихме да се напием да отидем на някой мач ,малко да се сбиеме и после да се гордееме с това ,че се доближаваме до държавите от третия свят ,а не Европа .... Егати гордостта .....

#5 sake 09.05.2011 в 13:05:07

Г-жо Вайсберг,статията ви е толкова неясна,колкото и филма Ви-"Технология на злото",там ако нямаше разкази на потърпевши-анкета,всичко останало беше кръгла нула,архивите нищо конкретно не казаха,както и сега в опита Ви нещичко да подхвърлите. Може би,коментаторът преди мен,Д-р Стефанов,ще разясни по-добре казуса.

#7 alxandr 09.05.2011 в 13:14:30

"наболелите въпроси" ?? Може ли да ме светнеш ,според тебе кое е наболял въпрос или и ти мразиш хора с друг цвят на кожата ,ама не се питаш защо ? Аз лично не мразя никой, който не ми е направил нещо лично ! Как може да мразиш цял народ или нация само защото са по-различни или сега се връща модата на расизма ....

#9 solaar 09.05.2011 в 13:50:06

Авторката използва национализъм като мръсна дума в този контекст. Едва ли не вече сме построили и концлагери за цигани. Текста й изобщо не е вникнал в проблемите. На изключително много места из страната наистина има нужда от защита на бялото население и държавата абсолютно е абдикирала от задълженията си. Но на жълтите павета още този проблем не се усеща и както всичко при нас ще чакаме да се счупят нещата непоправимо преди да започнем да мисилим защо се стигна до тук.

#10 boris 09.05.2011 в 13:51:42

Никога първата крачка не е широка и сигурна. Но има ли първа крачка , ще има и втора - по широка и по-сигурна. Просто трагедията на България се състои в това, че ние се сблъскваме с проблемите, с които скоро ще се сблъска цяла Европа, просто по-бързо и първи виждаме негативите. А не срещаве подкрепа. Примерът с експулсираните цигани от Франция беше показателен - омразата срещу хората с циганско поведение е същата, дори и по-свирепа от тази в България, но просто Франция има сили да реши радикално проблема и това и дава възможност да лицемерничи. Но ще дойде време когато няма да има сили да "реши проблема", по начин който да и даде възможност за лицемерие. И тогава ще имаме подкрепа и журналистите като тая госпожа друга песен ще пеят. Да се надяваме, че до тогава няма да е късно за нас. Но ние сме държаливи. Ще оцелеем.

#11 Бойко Стефанов 09.05.2011 в 14:09:50

циганско ПОВЕДЕНИЕ и цигански Етнос са две съвсем различни неща. Също както селяк, селянин и селяндур. Циганско поведение в България имат предимно над 85% българи, защото циганите по етнос, като искат права, стават, излизат и си ги търсяти иси ги намират. А българинът се спотайва и оставя циганите да му търсят неговите права, а после им каканиже, че ония имали права а той нямал. Българинът е циганин по поведение в България. Изметта е българска, не някаква друга. Разиграване а национал щовенизъм е перфектно ясно какво се търси от ситуацията. Смачкване на минимално останалите права на българските овцедушни граждано-селяндури. И точно тази политическа манипулация се нуждае от точно такива недомислени изказвания, в които понятията са тотално объркани, защото разумът е направен на боза от безрезултатност на мисленето. Хора, на които им е вменено, че каквото и да направят, все ще бъде грешно, могат да бъдат водени за носа таман като циганска мечка на мегдан. Само личното самочувствие и критерий на всяка личност определя, дали човекът се поддава на политически провокации или разчита на политически разум. Ако Хитлер е нямал предложение за икономическа политика, ако не е имал виждане, че прочистването на нацията води към провеждането на съответната реална, описана в думи и доказана с дела икономическа политика, той освен че нямаше да бъде историческа личност, а просто един нелеп авантюрист. но и щеше бързичко да залезе от политическия небосклон и то с ритници от населението на Германия. Тука всяка история се ползва невежествено, без познаване на историческите детайли и се прилага като магическа пръчица, с претенциозност и безсмислие, абсурдно недостатъчни за провеждането на каквото и да е. Невежеството е мяра в българия, а умът трябва да се приравнява с невежеството, вместо да е абсолютно наобратно.

#12 bzb 09.05.2011 в 14:11:22

Националисти?!

#13 азът 09.05.2011 в 14:23:55

Крайно време е ние по - възрастните да покажем на младежта как трябва да се отнася с циганята... Има си начини - не са нужни митинги, протести и прочие тъпотии, прави се тихо и кротко

#14 Kai 09.05.2011 в 14:43:52

Земляни, давам ви един съвет: ЦЕЦ е решението на проблема! И пояснявам: ЦЕЦ - циганска електрическа централа, която произвежда електричество на принципа на динамото (ром+колело като клетка на хамстер). Вероятно ЦЕЦ няма да бъде много ефективна, но при добра организация би могла да захранва гетото, в което ще живеят обслужващите я роми. Това в кръга на шегата Национализмът обаче може да излекува българското общество, но само истински национализъм!

#17 sake 09.05.2011 в 15:18:12

Теа,твоя приятел от "Овча купел"малолетен ли е ,или аутист. Озадачен съм-"баша му му забрани"... Ами, ако улучи теб или някой друг случайно?!Да въздушна пушка,която не може да те нарани,защото така си мислиш ти.

#19 sake 09.05.2011 в 16:27:50

Разбрах,ха,ха,ха... ,рикошетът различава цветове.Браво Теа,ами ако попадне между краката,тогава...

#20 Бойко Стефанов 09.05.2011 в 16:27:55

Mile Manolov, причината хора с пари да си строят села е същата, която предизвиква национализма в една демократична държава в 21-ви век - ФЕОДАлНОТО МИСЛЕНЕ. хората просто отказват да се социализират и да заживеят с държавата си, напускат собствените си места, те и без това по принцип са селяни и отиват да правят нови земи, нови феоди, нови държави. Ти изтъкваш тези факти като индикация за напредничавост и развитие. А те всъщност констатират една дълбока средновековна психика, назадничавост и деградация. Крадците се събрали и се оттървали от циганите. Хубавото в цялата ти история е, че тези крадци не са вече в града и по-малко пакостят самите те на обществото.

#22 Бойко Стефанов 09.05.2011 в 17:01:49

Теа, ти представяш особена логика. Но аз винаги се радвам да те видя, защото определено ти харесва да си сред мъже. И ти личи отдалеч. Дори мъжът ти не успя да те издърпа от РС екрана. Нека това ти носи радост, след като това ти носи радост. Само да обърна внимание, че там ясно написах, че нежеланието да се интегрират е не на ромите, а на богати според самите себе си българи. просто подробност, ако случайно има значение за теб. Иначе нищо важно. Още веднъж да ти засвидетелствам, че винаги ме радваш да те видя пърхаща наоколо. появявай се винаги, когато ти скимне. За мен ще е удоволствие. И винаги бих намерил какво да ти кажа. ти си сладур, който не бива да бъде оставен без внимание. Дори и да си в повечето случаи аут от който и да е разговор. Но няма нужда да се променяш. Животът си знае работата, той ако трябва сам ще те промени. С удоволствие...

Новините

Най-четените